Pasta med salsiccia råkorv

Introduktion och förberedelse

Pasta med salsiccia - enkel och god variant på köttfärssås med färsk italiensk råkorv som färs i smakrik tomatsås.

Pressa ut färsen i råkorven (Salsiccian) och fräs som köttfärs samt koka ihop med tomater, vitlök, chiliflakes, olivolja, svartpeppar, basilika, oregano och toppa med riven parmesan.

Serveringsförslag

  • Passar som lunch eller middag. Blir även god lunchlåda.
  • Servera gärna med riven parmesan eller grana padano.
  • Gott med en grönsallad till. Jag hade lite späd grönsallad från påse, riven morot, skivad tomat samt olivolja och lagrad röd vinäger till.

Val av pasta

Jag tog bucatini till bilden men det blir också gott med annan pasta som bavette, penne, fettucine, tagliatelle, castellane, gnocchi, skruvar, spagetti, rigatoni, strozzapreti, trofie osv.

Varianter

  • Vill du ha en krämigare pastasås kan du tillsätta 1-2 dl grädde och någon msk crème fraiche på slutet och koka ihop.
  • Istället för tomater från burk kan du ta 4 färska kvist- eller romatomater och tärna samt fräsa med korven.
  • Kan ävan smaksättas med timjan, salvia och rosmarin.
  • Vidare kan man ha i tärnad paprika och/eller skivad svamp för mer grönsaker.
  • Överkurs är att göra egen salsiccia och/eller hemgjord pasta tagliatelle, strozzapreti eller trofie.

Pastasåsen serverad med bucatini, grönsallad, riven parmesan, färsk basilika och oregano.
Pastasåsen serverad med bucatini, grönsallad, riven parmesan, färsk basilika och oregano.

4 portioner pasta med salsiccia

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350-400 gram pasta som bucatini, spagetti, bavette, penne, castellane eller valfri sort
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 3 msk olivolja
  • 8 mindre salsiccia eller 4 större, ca 400 gram korv
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar små hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 tsk torkad oregano eller 2 msk hackad färsk oregano
  • 1/2 tsk torkad basilika eller 2 msk hackad färsk basilika
  • 1/2 dl finriven parmesan till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt till pastan.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Fräs löken i en stekpanna i 1 msk olivolja i någon minut. Lägg över på en tallrik.
  4. Skär ett snitt i skinnet och ta bort skinnet från korvarna. Hacka färsen i bitar. Eller pressa ut färsen direkt i pannan från korvarna.
  5. Välj en stor stekpanna med höga kanter. Bryn korven i 1 msk olivolja några minuter.
  6. Tillsätt chiliflakes och tomatpuré. Lägg i löken.
  7. Tillsätt oregano och basilika.
  8. Tillsätt tomater och låt koka ihop såsen på medelvärme ca 10 minuter. Gärna längre.
  9. Koka pastan enligt paket - ca 10 minuter.
  10. Du kan även tillsätt någon dl av vattnet från pastan till tomatsåsen om du vill ha mer sås.
  11. Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
  12. Servera pastan med såsen - gott med riven parmesan eller grana padano till. Du kan även garnera med färsk basilika och oregano.
E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-01