Skaldjursgryta med fisk

Skaldjursgryta med fisk och musslor. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bla. Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur eller blanda.

Valfritt torrt vitt vin passar till skaldjursgrytan. Många gillar ett vitt torrt ekfatslagrat Chardonnay till. Lite mer sofistikerat och med mindre ekfatskaraktär är ett vitt torrt som fransk Chablis. 

Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till. Vidare passar vitlöksmajonnäs aioli och baguette. 

4 portioner skaldjursgryta gryta med skaldjur

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor, färska eller frysta
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 fänkål
  • 500 g rotfrukter t ex morot, persiljerot, selleri, potatis
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad skaldjursfond eller hummerfond eller ersätt vattnet med hemkokt skaldjur-, hummer- eller fiskfond
  • 2 dl Arla vispgrädde
  • 200 g vit fiskfilé
  • 150 g stora skalade räkor, ca 500 g oskalade
  • 1 dl strimlad bladpersilja
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Använder du frysta musslor behöver du ej göra något.
  2. Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
  3. Ansa fänkål och skala rotfrukter. Skär dem i bitar. Skala och hacka löken.
  4. Fräs fänkål, rotfrukter och lök i smör 2-3 minuter. Tillsätt cayennepeppar.
  5. Slå på musselspad, vatten och fond.
  6. Koka under lock ca 10 min, tillsätt grädde och koka upp.
  7. Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Stäng av värmen och lägg på locket. Låt stå ca 5 min. Tillsätt musslor och räkor. Strö över persilja och flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer