Snickerskakor
Snickerskakor eller snickersrutor av jordnötssmör, flingor, kokos, socker och sirap toppade med smält choklad.
Snickerskakorna rörs ihop i en gryta varför ingen ugn behövs - en slags "No-bake" kakor.
Tillagning
- Mät upp jordnötssmör, sirap och socker i en stor kastrull på spisen. Värm och rör om så att det smälter ihop men ej kokar.
- Blanda flingorna med vaniljsocker och kokos i en bunke. Krossa ihop till en grynig röra.
- Rör ner de krossade flingorna lite i taget i grytan med den varma jordnötsblandningen. Mosa ihop med en kraftig slev och tillsätt flingblandning till en tjock röra som ändå håller ihop nog att bre ut i en form. Olika jordnötssmör kan vara olika tjockt så det är inte säkert all flingblandning behövs.
- Klä en form på ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
- Platta ut röran i formen till ett jämnt lager ca 1-1,5 cm tjockt.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
- Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Rör ofta.
- Bred ut chokladen över flingblandningen i ett jämnt lager.
- Ställ att stelna. De kan stå i rumsvärme i ca 4 timmar, i kylen ca 1 timme eller i frysen ca 20 minuter om du har bråttom.
- Skär snickerskakorna i rutor i önskad storlek förslagsvis 4x5 bitar.
- Förvara i kylskåp i lufttät burk med lite bakplåtspapper mellan. Snickerskakorna kan också frysas.
Varianter
- Du kan ta de flingor du gillar - förslag är Cornflakes, K-special, Rice Crispies men du kan även prova andra flingor som Cheerios eller Havrefras.
- Som choklad över kan du ta enbart mjölkchoklad eller blanda med mörk choklad som jag gjorde i nedan recept.
- Ska du förvara snickersutorna flera dagar och vill att de håller sig extra blanka och fina så kan du temperera chokladen innan du brer över den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal