Hemgjord lammkorv

Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.

Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.

Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl. För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.

Vill du ha en röd korv med lång hållbarhet så kan du tillsätta nitritsalt i korvsmeten men det är valfritt och onödigt tycker jag.

Du behöver 3 meter bomullssnöre och 1 nål. Ska du inte tillaga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.

Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.

Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.

Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.

20 hemgjorda lammkorvar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg lammfärs
  • 3 gula lökar
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 tsk mald vit- eller svartpeppar
  • 4 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 dl kallt vatten
  • 10 m fjälster
  • SALTBLANDNING: 2 msk salt
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Lägg fjälstren i kallt vatten i en bunke.
  2. Lägg lammfärsen i en stor bunke.
  3. Skala och hacka löken och blanda i. Pressa i vitlök. Blanda i alla övriga ingredienserna i köttfärsen till en jämn rätt lös smet. Ställ färsen i kylen medan du förbereder och smakar av den.
  4. Kör lammfärsblandningen genom köttkvarnen två varv.
  5. Provstek lite av lammfärsblandningen i en stekpanna och tillsätt ev. mer av salt, peppar och kryddor.
  6. Nysta upp ett fjälster i taget och spola igenom det med kallt vatten.
  7. Trä upp hela fjälstret på korvhornet på köttkvarnen.
  8. Knyt om änden på fjälstret med en liten bit bomullssnöre.
  9. Fyll på med korvsmet i kvarnen och tryck ut smeten så att hornet fylls och mata ut smeten till en enda löst packad lammkorv som du lägger på en bricka.
  10. När hela korvsmeten är utmatad så tar du loss fjälstret. Eller sätter på ett nytt fjälster om du har korvsmet kvar och fjälstret tagit slut.
  11. Forma lagom långa lammkorvar ca 15 cm långa, med 3-4 cm mellanrum mellan fyllningen. Obs korven ska stoppas löst - nästan halvfullt (annars kan korven spricka). Helst utan någon luft i (lufta hål med nål).
  12. Knyt bomullssnöre på varje ända av varje tänkt korv (två knutar på varje mellanrum med någon cm mellan).
  13. Klipp ev. av mitt i mellan korvarna och knutarna eller låt de sitta ihop när du tillagar korvarna.
  14. Lägg upp korvarna på en bricka efter hand.
  15. Skölj lammkorvarna i kallt vatten.
  16. Blanda saltblandningen på en tallrik och gnid in korvarna i saltblandningen.
  17. Lägg lammkorvarna i en bunke några timmar i kylen, helst över natten eller något dygn så får lammkorvarna godast smak.
  18. Laga till korven eller frys lammkorvarna. Skölj korvarna i kallt vatten innan tillagning.
  19. Sjud lammkorvarna med en klyftad lök samt lagerblad eller stek på svag värme i smör eller olivolja stekpanna eller långpanna ca 20 minuter tills de är genomvarma.
  20. Ta upp dem och servera kokta. Eller kyl och spara. Eller grilla.
  21. Eller värm en panna och stek dem och bryn dem så de får lite färg i lite smör eller olivolja samt servera lammkorvarna.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer