Rårakor
Rårakor är riven stekt potatis som vanligtvis serveras med stekt fläsk och lingonsylt.
Tillagning
- Skala potatisen. Lägg i en bunke med vatten.
- Riv potatisen grovt på rivjärn eller använd en matberedare att riva potatisen.
- Lägg den rivna potatisen i en bunke samt salt och peppra.
- Värm en stekpanna och lägg i en klick smör samt lite olja.
- Ta ca en dl riven potatis och forma till en boll samt tryck ut i stekpannan och sprid ut, platta till samt forma till en rund råraka med en stekspade. Två stycken brukar få plats i en stekpanna. Stek ev. i två stekpannor.
- Bryn den ena sidan, pilla loss rårakorna med en stekspade försiktigt och vänd rårakorna. Stek några minuter till på mellanvärme så att potatisen har fått färg och är genomstekt och mjuk. Lägg upp på fat vid sidan.
- Fortsätt steka upp den rivna potatisen.
- Stek skivat rimmat fläsk knaprigt och servera till rårakorna med lingon samt ev. rårivna morötter samt zucchini.
- Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Rör om tills de är mosiga. Låt stå några minuter tills sockret smält.
Serveringsförslag
Gör gärna egna rårörda lingon eller ta färdig lingonsylt. Rårivna morötter samt zucchini är gott till eller annan grönsallad.
Varianter
En variant på rårakor med riven potatis blandad med ägg och mjöl är raggmunk.
Vegetarisk variant
Istället för fläsk kan du steka skivad halloumi, smula över fetaost eller steka svamp som portabello i olivolja och lite pressad vitlök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 485 kcal