Pasta med salsiccia råkorv

Pasta penne (eller här bavette) med salsiccia. Enkelt och gott med färsk råkorv och mogna tomater. Pressa ut färsen i råkorven (Salsiccian) och fräs som köttfärs med mogna tärnade tomater, vitlök, chiliflakes, olivolja, svartpeppar och toppa med persilja och riven parmesan.  

Här med med bavette (likt penne) men det blir också gott med annan pasta som skruvar, spagetti, rigatoni osv. 

OBS det måste vara färsk salsiccia som säljs som råkorv. Då kan man pressa ut korvfärsen och det är den man fräser likt köttfärs med lök, vitlök och olivolja och sedan blandar med pastan. Färsk salsiccia hittar du i välsorterade köttdiskar eller slaktare.

Ruccola eller grönsallad passar också till. Vill du ha en krämigar pastasås så kan du ta en burk krossade tomater, samt tillsätta 2 grädde och någon msk creme fraiche på slutet och koka ihop till en sås. Kan ävan smaksättas med färsk basilika och färsk oregano. Vidare kan man ha i tärnad paprika för mer grönsaker. 

4 portioner pasta med salsiccia

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350-400 gram pasta som bavette, penne eller valfri sort
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 msk olivolja
  • 8 mindre salsiccia eller 4 större, ca 400 gram korv
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 4 färska mogna kvisttomater
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • 1/2 dl finriven parmesan

Tillagning

  1. Koka upp vatten med en msk olivolja samt 0,5 tsk salt till pastan.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Fräs löken i en stekpanna med 1 msk olivolja i några minuter. Lägg över på en tallrik.
  4. Pressa ur färsen i råkorven salsiccian i stekpannan och bryn samt stek den i 1 msk olivolja några minuter. Tillsätt chiliflakes och oregano. Lägg med lök-blandningen.
  5. Skölj och tärna tomater.
  6. Tillsätt tomater och låt steka på lägsta värme medan pastan kokar.
  7. Koka pastan enligt paket - ca 10 minuter. Riv parmesanost.
  8. Blanda pastan med korven och smaka av med salt och svartpeppar. Servera och garnera med riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer