Rårakor

Rårakor är riven stekt potatis som vanligtvis serveras med stekt fläsk och lingonsylt. Istället för fläsk kan du steka skivad halloumi, smula över fetaost eller steka svamp som portabello i olivolja och lite pressad vitlök. 

Gör gärna egna rårörda lingon eller ta färdig lingonsylt. Rårivna morötter samt zucchini är gott till. En variant på rårakor med riven potatis blandad med ägg och mjöl är raggmunk

4 portioner rårakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • 400 g rimmat fläsk
  • 250 gram färska eller frysta lingon
  • 1,75 dl socker

Tillagning

  1. Skala potatisen. Lägg i en bunke med vatten.
  2. Riv potatisen grovt på rivjärn eller använd en matberedare att riva potatisen.
  3. Lägg den rivna potatisen i en bunke samt salt och peppra.
  4. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör samt lite olja.
  5. Ta ca en dl riven potatis och forma till en boll samt tryck ut i stekpannan och sprid ut, platta till samt forma till en rund råraka med en stekspade. Två stycken brukar få plats i en stekpanna. Stek ev. i två stekpannor.
  6. Bryn den ena sidan, pilla loss rårakorna med en stekspade försiktigt och vänd rårakorna. Stek några minuter till på mellanvärme så att potatisen har fått färg och är genomstekt och mjuk. Lägg upp på fat vid sidan.
  7. Fortsätt steka upp den rivna potatisen.
  8. Stek skivat rimmat fläsk knaprigt och servera till rårakorna med lingon samt ev. rårivna morötter samt zucchini.
  9. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Rör om tills de är mosiga. Låt stå några minuter tills sockret smält.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer