Risgrynspudding med saffran

Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding med saffran är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Godast blir det med hemkokt risgrynsgröt men man kan också köpa färdig.

6 portioner risgrynspudding med saffran

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 liter risgrynsgröt
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 0,5 paket saffran
  • Risgrynsgröt: 1,5 dl risgryn rundkornigt grötris
  • 3 dl vatten
  • 7 dl mjölk (standard)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 bit kanelstång
  • 1 mandel

Tillagning

  1. Koka risgrynsgröt om du inte redan har kokt risgrynsgröt att tillgå.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Vispa ägg, mjölk eller grädde samt saffran i en stor bunke.
  4. Tillsätt risgrynsgröten och rör ut den till en jämn smet.
  5. Smörj en ugnssäker form med lite smör och häll i risgrynssmeten.
  6. Grädda risgrynspuddingen i ca 30 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
  7. Ta ut risgrynspuddingen och låt den svalna något och servera den ljummen eller kall med saftsås, sylt, färska bär och ev. lättvispad grädde.
  8. KOKA RISGRYNSGRÖT: Blanda risgryn, vatten, salt, smör samt ev. kanelstång och mandel i en kastrull och koka upp och låt koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då. Häll i mjölken och rör om och låt gröten koka med lock på låg värme i ca 40 minuter (akta så att gröten ej bränns) och rör då och då.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer