Sötpotatisrårakor med fläsk
Sötpotatisrårakor med stekt fläsk och lingon. Riven sötpotatis och vanlig potatis blir mycket goda rårakor. En variant på vanlig rårakor men med lite mer sötma från sötpotatisen.
En annan variant på rårakor kan du laga med zucchini och fetaost. Utan sötpotatis får du vanliga rårakor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skala och riv sötpotatis och potatis grovt på rivjärn, med mandolin eller i matberedare.
- Dela, skala och strimla schalottenlöken fint.
- Blanda potatis, lök, potatismjöl, salt och peppar i en skål.
- Värm en stekpanna (gärna teflon-panna) och häll i någon msk olivolja. Ta en fjärdedel av potatisblandningen och platta ut till en råraka i pannan.
- Sänk värmen något och stek i 3-5 minuter tills att sötpotatisrårakan håller ihop och fått färg.
- Vänd den sedan och stek någon minut till. Lägg sedan upp den på en ugnsplåt.
- Stek rårakor tills den rivna potatisen är slut.
- När alla sötpotatisrårakor är stekta sätt in ugnsplåten i ugnen och låt dem gå klart (så att potatisen mjuknar) i ca 15 minuter. Då håller du också sötpotatisrårakorna varma medan du lagar klart resten av middagen.
- Skiva stekfläsket. Skär ev. bort svålen innan om du vill.
- Stek fläsket så att det får färg några minuter på varje sida.
- Servera sötpotatisrårakorna med det stekta fläsket samt lingon.