Silviakaka

Silviakaka med vaniljglasyr och kokos.

En slags sockerkaka som bakas till rutor i en långpanna och toppas med en smörkräm eller glasyr smaksatt med vanilj som toppas med kokosflingor.

Även kallad Rumpenissekaka, Rumpnissekaka eller solkaka..

16 bitar Silviakaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 ägg, M eller L
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • VANILJGLASYR: 150 gram smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 äggulor, M eller L
  • 6 msk kokosflingor, riven kokos eller kokosflakes

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke någon minut.
  3. Klä en ugnsform eller långpanna på 20x30 cm med bakplåtspapper.
  4. Vispa i vattnet till äggen.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Sikta över mjölet i äggblandningen.
  6. Vispa hastigt ihop till en jämn smet.
  7. Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt svalna i formen.
  9. GLASYR: Smält smör tillsammans med socker och vaniljsocker i en kastrull. Rör så att sockret löser sig.
  10. Tillsätt en äggula i taget och vispa kraftigt.
  11. Värm försiktigt och vispa tills krämen tjocknar. Det får ej koka.
  12. Bred ut glasyren över kakan i ett jämnt lager.
  13. Strö över kokos. Låt stå några minuter att svalna helt.
  14. Ta upp kakan med bakplåtspappret under och lägg på en skärbräda.
  15. Skär kakan i rutor förslagsvis 4x4 till 16 stycken.
  16. Silviakakorna är klara att servera. De kan även förvaras i kylen eller frysas in med bakplåtspapper mellan.
Först vispas ägg, socker och vaniljsocker pösigt någon minut. Sedan vispas vatten i.
Först vispas ägg, socker och vaniljsocker pösigt någon minut. Sedan vispas vatten i.
Vetemjöl blandas med bakpulver i en bunke.
Vetemjöl blandas med bakpulver i en bunke.
Mjölet siktas ner i äggvispet och så vispas det ihop till en smet.
Mjölet siktas ner i äggvispet och så vispas det ihop till en smet.
Ingredienser till vaniljglasyren som är en slags smörkräm med smör, äggulor, vaniljsocker och socker. Toppas med kokosflingor.
Ingredienser till vaniljglasyren som är en slags smörkräm med smör, äggulor, vaniljsocker och socker. Toppas med kokosflingor.
Kakan får svalna i formen medan du gör glasyren.
Kakan får svalna i formen medan du gör glasyren.
Smör, socker och vaniljsocker smälts under omrörning i en kastrull tills sockret har löst upp sig.
Smör, socker och vaniljsocker smälts under omrörning i en kastrull tills sockret har löst upp sig. Sedan tillsätts äggulor och glasyren värms försiktigt under omrörning tills den tjocknar.
Glasyren breds i ett jämnt lager över kakan och så strör man över kokos.
Glasyren breds i ett jämnt lager över kakan och så strör man över kokos.

Serveringsförslag

  • Passar till fika, utflykt, kakfat, fest eller kalas.
  • Till fest kan man även servera Silviarutor med färska bär som hallon, jordgubbar och/eller blåbär samt en klick vispad grädde. Spritsa lite grädde på toppen av varje ruta och sätt dit några färska bär samt ett blad citronmeliss.

Varianter

  • Du kan rosta kokosflingor, riven kokos eller kokosflakes någon minut i en torr stekpanna för extra god smak på kokosen.
  • Kokos kan bytas mot annan topping som färgat strössel, flagad rostad mandel, syltat apelsinskal, silverkulor eller liknande.
  • Vaniljglasyren kan bytas mot frosting med vit choklad, glasyr med cream cheese eller en som stelnar som sockerglasyr.
  • Tillsätt någon tsk finriven citron eller apelsin i smeten och/eller glasyren för lite twist på smaken av kakan.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-30

Tillbehör och liknande: