Risgrynspudding med saffran
Risgrynspudding med saffran passar som dessert, fika eller mellanmål.
Tillagning
- Koka risgrynsgröt om du inte redan har kokt risgrynsgröt att tillgå.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Vispa ägg, mjölk eller grädde samt saffran i en stor bunke.
- Tillsätt risgrynsgröten och rör ut den till en jämn smet.
- Smörj en ugnssäker form med lite smör och häll i risgrynssmeten.
- Grädda risgrynspuddingen i ca 30 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
- Ta ut risgrynspuddingen och låt den svalna något och servera den ljummen eller kall med saftsås, sylt, färska bär och ev. lättvispad grädde.
- KOKA RISGRYNSGRÖT: Blanda risgryn, vatten, salt, smör samt ev. kanelstång och mandel i en kastrull och koka upp och låt koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då. Häll i mjölken och rör om och låt gröten koka med lock på låg värme i ca 40 minuter (akta så att gröten ej bränns) och rör då och då.
Serveringsförslag
Gott med saftsås, sylt, mylta eller färska bär samt vispad grädde.
Tips
- Risgrynspuddingen är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt - och saffran.
- Godast blir det med hemkokt risgrynsgröt. Den färdigköpta är rätt lös så det är inget jag rekommenderar.
- Du kan också laga puddingen utan saffran.
Uppskattat näringsvärde per portion: 317 kcal