Rårakor

Rårakor är riven stekt potatis som vanligtvis serveras med stekt fläsk och lingonsylt. Istället för fläsk kan du steka skivad halloumi, smula över fetaost eller steka svamp som portabello i olivolja och lite pressad vitlök. 

Gör gärna egna rårörda lingon eller ta färdig lingonsylt. Rårivna morötter samt zucchini är gott till. En variant på rårakor med riven potatis blandad med ägg och mjöl är raggmunk

4 portioner rårakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • 400 g rimmat fläsk
  • 250 gram färska eller frysta lingon
  • 1,75 dl socker

Tillagning

  1. Skala potatisen. Lägg i en bunke med vatten.
  2. Riv potatisen grovt på rivjärn eller använd en matberedare att riva potatisen.
  3. Lägg den rivna potatisen i en bunke samt salt och peppra.
  4. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör samt lite olja.
  5. Ta ca en dl riven potatis och forma till en boll samt tryck ut i stekpannan och sprid ut, platta till samt forma till en rund råraka med en stekspade. Två stycken brukar få plats i en stekpanna. Stek ev. i två stekpannor.
  6. Bryn den ena sidan, pilla loss rårakorna med en stekspade försiktigt och vänd rårakorna. Stek några minuter till på mellanvärme så att potatisen har fått färg och är genomstekt och mjuk. Lägg upp på fat vid sidan.
  7. Fortsätt steka upp den rivna potatisen.
  8. Stek skivat rimmat fläsk knaprigt och servera till rårakorna med lingon samt ev. rårivna morötter samt zucchini.
  9. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Rör om tills de är mosiga. Låt stå några minuter tills sockret smält.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Tipsen: Så utnyttjar du din hushållsassistent till max

För dig som älskar att laga mat är en hushållsassistent ett måste i köket. Har den dessutom en massa smarta tillbehör blir matlagningen både enklare och roligare.
Här tipsar Kenwood hur du använder den ultimata köksmaskinen Kenwood CHEF XL Titanium till max.
Detta är en annons från Kenwood

Läs mer

Sponsrat