Skaldjursgryta med fisk

Skaldjursgryta med fisk och musslor. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bla. Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur eller blanda.

Valfritt torrt vitt vin passar till skaldjursgrytan. Många gillar ett vitt torrt ekfatslagrat Chardonnay till. Lite mer sofistikerat och med mindre ekfatskaraktär är ett vitt torrt som fransk Chablis.

Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till. Vidare passar vitlöksmajonnäs aioli och baguette.

4 portioner skaldjursgryta gryta med skaldjur

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor, färska eller frysta
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 fänkål
  • 500 g rotfrukter t ex morot, persiljerot, selleri, potatis
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad skaldjursfond eller hummerfond eller ersätt vattnet med hemkokt skaldjur-, hummer- eller fiskfond
  • 2 dl Arla vispgrädde
  • 200 g vit fiskfilé
  • 150 g stora skalade räkor, ca 500 g oskalade
  • 1 dl strimlad bladpersilja
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Använder du frysta musslor behöver du ej göra något.
  2. Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
  3. Ansa fänkål och skala rotfrukter. Skär dem i bitar. Skala och hacka löken.
  4. Fräs fänkål, rotfrukter och lök i smör 2-3 minuter. Tillsätt cayennepeppar.
  5. Slå på musselspad, vatten och fond.
  6. Koka under lock ca 10 min, tillsätt grädde och koka upp.
  7. Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Stäng av värmen och lägg på locket. Låt stå ca 5 min. Tillsätt musslor och räkor. Strö över persilja och flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept