Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta

Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta, marinerad biff, tofu, chili och grönsaker.

Soppan lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.

4 portioner koreansk soppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram biff
  • 1 liter vatten
  • 4 msk doenjang sojabönspasta
  • 200 gram tofu dobu
  • 1/2 zucchini
  • 2 salladslökar
  • 1 röd färsk chili eller valfri mängd chili
  • 1 grön färsk chili eller valfri mängd chili
  • 4 blötlagda torkade shiitake svampar pyogo ca 15 gram; eller 50 gram färsk shiitake
  • 20 gram gräslök
  • MARINAD TILL BIFF : 1/2 klyfta vitlök
  • 2 msk koreansk sojasås ganjang
  • 1 salladslök
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Lägg torkad shiitake i blöt i en skål.
  2. Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla en salladslök fint och de andra två i grova bitar.
  3. Skär biffen i tunna strimlor. Marinera biffen med sojasås, hackad vitlök, finstrimlad salladslök och svartpeppar i en skål.
  4. Skölj, dela och kärna ur chilin. Strimla chilin.
  5. Skölj zucchini och dela på längden samt i halvmånar.
  6. Skär tofun i tärningar.
  7. Koka upp vatten och tillsätt sojabönspastan. Rör ut så den löser upp sig.
  8. Ta upp svampen och tillsätt blötläggningsvattnet till soppan. Skär i strimlor.
  9. Tillsätt köttet till soppan och koka upp.
  10. Tillsätt grönsakerna - zucchini, salladslök samt samt chili, svamp och tofu. Koka upp.
  11. Skölj och skär gräslök i grova bitar och tillsätt till soppan precis innan servering.
  12. Servera i en stor soppskål eller direkt ur grytan.
Doenjang sojabönspasta som är grunden till soppan.
Doenjang sojabönspasta som är grunden till soppan.
Strimlat biffkött till soppan
Tunt och fint strimlat biffkött till soppan
Köttet marineras i koreansk soja, vitlök och salladslök.
Köttet marineras i koreansk soja, vitlök och salladslök.
Några ingredienser till soppan: blötlagd och strimlad shiitake, tärnad tofu, grovt skuren salladslök, zucchini i halvmånar och strimlad chili.
Några ingredienser till soppan: blötlagd och strimlad shiitake, tärnad tofu, grovt skuren salladslök, zucchini i halvmånar och strimlad chili.
Blandade grönsaker som passar i soppan.
Blandade grönsaker som också passar i soppan.
Vatten kokas upp och så rör man ut sojabönspastan som blir grunden till soppan.
Vatten kokas upp och så rör man ut sojabönspastan som blir grunden till soppan.
Köttet tillsätts och får koka upp.
Köttet tillsätts och får koka upp.
Soppan serverad till koreansk buffé banchan med smårätter.
Soppan serverad till koreansk buffé banchan med smårätter.
Duka upp ett bord med koreansk mat och njut.
Duka upp ett bord med koreansk mat och njut.

Serveringsförslag

Soppan serverades som en av flera rätter i koreansk bufféstil namchan; tillsammans med bok choy namul, Bap - koreanskt ris, frästa grönsaker, kimchi, stekt fläsk med gochujang och biff bulgogi med ssam jang och salladsblad.

Varianter

Du kan variera och ta de grönsaker du gillar och har hemma.

  • Fler förslag som passar i är morot, kålrot, purjolök, vitkål, grönkål, spetskål, salladskål, palsternacka, rotselleri, gul lök, aubergine, blomkål, broccoli osv.
  • Soppan blir vegetarisk med enbart tofu.

Tips

Ingredienser som sojabönspasta doenjang, torkad shiitake, tofu dobu och koreansk sojasås ganjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.

Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta påminner om misosoppa fast med koreanska smaker.
Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta påminner om misosoppa fast med koreanska smaker.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-10