Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta
Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta, marinerad biff, tofu, chili och grönsaker.
Soppan lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.
Tillagning
- Lägg torkad shiitake i blöt i en skål.
- Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla en salladslök fint och de andra två i grova bitar.
- Skär biffen i tunna strimlor. Marinera biffen med sojasås, hackad vitlök, finstrimlad salladslök och svartpeppar i en skål.
- Skölj, dela och kärna ur chilin. Strimla chilin.
- Skölj zucchini och dela på längden samt i halvmånar.
- Skär tofun i tärningar.
- Koka upp vatten och tillsätt sojabönspastan. Rör ut så den löser upp sig.
- Ta upp svampen och tillsätt blötläggningsvattnet till soppan. Skär i strimlor.
- Tillsätt köttet till soppan och koka upp.
- Tillsätt grönsakerna - zucchini, salladslök samt samt chili, svamp och tofu. Koka upp.
- Skölj och skär gräslök i grova bitar och tillsätt till soppan precis innan servering.
- Servera i en stor soppskål eller direkt ur grytan.
Serveringsförslag
Soppan serverades som en av flera rätter i koreansk bufféstil namchan; tillsammans med bok choy namul, Bap - koreanskt ris, frästa grönsaker, kimchi, stekt fläsk med gochujang och biff bulgogi med ssam jang och salladsblad.
Varianter
Du kan variera och ta de grönsaker du gillar och har hemma.
- Fler förslag som passar i är morot, kålrot, purjolök, vitkål, grönkål, spetskål, salladskål, palsternacka, rotselleri, gul lök, aubergine, blomkål, broccoli osv.
- Soppan blir vegetarisk med enbart tofu.
Tips
Ingredienser som sojabönspasta doenjang, torkad shiitake, tofu dobu och koreansk sojasås ganjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal