Rödavinbärsmarmelad med stjärnanis

Introduktion och förberedelse

Rödavinbärsmarmelad med stjärnanis. Gott och enkelt att laga själv.

Serveringsförslag

Passar till frukost, mackor, rostbröd och scones som vanlig marmelad.

Varianter

Stjärnanis kan uteslutas eller bytas mot 1 tsk kardemumma eller två stänger kanel.

Val av socker

Här med syltsocker som kan ersättas med vanligt socker och ev. lite pektin samt konserveringsmedel om du önskar.

Använder du bara strösocker så plocka sura rätt omogna vinbär som har mycket pektin eller tillsätt lite extra pektin enligt paket. Vill du ha en hållbar marmelad så tillsätt konserveringsmedel eller som sagt syltsocker.

Man kan också använda Gelésocker Multi.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

2,2 liter rödavinbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter röda vinbär
  • 500 gram syltsocker
  • 5 dl vatten
  • 1 stjärnanis

Tillagning

  1. Rensa vinbären och ta bort kvistar och löv.
  2. Lägg dem i en kastrull tillsammans med stjärnanis och tillsätt hälften av sockret samt vatten.
  3. Koka i fem minuter och mosa sönder bär samt rör då och då. Mosa med en slev eller potatisstöt och koka ihop dem.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka i 2 minuter till under omrörning så att sockret löser sig.
  5. Stäng av värmen och låt stå i tio minuter. Skumma om det behövs.
  6. Fördela marmeladen i väl rengjorda och steriliserade glasburkar och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
  7. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13