Rårakor

Rårakor är riven stekt potatis som vanligtvis serveras med stekt fläsk och lingonsylt. Istället för fläsk kan du steka skivad halloumi, smula över fetaost eller steka svamp som portabello i olivolja och lite pressad vitlök. 

Gör gärna egna rårörda lingon eller ta färdig lingonsylt. Rårivna morötter samt zucchini är gott till. En variant på rårakor med riven potatis blandad med ägg och mjöl är raggmunk

4 portioner rårakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • 400 g rimmat fläsk
  • 250 gram färska eller frysta lingon
  • 1,75 dl socker

Tillagning

  1. Skala potatisen. Lägg i en bunke med vatten.
  2. Riv potatisen grovt på rivjärn eller använd en matberedare att riva potatisen.
  3. Lägg den rivna potatisen i en bunke samt salt och peppra.
  4. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör samt lite olja.
  5. Ta ca en dl riven potatis och forma till en boll samt tryck ut i stekpannan och sprid ut, platta till samt forma till en rund råraka med en stekspade. Två stycken brukar få plats i en stekpanna. Stek ev. i två stekpannor.
  6. Bryn den ena sidan, pilla loss rårakorna med en stekspade försiktigt och vänd rårakorna. Stek några minuter till på mellanvärme så att potatisen har fått färg och är genomstekt och mjuk. Lägg upp på fat vid sidan.
  7. Fortsätt steka upp den rivna potatisen.
  8. Stek skivat rimmat fläsk knaprigt och servera till rårakorna med lingon samt ev. rårivna morötter samt zucchini.
  9. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Rör om tills de är mosiga. Låt stå några minuter tills sockret smält.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer