Snickerskakor

Introduktion och förberedelse

Snickerskakor eller snickersrutor av jordnötssmör, flingor, kokos, socker och sirap toppade med smält choklad.

Snickerskakorna rörs ihop i en gryta varför ingen ugn behövs - en slags "No-bake" kakor.

Varianter

  • Du kan ta de flingor du gillar - förslag är Cornflakes, K-special, Rice Crispies men du kan även prova andra flingor som Cheerios eller Havrefras.
  • Som choklad över kan du ta enbart mjölkchoklad eller blanda med mörk choklad som jag gjorde i nedan recept.
  • Ska du förvara snickersutorna flera dagar och vill att de håller sig extra blanka och fina så kan du temperera chokladen innan du brer över den.

Snickerskakor eller snickersrutor till fikat
Snickerskakor eller snickersrutor till fikat. Lätt att röra ihop botten i en kastrull och toppa med smält choklad - ingen ugn behövs.

20 stycken snickerskakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 burk med jordnötssmör (340-350 gram), smooth
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 10 dl flingor som Cornflakes, K-special, Rice Crispies eller liknande
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 gram mjölkchoklad
  • 100 gram mörk choklad

Tillagning

  1. Mät upp jordnötssmör, sirap och socker i en stor kastrull på spisen. Värm och rör om så att det smälter ihop men ej kokar.
  2. Blanda flingorna med vaniljsocker och kokos i en bunke. Krossa ihop till en grynig röra.
  3. Rör ner de krossade flingorna lite i taget i grytan med den varma jordnötsblandningen. Mosa ihop med en kraftig slev och tillsätt flingblandning till en tjock röra som ändå håller ihop nog att bre ut i en form. Olika jordnötssmör kan vara olika tjockt så det är inte säkert all flingblandning behövs.
  4. Klä en form på ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
  5. Platta ut röran i formen till ett jämnt lager ca 1-1,5 cm tjockt.
  6. Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
  7. Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Rör ofta.
  8. Bred ut chokladen över flingblandningen i ett jämnt lager.
  9. Ställ att stelna. De kan stå i rumsvärme i ca 4 timmar, i kylen ca 1 timme eller i frysen ca 20 minuter om du har bråttom.
  10. Skär snickerskakorna i rutor i önskad storlek förslagsvis 4x5 bitar.
  11. Förvara i kylskåp i lufttät burk med lite bakplåtspapper mellan. Snickerskakorna kan också frysas.
E-mail
Medel: 3.6 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 265 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-10

Tillbehör och liknande recept:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...