Frästa grönsaker namul
Frästa grönsaker är ett förslag på grönsaksrätt och tillbehör - koreansk namul - smaksatt på enkelt vis med vitlök, ingefära, sesamfrön och chili.
Rätten lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.
Tillagning
- Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla chili. Skölj och strimla salladslök.
- Skala ingefära och finhacka den.
- Skölj zucchini och dela på längden samt i halvmånar.
- Skölj paprika, dela och kärna ur samt skär i strimlor.
- Fräs grönsakerna zucchini och paprika i matolja några minuter.
- Tillsätt vitlök, ingefära, salladslök, salt och chili samt fräs någon minut till.
- Lägg upp i skål, på fat eller portionsskålar och servera med sesamfrön över.
- Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till servering. Värm då gärna till servering.
Serveringsförslag
- Passar som namul - en liten grönsaksrätt till koreansk mat.
- Grönsakerna serverades som en av flera rätter i koreansk bufféstil namchan; tillsammans med bok choy namul, Bap - koreanskt ris, soppa, kimchi, stekt fläsk med gochujang och biff bulgogi med samjang och salladsblad.
Varianter
Du kan variera och ta de grönsaker du gillar och har hemma.
- Fler förslag som passar i är morot, kålrot, purjolök, vitkål, grönkål, spetskål, salladskål, palsternacka, rotselleri, gul lök, aubergine, blomkål, broccoli osv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal