Bok choy namul
Bok choy namul är en koreansk grönsaksrätt med blancherad bok choy som vänds i en marinad av ljus koreansk soja, salladslök, vitlök, sesamfrön och sesamolja.
Rätten lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.
Tillagning
- Koka upp 2 liter vatten med 1 tsk salt.
- Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla salladslök.
- Skölj och skär bort 1/2 cm på nederdelen av bok choyn.
- Dela nederdelen i fyra klyftor och dra isär bladen.
- Lägg i bok choy i kokande vatten och koka upp. Koka hastigt i ca 1 minut.
- Kyl av snabbt. Häll av och lägg i en skål med kallt vatten och spola kallt. Eller lägg i vatten med isbitar - isvatten.
- Blanda marinaden av soja, salladslök, sesamfrön, sesamolja och vitlök i en stor skål.
- Blanda bok choy med marinaden. Smaka av med salt.
- Lägg upp i skål, på fat eller portionsskålar och servera.
- Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till servering.
Serveringsförslag
- Passar som namul - en liten grönsaksrätt till koreansk mat.
- Jag hade rätten som en av flera rätter i koreansk bufféstil namchan; tillsammans med frästa grönsaker namul, Bap - koreanskt ris, soppa, kimchi, stekt fläsk med gochujang och biff bulgogi med samjang och salladsblad.
Tips
Koreansk sojasås ganjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal