Hemgjord lammkorv

Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Vill du ha en röd korv med lång hållbarhet så kan du tillsätta nitritsalt i korvsmeten.
Du behöver 3 meter bomullssnöre och 1 nål.

20 hemgjorda lammkorvar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg lammfärs
  • 3 gula lökar
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 tsk mald vit- eller svartpeppar
  • 4 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk torkad oregano
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 dl kallt vatten
  • 10 m fjälster
  • SALTBLANDNING: 2 msk salt
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Lägg fjälstren i kallt vatten i en bunke.
  2. Lägg lammfärsen i en stor bunke.
  3. Skala och hacka löken och blanda i. Pressa i vitlök. Blanda i alla övriga ingredienserna i köttfärsen till en jämn rätt lös smet. Ställ färsen i kylen medan du förbereder och smakar av den.
  4. Kör lammfärsblandningen genom köttkvarnen två varv.
  5. Provstek lite av lammfärsblandningen i en stekpanna och tillsätt ev. mer av salt, peppar och kryddor.
  6. Nysta upp ett fjälster i taget och spola igenom det med kallt vatten.
  7. Trä upp hela fjälstret på korvhornet på köttkvarnen.
  8. Knyt om änden på fjälstret med en liten bit bomullssnöre.
  9. Fyll på med korvsmet i kvarnen och tryck ut smeten så att hornet fylls och mata ut smeten till en enda löst packad lammkorv som du lägger på en bricka.
  10. När hela korvsmeten är utmatad så tar du loss fjälstret. Eller sätter på ett nytt fjälster om du har korvsmet kvar och fjälstret tagit slut.
  11. Forma lagom långa lammkorvar ca 15 cm långa, med 3-4 cm mellanrum mellan fyllningen. Obs korven ska stoppas löst - nästan halvfullt (annars kan korven spricka). Helst utan någon luft i (lufta hål med nål).
  12. Knyt bomullssnöre på varje ända av varje tänkt korv (två knutar på varje mellanrum med någon cm mellan).
  13. Klipp ev. av mitt i mellan korvarna och knutarna eller låt de sitta ihop när du tillagar korvarna.
  14. Lägg upp korvarna på en bricka efter hand.
  15. Skölj lammkorvarna i kallt vatten.
  16. Blanda saltblandningen på en tallrik och gnid in korvarna i saltblandningen.
  17. Lägg lammkorvarna i en bunke några timmar i kylen, helst över natten eller något dygn så får lammkorvarna godast smak.
  18. Laga till korven eller frys lammkorvarna. Skölj korvarna i kallt vatten innan tillagning.
  19. Sjud lammkorvarna med en klyftad lök samt lagerblad eller stek på svag värme i smör eller olivolja stekpanna eller långpanna ca 20 minuter tills de är genomvarma.
  20. Ta upp dem och servera kokta. Eller kyl och spara. Eller grilla.
  21. Eller värm en panna och stek dem och bryn dem så de får lite färg i lite smör eller olivolja samt servera lammkorvarna.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer