Spagetti med soltorkade tomater

Spagetti med soltorkade tomater, basilika, vitlök, chili och parmesan i olivolja. En riktigt god vegetarisk och vegan pasta full med smak - sälta från soltorkade tomater och hetta från chili kombinerat med vitlök, basilika och god parmesanost.
Enkelt att laga och passar både till vardags som fest.
Toppa ev. med ruccola eller babyspenat.
Servera gärna med ett gott bröd till. På bilden är det också zucchini i vitlök till (sök recept här på receptfavoriter.se).

4 portioner pasta med soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 tsk chiliflakes eller någon färsk röd spansk chili
  • 200 gram soltorkade tomater i olja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 krm salt
  • 2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Skala och pressa vitlökarna i en liten kastrull.
  3. Tillsätt olivolja samt 0,5 dl olja från de soltorkade tomaterna och chili (dela, kärna ur och hacka färsk chili).
  4. Koka pastan i ca 11 minuter eller enligt paket. Gärna med lite olivolja samt en halv tsk salt.
  5. Fräs under tiden vitlöken och chilin i oljan tills vitlöken börjar bli ljust brun. Ta av från värmen och låt stå.
  6. Hacka de soltorkade tomaterna.
  7. Strimla den färska basilikan och lägg i en skål.
  8. Riv ost.
  9. Blanda oljan med vitlöken och chilin med soltorkade tomater, basilika och hälften av den rivna osten.
  10. Häll av spagettin och blanda med oljan.
  11. Smaka av med salt.
  12. Servera spagettin med resten av osten strödd över pastan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer