Bulgogi koreansk biff

Bulgogi koreansk biff med sojamarinad och grönsaker samt serveringsförslag.

Bulgogin lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.

4 portioner bulgogi

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram biff
  • 250 gram rödlök
  • 2 salladslökar
  • 200 gram morot
  • 1/2 nashi päron eller 1 dl koncentrerad äppeljuice
  • SOJAMARINAD: 4 msk koreansk soja
  • 2 msk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 msk finhackad vitlök
  • 2 salladslökar
  • 20 gram gräslök
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk matolja som solros-, raps- eller majsolja att steka i

Tillagning

  1. Skölj och riv ett halvt nashi päron eller ett halvt äpple och lägg i en skål.
  2. Skär biffen i tunna strimlor och blanda med nashi päronet eller äpplet. Låt stå i 15 minuter.
  3. Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla två salladslökar fint och de andra två i grova bitar.
  4. Tillsätt sojasås, socker, svartpeppar, vitlök, finstrimlad salladslök, sesamolja och sesamfrön till biffköttet i skålen.
  5. Skala och strimla rödlök.
  6. Skala och skär morot i julienne - fina stavar.
  7. Skölj och skär gräslök i grova bitar.
  8. Tillsätt grönsakerna till köttet och vänd runt. Låt marinera i ca 15 minuter.
  9. Ta upp köttet ur marinaden och woka eller stek köttet på hög värme några minuter i en msk olja så att det får lite färg och bryns.
  10. Tillsätt sedan marinaden, koka ihop samt vänd runt och servera.
  11. Kan garneras med mer gräslök, salladslök och sesamfrön.
  12. Gott att servera med samjang som är en kryddig koreansk dippsås eller röra som passar att slå in bulgogin tillsammans med ris i salladsblad. Och/eller servera och duka upp fler rätter tillsammans med bulgogin - se tips ovan.
Biffen skärs i tunna skivor eller strimlor.
Biffen skärs i tunna skivor eller strimlor.
Köttet smaksätts med en sojamarinad.
Köttet smaksätts med en sojamarinad.
Biffen wokas eller steks hastigt.
Biffen wokas eller steks hastigt.
Bulgogin serverad till koreansk buffé banchan med smårätter.
Bulgogin serverad till koreansk buffé banchan med smårätter.
Duka upp ett bord med koreansk mat och njut.
Duka upp ett bord med koreansk mat och njut.
Samjang är en kryddig koreansk dippsås eller röra som passar att slå in bulgogin tillsammans med ris i salladsblad.
Samjang är en kryddig koreansk dippsås eller röra som passar att slå in bulgogin tillsammans med ris i salladsblad.

Serveringsförslag

Tips

Ingredienser som koreansk sojasås ganjang och dippsås samjang kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.

Bulgogi biffen kan slås in tillsammans med ris och ssam jang dippsås i salladsblad till små mumsiga paket
Bulgogi biffen kan slås in tillsammans med ris och ssam jang dippsås i salladsblad till små mumsiga paket

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-10