Risgrynspudding med saffran

Risgrynspudding med saffran passar som dessert, fika eller mellanmål. Gott med saftsås, sylt, mylta eller färska bär samt vispad grädde.

Risgrynspuddingen är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt - och saffran.

Du kan också laga puddingen utan saffran.

Godast blir det med hemkokt risgrynsgröt. Den färdigköpta är rätt lös så det är inget jag rekommenderar.

6 portioner risgrynspudding med saffran

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 liter risgrynsgröt, helst hemkokt
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 0,5 paket saffran
  • Risgrynsgröt: 1,5 dl risgryn rundkornigt grötris
  • 3 dl vatten
  • 7 dl mjölk (standard)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 bit kanelstång
  • 1 mandel

Tillagning

  1. Koka risgrynsgröt om du inte redan har kokt risgrynsgröt att tillgå.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Vispa ägg, mjölk eller grädde samt saffran i en stor bunke.
  4. Tillsätt risgrynsgröten och rör ut den till en jämn smet.
  5. Smörj en ugnssäker form med lite smör och häll i risgrynssmeten.
  6. Grädda risgrynspuddingen i ca 30 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
  7. Ta ut risgrynspuddingen och låt den svalna något och servera den ljummen eller kall med saftsås, sylt, färska bär och ev. lättvispad grädde.
  8. KOKA RISGRYNSGRÖT: Blanda risgryn, vatten, salt, smör samt ev. kanelstång och mandel i en kastrull och koka upp och låt koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då. Häll i mjölken och rör om och låt gröten koka med lock på låg värme i ca 40 minuter (akta så att gröten ej bränns) och rör då och då.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.