Silviakaka

Introduktion och förberedelse

Silviakaka med vaniljglasyr och kokos.

En slags sockerkaka som bakas till rutor i en långpanna och toppas med en smörkräm eller glasyr smaksatt med vanilj som toppas med kokosflingor.

Även kallad Rumpenissekaka, Rumpnissekaka eller solkaka..

Serveringsförslag

  • Passar till fika, utflykt, kakfat, fest eller kalas.
  • Till fest kan man även servera Silviarutor med färska bär som hallon, jordgubbar och/eller blåbär samt en klick vispad grädde. Spritsa lite grädde på toppen av varje ruta och sätt dit några färska bär samt ett blad citronmeliss.

Varianter

  • Du kan rosta kokosflingor, riven kokos eller kokosflakes någon minut i en torr stekpanna för extra god smak på kokosen.
  • Kokos kan bytas mot annan topping som färgat strössel, flagad rostad mandel, syltat apelsinskal, silverkulor eller liknande.
  • Vaniljglasyren kan bytas mot frosting med vit choklad, glasyr med cream cheese eller en som stelnar som sockerglasyr.
  • Tillsätt någon tsk finriven citron eller apelsin i smeten och/eller glasyren för lite twist på smaken av kakan.

16 bitar Silviakaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 ägg, M eller L
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • VANILJGLASYR: 150 gram smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 äggulor, M eller L
  • 6 msk kokosflingor, riven kokos eller kokosflakes

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke någon minut.
  3. Klä en ugnsform eller långpanna på 20x30 cm med bakplåtspapper.
  4. Vispa i vattnet till äggen.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Sikta över mjölet i äggblandningen.
  6. Vispa hastigt ihop till en jämn smet.
  7. Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt svalna i formen.
  9. GLASYR: Smält smör tillsammans med socker och vaniljsocker i en kastrull. Rör så att sockret löser sig.
  10. Tillsätt en äggula i taget och vispa kraftigt.
  11. Värm försiktigt och vispa tills krämen tjocknar. Det får ej koka.
  12. Bred ut glasyren över kakan i ett jämnt lager.
  13. Strö över kokos. Låt stå några minuter att svalna helt.
  14. Ta upp kakan med bakplåtspappret under och lägg på en skärbräda.
  15. Skär kakan i rutor förslagsvis 4x4 till 16 stycken.
  16. Silviakakorna är klara att servera. De kan även förvaras i kylen eller frysas in med bakplåtspapper mellan.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-30

Tillbehör och liknande recept: