Jeyuk Bokkeum fläsk med Gochujan röd chilipasta
Koreansk Jeyuk Bokkeum stekt eller wokat fläsk och grönsaker smaksatt med Gochujan röd chilipasta, chilipulver, sesamolja, vitlök med mera.
Fläsket lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat koreansk mat med Kala Sung.
Tillagning
- Skär fläsket i bitar och tunna strimlor.
- Skala och finhacka vitlök. Skölj och strimla två salladslökar fint och de andra två i grova bitar.
- Tillsätt röd chilipasta gochujang, chilipulver, sojasås, socker, svartpeppar, vitlök, finstrimlad salladslök, sesamolja och risvin till fläskköttet i skålen.
- Skala och strimla rödlök.
- Skala och skär morot i julienne - fina stavar.
- Tillsätt grönsakerna till fläsket och vänd runt. Låt marinera i ca 15 minuter.
- Woka eller stek fläsket på hög värme några minuter i olja så att det får lite färg och blir genomstekt.
- Kan garneras med gräslök, salladslök och sesamfrön.
- Gott att servera med samjang som är en kryddig koreansk dippsås eller röra som passar att slå in fläskköttet i tillsammans med ris i salladsblad. Och/eller servera och duka upp fler rätter tillsammans med fläskköttet - se tips ovan.
Serveringsförslag
- Ett tips är att servera fläsket med salladsblad, Bap - koreanskt ris samt samjang - koreansk kryddig dippsås. Då tar man lite fläskkött, ris och dippsås och slår in salladsblad till små mumsbitar.
- Fläsket passar att servera som en av flera rätter i koreansk bufféstil namchan; tillsammans med bok choy namul, soppa, frästa grönsaker, kimchi samt bulgogi biff.
Tips
Ingredienser som koreansk chilipasta gochujan, dippsås samjang, sojasås ganjang och chilipulver Gochugaru kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal