Hemgjord lammkorv

Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Vill du ha en röd korv med lång hållbarhet så kan du tillsätta nitritsalt i korvsmeten.
Du behöver 3 meter bomullssnöre och 1 nål.

20 hemgjorda lammkorvar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg lammfärs
  • 3 gula lökar
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 tsk mald vit- eller svartpeppar
  • 4 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 dl kallt vatten
  • 10 m fjälster
  • SALTBLANDNING: 2 msk salt
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Lägg fjälstren i kallt vatten i en bunke.
  2. Lägg lammfärsen i en stor bunke.
  3. Skala och hacka löken och blanda i. Pressa i vitlök. Blanda i alla övriga ingredienserna i köttfärsen till en jämn rätt lös smet. Ställ färsen i kylen medan du förbereder och smakar av den.
  4. Kör lammfärsblandningen genom köttkvarnen två varv.
  5. Provstek lite av lammfärsblandningen i en stekpanna och tillsätt ev. mer av salt, peppar och kryddor.
  6. Nysta upp ett fjälster i taget och spola igenom det med kallt vatten.
  7. Trä upp hela fjälstret på korvhornet på köttkvarnen.
  8. Knyt om änden på fjälstret med en liten bit bomullssnöre.
  9. Fyll på med korvsmet i kvarnen och tryck ut smeten så att hornet fylls och mata ut smeten till en enda löst packad lammkorv som du lägger på en bricka.
  10. När hela korvsmeten är utmatad så tar du loss fjälstret. Eller sätter på ett nytt fjälster om du har korvsmet kvar och fjälstret tagit slut.
  11. Forma lagom långa lammkorvar ca 15 cm långa, med 3-4 cm mellanrum mellan fyllningen. Obs korven ska stoppas löst - nästan halvfullt (annars kan korven spricka). Helst utan någon luft i (lufta hål med nål).
  12. Knyt bomullssnöre på varje ända av varje tänkt korv (två knutar på varje mellanrum med någon cm mellan).
  13. Klipp ev. av mitt i mellan korvarna och knutarna eller låt de sitta ihop när du tillagar korvarna.
  14. Lägg upp korvarna på en bricka efter hand.
  15. Skölj lammkorvarna i kallt vatten.
  16. Blanda saltblandningen på en tallrik och gnid in korvarna i saltblandningen.
  17. Lägg lammkorvarna i en bunke några timmar i kylen, helst över natten eller något dygn så får lammkorvarna godast smak.
  18. Laga till korven eller frys lammkorvarna. Skölj korvarna i kallt vatten innan tillagning.
  19. Sjud lammkorvarna med en klyftad lök samt lagerblad eller stek på svag värme i smör eller olivolja stekpanna eller långpanna ca 20 minuter tills de är genomvarma.
  20. Ta upp dem och servera kokta. Eller kyl och spara. Eller grilla.
  21. Eller värm en panna och stek dem och bryn dem så de får lite färg i lite smör eller olivolja samt servera lammkorvarna.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer