Sötpotatisrårakor

Introduktion och förberedelse

Sötpotatisrårakor med riven sötpotatis och vanlig potatis blir mycket goda rårakor.

En variant på vanliga rårakor men med lite mer sötma från sötpotatis.

Serveringsförslag

  • Kan serveras med stekt fläsk och lingon
  • Som tillbehör till det mesta.
  • Istället för stekt fläsk kan du toppa med stekt halloumi eller fetaost.

Varianter

En annan variant på rårakor kan du laga med zucchini och fetaost.

Knaperstekta rårakor med sötpotatis och potatis på tallrik
Knaperstekta rårakor med sötma från sötpotatis och så lite vanlig potatis för att balansera ut smaken. Goda med fläsk och lingon eller som tillbehör eller med vegetariskt med fetaost eller stekt halloumi.

4 portioner sötpotatisrårakor med fläsk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram sötpotatis
  • 300 gram potatis
  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 4 msk olivolja till stekning
  • TILLBEHÖR: 500 gram stekfläsk
  • 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Skala och riv sötpotatis och potatis grovt på rivjärn, med mandolin eller i matberedare.
  3. Dela, skala och strimla schalottenlöken fint.
  4. Blanda potatis, lök, potatismjöl, salt och peppar i en skål.
  5. Värm en stekpanna (gärna teflon-panna) och häll i någon msk olivolja. Ta en fjärdedel av potatisblandningen och platta ut till en råraka i pannan.
  6. Sänk värmen något och stek i 3-5 minuter tills att sötpotatisrårakan håller ihop och fått färg.
  7. Vänd den sedan och stek någon minut till. Lägg sedan upp den på en ugnsplåt.
  8. Stek rårakor tills den rivna potatisen är slut.
  9. När alla sötpotatisrårakor är stekta sätt in ugnsplåten i ugnen och låt dem gå klart (så att potatisen mjuknar) i ca 15 minuter. Då håller du också sötpotatisrårakorna varma medan du lagar klart resten av middagen.
  10. Skiva stekfläsket. Skär ev. bort svålen innan om du vill.
  11. Stek fläsket så att det får färg några minuter på varje sida.
  12. Servera sötpotatisrårakorna med det stekta fläsket samt lingon.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 514 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-27