Romtryffel

Bjud på egna romtryfflar du smaksatt med mörk rom och rullat i kakao. Gott till en avec - gärna en fin lagrad rom då förstås eller till en espresso - eller både och.

Tips är att välja en lagrad rom märkt Anejo eller Reserva. Du kan ta mörk rom, svart rom, gyllene rom eller smaksatt rom. Allt utom ljus rom tycker jag passar. Jag tog en mörk rom från Jamaica som hade en ton av lagrade karamelliserade sockerrör som passade mycket bra ihop med den mörka chokladen.

Chokladsmeten eller ganachen kan du också använda till att fylla i pralinformar till praliner eller spritsa i små knäckformar så slipper du forma tryfflar.

Tryfflarna kan även rullas eller garneras med finhackade pistachenötter, mandlar, hasselnötter eller silverströssel eller liknande strössel.

Tänk på att helst ej förvara tryfflarna i kylen - 15-18 grader är chokladens ideala förvaringstemperatur.

30 romtryfflar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 230 g mörk choklad 70%, helst från Venezuela
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 40 g flytande honung
  • 40 g osaltat smör
  • 3 msk lagrad rom
  • 1 dl kakaopulver

Tillagning

  1. Dela på vaniljstången och pilla ut fröna.
  2. Lägg i en kastrull med grädden och koka upp med honungen.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål.
  4. Häll den varma vätskan över chokladen och rör.
  5. Tärna smöret och vänd ner det i chokladsmeten. Svalnar chokladen för mycket kan du värma den i mikron. Denna fyllning kallas ganache.
  6. Tillsätt rom mot slutet och låt svalna i kylen någon timme.
  7. Rulla små bollar sk tryfflar av den stelnade chokladsmeten (ganachen). Använd förslagsvis en matsked och forma sedan tryfflar lite mindre än en valnöt i storlek. Rulla sedan romtryfflarna förslagsvis i kakaopulver på en tallrik.
  8. Förvara romtryfflarna svalt och mörkt förslagsvis i en burk med smörpapper.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer