Pommes Anna potatiskaka

Introduktion och förberedelse

Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.

Pommes Anna är tunt skivad potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.

Servera den direkt från pannan eller laga och förbered den till senare tillfälle.

Potatisen kan lagas i god tid och läggas i press med en plåt eller tallrik som tyngd några timmar i kylen. Då stelnar den och blir fastare. Då kan den skäras i tårtbitar eller kvadrater och värmas samt serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffé.

Du kan laga potatisen i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform. I långpanna räcker det till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.

Varianter

Självklart kan man smaksätta potatisen med någon ingrediens som: hackade svarta kalamatoliver; färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter; örtsalt; hackad soltorkade tomater; skivad gul lök; pressad vitlök; ost som parmesan eller chevre; purjolök osv.

4 portioner pommes Anna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 g potatis, valfri sort, gärna vinterpotatis
  • 4 msk olivolja, rapsolja eller smör
  • 1 msk olivolja, matolja eller smör till formen
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva den tunt - högst 2 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin eller matberedare.
  4. Blanda potatisen med olja eller smält smör, salt och peppar i en bunke.
  5. Smörj den form du valt - stekpanna eller ugnsform - med olja eller smör.
  6. Packa potatisskivorna i stekpannan med hög kant, springform eller en ugnsform. Packa ihop potatisen så tätt du kan.
  7. Överkurs är att lägga en tyngd på potatisen du kan dock laga potatiskakan utan att göra detta. Klipp till ett bakplåtspapper som att det passar att lägga över potatisen i formen. Lägg på pappret och sedan något platt som en flat tallrik eller lock. Sätt sedan på en tyngd över ex. en mortel eller några ugnssäkra tallrikar. Ta bort pressen och ge potatisen lite färg sista 10 minuterna.
  8. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  9. Låt potatiskakan svalna 5 minuter
  10. Skär upp lagom bitar eller kvadrater och servera potatisen som tillbehör eller på buffé.
E-mail
Medel: 4.2 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.