Kolasnittar
Kolasnittar, kolakakor, sirapskakor eller sirapssnittar - olika namn på samma goda, sega och lite knäckiga kaka med smak av kola från sirap.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Se till att smöret är rumsvarmt eller så mikrar du det försiktigt så det blir mjukt utan att smälta i en bunke.
- Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
- Blanda vetemjöl, bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke. Blanda i mald torkad ingefära om du vill eller annan smaksättning enligt ovan - det är dock valfritt.
- Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
- Dela degen i två delar. Forma varje del till längder på ca 33 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Tryck och platta till dem så de blir ca 5-8 cm breda med en gaffel.
- Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills de fått fin ljus brun färg.
- Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är lite varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda snittar.
- Låt sedan kakorna svalna helt.
- Förvara lufttätt med lite bakplåtspapper mellan lagren i burkar. Kakorna eller snittarna kan även frysas in.
Serveringsförslag
- Goda småkakor till fika, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.
- Kan bakas i god tid och frysas in.
Varianter
- Tillsätt ingefära för ingefärssnittar.
- Lakritskolasnittar får du om du tar i 1 msk lakritspulver eller lakritssirap i degen.
- Apelsinkolasnittar får du med 1 tsk finrivet apelsinskal. Även gott med citronskal. Välj ekologisk apelsin eller citron. Skrubba skalet noga innan.
- Pepparkakssnittar och saffranssnittar är två andra goda varianter till advent, lucia och jul.
- Gör en fördjupning i mitten och lägg på godis som skivad japp för jappsnittar eller annat godis som mintchoklad, dumle eller snickers för liknande godissnittar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal