Rödavinbärsmarmelad med syltsocker
Rödavinbärsmarmelad med syltsocker - här smaksatt med lite stjärnanis men det är valfritt. Gott och enkelt att laga själv.
Tillagning
- Rensa vinbären och ta bort kvistar och löv.
- Lägg dem i en kastrull tillsammans med stjärnanis och tillsätt hälften av sockret samt vatten.
- Koka i fem minuter och mosa sönder bär samt rör då och då. Mosa med en slev eller potatisstöt och koka ihop dem.
- Tillsätt resten av sockret och koka i 2 minuter till under omrörning så att sockret löser sig.
- Stäng av värmen och låt stå i tio minuter. Skumma om det behövs.
- Fördela marmeladen i väl rengjorda och steriliserade glasburkar och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
- Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Passar som vanlig marmelad till frukost, mackor, rostbröd och nybakta scones eller engelska muffins.
- Marmeladen passar ocks till ostbrickan.
Varianter
Stjärnanis kan uteslutas eller bytas mot 1 tsk kardemumma eller två stänger kanel.
Val av socker
Här med syltsocker men jag har även recept på rödavinbärsmarmelad med strösocker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal