Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta

Introduktion och förberedelse

Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta, marinerad biff, tofu, chili och grönsaker.

Soppan lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.

Serveringsförslag

Soppan serverades som en av flera rätter i koreansk bufféstil namchan; tillsammans med bok choy namul, Bap - koreanskt ris, frästa grönsaker, kimchi, stekt fläsk med gochujang och biff bulgogi med ssam jang och salladsblad.

Varianter

Du kan variera och ta de grönsaker du gillar och har hemma.

  • Fler förslag som passar i är morot, kålrot, purjolök, vitkål, grönkål, spetskål, salladskål, palsternacka, rotselleri, gul lök, aubergine, blomkål, broccoli osv.
  • Soppan blir vegetarisk med enbart tofu.

Tips

Ingredienser som sojabönspasta doenjang, torkad shiitake, tofu dobu och koreansk sojasås ganjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.

Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta påminner om misosoppa fast med koreanska smaker.
Doenjang jjigae koreansk soppa med sojabönspasta påminner om misosoppa fast med koreanska smaker.

4 portioner koreansk soppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram biff
  • 1 liter vatten
  • 4 msk doenjang sojabönspasta
  • 200 gram tofu dobu
  • 1/2 zucchini
  • 2 salladslökar
  • 1 röd färsk chili eller valfri mängd chili
  • 1 grön färsk chili eller valfri mängd chili
  • 4 blötlagda torkade shiitake svampar pyogo ca 15 gram; eller 50 gram färsk shiitake
  • 20 gram gräslök
  • MARINAD TILL BIFF : 1/2 klyfta vitlök
  • 2 msk koreansk sojasås ganjang
  • 1 salladslök
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Lägg torkad shiitake i blöt i en skål.
  2. Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla en salladslök fint och de andra två i grova bitar.
  3. Skär biffen i tunna strimlor. Marinera biffen med sojasås, hackad vitlök, finstrimlad salladslök och svartpeppar i en skål.
  4. Skölj, dela och kärna ur chilin. Strimla chilin.
  5. Skölj zucchini och dela på längden samt i halvmånar.
  6. Skär tofun i tärningar.
  7. Koka upp vatten och tillsätt sojabönspastan. Rör ut så den löser upp sig.
  8. Ta upp svampen och tillsätt blötläggningsvattnet till soppan. Skär i strimlor.
  9. Tillsätt köttet till soppan och koka upp.
  10. Tillsätt grönsakerna - zucchini, salladslök samt samt chili, svamp och tofu. Koka upp.
  11. Skölj och skär gräslök i grova bitar och tillsätt till soppan precis innan servering.
  12. Servera i en stor soppskål eller direkt ur grytan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-10