Skaldjursgryta med fisk

Skaldjursgryta med fisk och musslor. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bla. Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur eller blanda.

Valfritt torrt vitt vin passar till skaldjursgrytan. Många gillar ett vitt torrt ekfatslagrat Chardonnay till. Lite mer sofistikerat och med mindre ekfatskaraktär är ett vitt torrt som fransk Chablis. 

Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till. Vidare passar vitlöksmajonnäs aioli och baguette. 

4 portioner skaldjursgryta gryta med skaldjur

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor, färska eller frysta
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 fänkål
  • 500 g rotfrukter t ex morot, persiljerot, selleri, potatis
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad skaldjursfond eller hummerfond eller ersätt vattnet med hemkokt skaldjur-, hummer- eller fiskfond
  • 2 dl Arla vispgrädde
  • 200 g vit fiskfilé
  • 150 g stora skalade räkor, ca 500 g oskalade
  • 1 dl strimlad bladpersilja
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Använder du frysta musslor behöver du ej göra något.
  2. Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
  3. Ansa fänkål och skala rotfrukter. Skär dem i bitar. Skala och hacka löken.
  4. Fräs fänkål, rotfrukter och lök i smör 2-3 minuter. Tillsätt cayennepeppar.
  5. Slå på musselspad, vatten och fond.
  6. Koka under lock ca 10 min, tillsätt grädde och koka upp.
  7. Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Stäng av värmen och lägg på locket. Låt stå ca 5 min. Tillsätt musslor och räkor. Strö över persilja och flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer