Skaldjursgryta med fisk
Introduktion och förberedelse
Skaldjursgryta med fisk och musslor. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bla.
Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur eller blanda.
Serveringsförslag
Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till. Vidare passar vitlöksmajonnäs aioli och baguette.
Att dricka till
Valfritt torrt vitt vin passar till skaldjursgrytan. Många gillar ett vitt torrt ekfatslagrat Chardonnay till. Lite mer sofistikerat och med mindre ekfatskaraktär är ett vitt torrt som fransk Chablis.
Tillagning
- Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Använder du frysta musslor behöver du ej göra något.
- Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
- Ansa fänkål och skala rotfrukter. Skär dem i bitar. Skala och hacka löken.
- Fräs fänkål, rotfrukter och lök i smör 2-3 minuter. Tillsätt cayennepeppar.
- Slå på musselspad, vatten och fond.
- Koka under lock ca 10 min, tillsätt grädde och koka upp.
- Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Stäng av värmen och lägg på locket. Låt stå ca 5 min. Tillsätt musslor och räkor. Strö över persilja och flingsalt vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 251 kcal