Rårakor

Rårakor är riven stekt potatis som vanligtvis serveras med stekt fläsk och lingonsylt. Istället för fläsk kan du steka skivad halloumi, smula över fetaost eller steka svamp som portabello i olivolja och lite pressad vitlök. 

Gör gärna egna rårörda lingon eller ta färdig lingonsylt. Rårivna morötter samt zucchini är gott till. En variant på rårakor med riven potatis blandad med ägg och mjöl är raggmunk

4 portioner rårakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • 400 g rimmat fläsk
  • 250 gram färska eller frysta lingon
  • 1,75 dl socker

Tillagning

  1. Skala potatisen. Lägg i en bunke med vatten.
  2. Riv potatisen grovt på rivjärn eller använd en matberedare att riva potatisen.
  3. Lägg den rivna potatisen i en bunke samt salt och peppra.
  4. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör samt lite olja.
  5. Ta ca en dl riven potatis och forma till en boll samt tryck ut i stekpannan och sprid ut, platta till samt forma till en rund råraka med en stekspade. Två stycken brukar få plats i en stekpanna. Stek ev. i två stekpannor.
  6. Bryn den ena sidan, pilla loss rårakorna med en stekspade försiktigt och vänd rårakorna. Stek några minuter till på mellanvärme så att potatisen har fått färg och är genomstekt och mjuk. Lägg upp på fat vid sidan.
  7. Fortsätt steka upp den rivna potatisen.
  8. Stek skivat rimmat fläsk knaprigt och servera till rårakorna med lingon samt ev. rårivna morötter samt zucchini.
  9. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Rör om tills de är mosiga. Låt stå några minuter tills sockret smält.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer