Pommes Anna potatiskaka

Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.

Pommes Anna görs med tunt skivad fast potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.

Servera potatiskakan direkt från pannan eller laga och förbered den till senare tillfälle.

4 portioner pommes Anna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja, rapsolja eller smör
  • 1 msk olivolja, matolja eller smör till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  4. Blanda potatisen med olja eller smält smör, salt och peppar i en bunke.
  5. Smörj den form du valt - stekpanna eller ugnsform - med olja eller smör.
  6. Packa potatisskivorna i stekpannan med hög kant, springform eller en ugnsform. Packa ihop potatisen så tätt du kan.
  7. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  8. Överkurs är att lägga en tyngd på potatisen när du lagar den eller efter när den svalnar. Klipp till ett bakplåtspapper som att det passar att lägga över potatisen i formen. Lägg på pappret och sedan något platt som en flat tallrik eller lock. Sätt sedan på en tyngd över ex. en mortel eller några ugnssäkra tallrikar. Ta bort pressen. Lagar du med press i ugnen så tar du bort pressen och ger potatisen lite färg de sista 10 minuterna. Lägger du på pressen när du lagat potatisen så låter du den svalna med press. Förvara i kylen med press. Ta sedan bort och värm till servering.
  9. Låt potatiskakan svalna 5 minuter
  10. Skär upp lagom bitar eller kvadrater och servera potatisen som tillbehör eller på buffé.

Passar att förbereda

Potatisen kan lagas i god tid och läggas i press med en plåt eller tallrik som tyngd några timmar i kylen. Då stelnar den och blir fastare. Då kan den skäras i tårtbitar eller kvadrater och värmas samt serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffé.

Val av form

Du kan laga potatisen i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform.

I långpanna

I långpanna räcker det till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad fast potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.

Lägg gärna på ett bakplåtspapper och ställ en till långpanna över med något tungt på så att potatisen pressas ihop. Låt svalna och värm igen till servering.

Varianter

Självklart kan man smaksätta potatisen med någon ingrediens som:

  • Hackade svarta kalamatoliver.
  • Färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter eller örtsalt.
  • Hackad soltorkade tomater.
  • Skivad gul lök - stek gärna mjuk innan.
  • Pressad eller hackad vitlök.
  • Ost som riven parmesan eller chevre.
  • Strimlad purjolök.
E-mail
Medel: 3.8 (48 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-19