Italian Green Spagetti med bacon och broccoli

God spagetti med bacon och gröna ärtor i broccolisås smaksatt med vitlök, muskot och persilja. Ett pastarecept som givetvis blir gott med annan pasta som penne, tagliatelle eller gnocchi.

Istället för bacon kan du ta pancetta eller rökt fläsk. Blir ännu festligare med färsk tagliatelle. Man kan även garnera med riven parmesan till fest. Man kan laga en vegetarisk variant med tofu

4 portioner italian green spagetti

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti eller valfri pasta
  • 300 gram bacon
  • 800 gram broccolibuketter, färska eller frysta
  • 50 gram smör, margarin eller olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 tsk muskotnöt, malen
  • 4 msk hackad persilja
  • 3 dl gröna ärtor

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Rensa och dela färsk broccoli om du köpt det.
  4. Dela baconskivorna i cirka 5 centimeter långa bitar om du köpt skivad bacon.
  5. Fräs lök och vitlök i fett i en kastrull några minuter.
  6. Rör ner vetemjöl.
  7. Tillsätt mjölk, grädde, salt, peppar och muskotnöt under omrörning. Låt koka upp under omrörning.
  8. Tillsätt broccolin och koka upp. Låt koka 5 minuter.
  9. Koka spagettin.
  10. Stek bacon i en stekpanna så att den får färg. Häll av fettet och släng det (helst ej ner i vasken som då blir full av fett till slut).
  11. Koka ärtorna mjuka några minuter.
  12. Mixa broccolin med en stavmixer till en sås. Tillsätt finhackad persilja. Smaka av med salt, muskot och vit- eller svartpeppar.
  13. Servera spagettin med broccolisåsen samt bacon och ärtor på toppen, eventuellt lite riven parmesanost samt ett syrligt fullkornsbröd till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer