Sötpotatisrårakor
Introduktion och förberedelse
Sötpotatisrårakor med riven sötpotatis och vanlig potatis blir mycket goda rårakor.
En variant på vanliga rårakor men med lite mer sötma från sötpotatis.
Serveringsförslag
- Kan serveras med stekt fläsk och lingon
- Som tillbehör till det mesta.
- Istället för stekt fläsk kan du toppa med stekt halloumi eller fetaost.
Varianter
En annan variant på rårakor kan du laga med zucchini och fetaost.

Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Skala och riv sötpotatis och potatis grovt på rivjärn, med mandolin eller i matberedare.
- Dela, skala och strimla schalottenlöken fint.
- Blanda potatis, lök, potatismjöl, salt och peppar i en skål.
- Värm en stekpanna (gärna teflon-panna) och häll i någon msk olivolja. Ta en fjärdedel av potatisblandningen och platta ut till en råraka i pannan.
- Sänk värmen något och stek i 3-5 minuter tills att sötpotatisrårakan håller ihop och fått färg.
- Vänd den sedan och stek någon minut till. Lägg sedan upp den på en ugnsplåt.
- Stek rårakor tills den rivna potatisen är slut.
- När alla sötpotatisrårakor är stekta sätt in ugnsplåten i ugnen och låt dem gå klart (så att potatisen mjuknar) i ca 15 minuter. Då håller du också sötpotatisrårakorna varma medan du lagar klart resten av middagen.
- Skiva stekfläsket. Skär ev. bort svålen innan om du vill.
- Stek fläsket så att det får färg några minuter på varje sida.
- Servera sötpotatisrårakorna med det stekta fläsket samt lingon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 514 kcal