Rob Roy cocktail

Introduktion och förberedelse

Rob Roy är en cocktail med skotsk whiskey, vermouth och någon droppe angostura bitter.

Drinken är en variant på Manhattan fast med skotsk whisky och därav namnet efter den skotske folkhjälten Rob Roy.

Serveringsförslag

  • Drinken kan serveras som longdrink rörd med is i ett högt highballglas.
  • Eller skakad med is och silad i ett Martini-glas.
  • God att servera som aperitif, fördrink eller till fest.
  • Gott till är snacks som chips, salta pinnar, rostade pekannötter eller rostade nötter.

Val av whisky

  • Välj en lagrad maltwhisky från Skottland. Gärna utan rökighet om du ej speciellt gillar det. En 8-12 årig blend eller Single malt från Highlands är förslag.
  • Väljer du en amerikansk Rye Whisky, boubon eller Kanadensisk whiskey får du en Manhattan.

Varianter

  • Vanligtvis är drinken lite bitter och söt av röd söt vermouth men kan även blandas med torr vermouth eller blandat.
  • Byter du söt röd vermouth mot en torr vermouth får du en "torr" Rob Roy - garneras då med en twist citronskal och inga söta cocktailbär.
  • Eller blanda lika delar söt vermouth och torr vermouth för en "perfect" Rob Roy.
  • Byt Angostura mot en annan bitter som Orange bitter.

Tips

Ställ gärna glaset i frysen eller kylen innan så glaset är kallt vid servering.

Garnering

  • Drinken kan garneras med 1-2 cocktailbär på en bambupinne.
  • Eller en halv tunn skiva eller klyfta apelsin, lime eller citron.
  • Vidare passar en tunn bit skal eller twist av raspat apelsin, lime eller citronskal.
  • Vidare kan man ha en klyfta apelsin eller citron på bambupinne med cocktailbär i mitten.
  • En skiva torkad citrus är också fint.

Rob Roy blandas med skotsk whisky istället för Rye Whiskey som dess ursprungsdrink Manhattan.
Rob Roy blandas med skotsk whisky istället för Rye Whiskey som dess ursprungsdrink Manhattan.

1 Rob Roy cocktail

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 5 cl Skotsk Whisky 8-12 år, förslagsvis ej rökig
  • 2 cl röd söt vermouth
  • 1/2 tsk Angostura bitter

Tillagning

  1. Mät upp alla ingredienser i ett rörglas eller i en shaker med is.
  2. Skaka eller rör med isen.
  3. Häll upp i ett högt highballglas eller longdrinkglas med is. Eller sila upp i ett kylt Martiniglas.
  4. Servera med 1-2 cocktailbär på bambupinne och/eller annan valfri garnering som en strimla vridet citron- eller apelsinskal.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-14

Tillbehör och liknande recept:

Tilltugg till cocktailparty

Tilltugg till cocktailfesten. Recept och tips. Om konsten att mingla, dricka drinkar och äta snittar...

Blanda drinkar och cocktails som ett proffs

Bli bartender för en kväll Ingredienser och annat du behöver för att göra en Zombie cocktail. Planera...