Bok choy namul

Bok choy namul är en koreansk grönsaksrätt med blancherad bok choy som vänds i en marinad av ljus koreansk soja, salladslök, vitlök, sesamfrön och sesamolja.

Rätten lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.

4 portioner bok choy namul

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram bok choy
  • 1,5 msk ljus koreansk sojasås
  • 1 salladslök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 msk sesamfrön
  • 3 tsk sesamolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp 2 liter vatten med 1 tsk salt.
  2. Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla salladslök.
  3. Skölj och skär bort 1/2 cm på nederdelen av bok choyn.
  4. Dela nederdelen i fyra klyftor och dra isär bladen.
  5. Lägg i bok choy i kokande vatten och koka upp. Koka hastigt i ca 1 minut.
  6. Kyl av snabbt. Häll av och lägg i en skål med kallt vatten och spola kallt. Eller lägg i vatten med isbitar - isvatten.
  7. Blanda marinaden av soja, salladslök, sesamfrön, sesamolja och vitlök i en stor skål.
  8. Blanda bok choy med marinaden. Smaka av med salt.
  9. Lägg upp i skål, på fat eller portionsskålar och servera.
  10. Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till servering.
Bok choy sköljs och delas i bitar och marinaden förbereds i en skål.
Bok choy sköljs och delas i bitar och marinaden förbereds i en skål.
Bok choy blancheras - kokas hastigt - någon minut.
Bok choy blancheras - kokas hastigt - någon minut.
Häll av bok choy och kyld den hastigt i kallt rinnande vatten eller isvatten för att behålla den gröna färgen.
Häll av bok choy och kyld den hastigt i kallt rinnande vatten eller isvatten för att behålla den gröna färgen.
Bok choy hälls av och blandas med marinaden i en skål.
Bok choy hälls av och blandas med marinaden i en skål.
Koreansk buffé banchan med smårätter.
Koreansk buffé banchan med smårätter.
Duka upp ett bord med koreansk mat och njut.
Duka upp ett bord med koreansk mat och njut.

Serveringsförslag

Tips

Koreansk sojasås ganjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.

Bok choy serverad som namul - en grönsaksrätt - tillsammans med frästa grönsaker, fläsk i gochujang och bulgogi biff.
vBok choy serverad som namul - en grönsaksrätt - tillsammans med frästa grönsaker, fläsk i gochujang och bulgogi biff.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-10