Bulgogi koreansk biff
Bulgogi koreansk biff med sojamarinad och grönsaker samt serveringsförslag.
Bulgogin lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.
Tillagning
- Skölj och riv ett halvt nashi päron eller ett halvt äpple och lägg i en skål.
- Skär biffen i tunna strimlor och blanda med nashi päronet eller äpplet. Låt stå i 15 minuter.
- Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla två salladslökar fint och de andra två i grova bitar.
- Tillsätt sojasås, socker, svartpeppar, vitlök, finstrimlad salladslök, sesamolja och sesamfrön till biffköttet i skålen.
- Skala och strimla rödlök.
- Skala och skär morot i julienne - fina stavar.
- Skölj och skär gräslök i grova bitar.
- Tillsätt grönsakerna till köttet och vänd runt. Låt marinera i ca 15 minuter.
- Ta upp köttet ur marinaden och woka eller stek köttet på hög värme några minuter i en msk olja så att det får lite färg och bryns.
- Tillsätt sedan marinaden, koka ihop samt vänd runt och servera.
- Kan garneras med mer gräslök, salladslök och sesamfrön.
- Gott att servera med samjang som är en kryddig koreansk dippsås eller röra som passar att slå in bulgogin tillsammans med ris i salladsblad. Och/eller servera och duka upp fler rätter tillsammans med bulgogin - se tips ovan.
Serveringsförslag
- Ett tips är att servera köttet med salladsblad, Bap - koreanskt ris samt samjang - koreansk kryddig dippsås. Då tar man lite biff bulgogi, ris och dippsås och slår in salladsblad till små mumsbitar.
- Bulgogin passar att servera som en av flera rätter i koreansk bufféstil namchan; tillsammans med bok choy namul, soppa, frästa grönsaker, kimchi, wokat fläsk med gochujang.
Tips
Ingredienser som koreansk sojasås ganjang och dippsås samjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal