Skaldjursgryta med fisk och musslor
Skaldjursgryta med fisk och musslor. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond med mera.
Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur eller blanda.
Tillagning
- Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Använder du frysta musslor behöver du ej göra något.
- Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
- Ansa fänkål och skala rotfrukter. Skär dem i bitar. Skala och hacka löken.
- Fräs fänkål, rotfrukter och lök i smör 2-3 minuter. Tillsätt cayennepeppar.
- Slå på musselspad, vatten och fond.
- Koka under lock ca 10 min, tillsätt grädde och koka upp.
- Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Stäng av värmen och lägg på locket. Låt stå ca 5 min. Tillsätt musslor och räkor. Strö över persilja och flingsalt vid servering.
Serveringsförslag
- Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till.
- Vidare passar vitlöksmajonnäs aioli och baguette.
Att dricka till
- Valfritt torrt vitt vin passar både att laga grytan med samt att dricka till. Välj då förslagsvis en Chenin Blanc, Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio.
- Gillar du smöriga och ekfatslagrade Chardonnay så kan man dricka det till men det passar inte så bra i grytan.
- Lite mer elegant är ett vitt torrt vin som fransk Chablis eller Bourgogne.
Uppskattat näringsvärde per portion: 251 kcal