Hemgjord lammkorv

Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.

Gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.

20 hemgjorda lammkorvar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg lammfärs
  • 3 gula lökar
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 tsk mald vit- eller svartpeppar
  • 4 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 dl kallt vatten
  • 10 m fjälster
  • SALTBLANDNING: 2 msk salt
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Lägg fjälstren i kallt vatten i en bunke.
  2. Lägg lammfärsen i en stor bunke.
  3. Skala och hacka löken och blanda i. Pressa i vitlök. Blanda i alla övriga ingredienserna i köttfärsen. Blanda ut med kallt vatten lite i taget till en smet lös nog att trycka ut till korv. Ställ färsen i kylen medan du förbereder och smakar av den.
  4. Kör lammfärsblandningen genom köttkvarnen två varv. Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
  5. Provstek lite av lammfärsblandningen i en stekpanna och tillsätt ev. mer av salt, peppar och kryddor.
  6. Nysta upp ett fjälster i taget och spola igenom det med kallt vatten.
  7. Trä upp hela fjälstret på korvhornet på köttkvarnen. Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
  8. Knyt om änden på fjälstret med en liten bit bomullssnöre.
  9. Fyll på med korvsmet i kvarnen och tryck ut smeten så att hornet fylls och mata ut smeten till en enda löst packad lammkorv som du lägger på en bricka.
  10. När hela korvsmeten är utmatad så tar du loss fjälstret. Eller sätter på ett nytt fjälster om du har korvsmet kvar och fjälstret tagit slut.
  11. Forma lagom långa lammkorvar ca 15 cm långa, med 3-4 cm mellanrum mellan fyllningen. Obs korven ska stoppas löst - nästan halvfullt (annars kan korven spricka). Helst utan någon luft i (lufta hål med nål).
  12. Knyt bomullssnöre på varje ända av varje tänkt korv (två knutar på varje mellanrum med någon cm mellan).
  13. Klipp ev. av mitt i mellan korvarna och knutarna eller låt de sitta ihop när du tillagar korvarna.
  14. Lägg upp korvarna på en bricka efter hand.
  15. Skölj lammkorvarna i kallt vatten.
  16. Blanda saltblandningen på en tallrik och gnid in korvarna i saltblandningen.
  17. Lägg lammkorvarna i en bunke några timmar i kylen, helst över natten eller något dygn så får lammkorvarna godast smak.
  18. Laga till korven eller frys lammkorvarna. Skölj korvarna i kallt vatten innan tillagning.
  19. Sjud lammkorvarna med en klyftad lök samt lagerblad eller stek på svag värme i smör eller olivolja stekpanna eller långpanna ca 20 minuter tills de är genomvarma.
  20. Ta upp dem och servera kokta. Eller kyl och spara. Eller grilla.
  21. Eller värm en panna och stek dem och bryn dem så de får lite färg i lite smör eller olivolja samt servera lammkorvarna.
Råa lammkorvar av lammfärs och goda kryddor.
Råa lammkorvar av lammfärs och goda kryddor.

Extra röd korv

Vill du ha en röd korv med lång hållbarhet så kan du tillsätta nitritsalt i korvsmeten men det är valfritt och onödigt tycker jag.

Hållbar korv

Ska du inte tillaga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.

Du behöver

  • 3 meter bomullssnöre och 1 nål.
  • Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken. 5 meter fjälster räcker väl.
  • För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.

Varianter

  • Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
  • Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också.
  • Några förslag som passar är salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
E-mail
Medel: 3.9 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-30