Silviakaka
Silviakaka med vaniljglasyr och kokos.
En slags sockerkaka som bakas till rutor i en långpanna och toppas med en smörkräm eller glasyr smaksatt med vanilj som toppas med kokosflingor.
Även kallad Rumpenissekaka, Rumpnissekaka eller solkaka..
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke någon minut.
- Klä en ugnsform eller långpanna på 20x30 cm med bakplåtspapper.
- Vispa i vattnet till äggen.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Sikta över mjölet i äggblandningen.
- Vispa hastigt ihop till en jämn smet.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt svalna i formen.
- GLASYR: Smält smör tillsammans med socker och vaniljsocker i en kastrull. Rör så att sockret löser sig.
- Tillsätt en äggula i taget och vispa kraftigt.
- Värm försiktigt och vispa tills krämen tjocknar. Det får ej koka.
- Bred ut glasyren över kakan i ett jämnt lager.
- Strö över kokos. Låt stå några minuter att svalna helt.
- Ta upp kakan med bakplåtspappret under och lägg på en skärbräda.
- Skär kakan i rutor förslagsvis 4x4 till 16 stycken.
- Silviakakorna är klara att servera. De kan även förvaras i kylen eller frysas in med bakplåtspapper mellan.
Serveringsförslag
- Passar till fika, utflykt, kakfat, fest eller kalas.
- Till fest kan man även servera Silviarutor med färska bär som hallon, jordgubbar och/eller blåbär samt en klick vispad grädde. Spritsa lite grädde på toppen av varje ruta och sätt dit några färska bär samt ett blad citronmeliss.
Varianter
- Du kan rosta kokosflingor, riven kokos eller kokosflakes någon minut i en torr stekpanna för extra god smak på kokosen.
- Kokos kan bytas mot annan topping som färgat strössel, flagad rostad mandel, syltat apelsinskal, silverkulor eller liknande.
- Vaniljglasyren kan bytas mot frosting med vit choklad, glasyr med cream cheese eller en som stelnar som sockerglasyr.
- Tillsätt någon tsk finriven citron eller apelsin i smeten och/eller glasyren för lite twist på smaken av kakan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal