Rödavinbärsmarmelad med stjärnanis

Introduktion och förberedelse

Rödavinbärsmarmelad med stjärnanis. Gott och enkelt att laga själv. Passar till frukost, mackor, rostbröd och scones som vanlig marmelad. Stjärnanis kan uteslutas eller bytas mot 1 tsk kardemumma eller två stänger kanel.

Här med syltsocker som kan ersättas med vanligt socker och ev. lite pektin samt konserveringsmedel om du önskar.

Använder du bara strösocker så plocka sura rätt omogna vinbär som har mycket pektin eller tillsätt lite extra pektin enligt paket. Vill du ha en hållbar marmelad så tillsätt konserveringsmedel eller som sagt syltsocker.

Man kan också använda Gelésocker Multi. Gör gärna pektinprov/geleprov innan du häller på burk så att du ser att den stelnar.

Vidare är det viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock genom att diska dem i maskindisk, koka dem i några minuter eller värma i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

2,2 liter rödavinbärsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter röda vinbär
  • 500 gram syltsocker
  • 5 dl vatten
  • 1 stjärnanis

Tillagning

  1. Rensa vinbären och ta bort kvistar och löv.
  2. Lägg dem i en kastrull tillsammans med stjärnanis och tillsätt hälften av sockret samt vatten.
  3. Koka i fem minuter och mosa sönder bär samt rör då och då. Mosa med en slev eller potatisstöt och koka ihop dem.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka i 2 minuter till under omrörning så att sockret löser sig.
  5. Stäng av värmen och låt stå i tio minuter. Skumma om det behövs.
  6. Fördela marmeladen i väl rengjorda och steriliserade glasburkar och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
  7. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.