Risgrynspudding

Introduktion och förberedelse

Risgrynspudding är gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.

Puddingen är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.

Godast blir det med hemlagad risgrynsgröt.

Man kan också använda 1 liter färdig risgrynsgröt - dock är den rätt lös så puddingen blir då också lös.

Serveringsförslag

Kan serveras som dessert eller mellanmål.

Gott att servera ljummen eller kall med saftsås, sylt, färska bär och eventuellt lättvispad grädde.

6 portioner risgrynspudding

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 liter risgrynsgröt
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • RISGRYNSGRÖT: 1,5 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 7 dl mjölk (standard)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 bit kanelstång

Tillagning

  1. Koka risgrynsgröt om du inte redan har kokt risgrynsgröt att tillgå.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Vispa ägg och mjölk i en stor bunke.
  4. Tillsätt risgrynsgröten och rör ut den till en jämn smet.
  5. Smörj en ugnssäker form med lite smör och häll i risgrynssmeten.
  6. Grädda risgrynspuddingen i ca 30 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
  7. Ta ut risgrynspuddingen och låt den svalna något och servera den ljummen eller kall med saftsås, sylt, färska bär och ev. lättvispad grädde.
  8. KOKT RISGRYNSGRÖT: Blanda risgryn, vatten, salt, smör samt ev. kanelstång i en kastrull och koka upp och låt koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då. Häll i mjölken och rör om och låt gröten koka med lock på låg värme i ca 40 minuter (akta så att gröten ej bränns) och rör då och då.
E-mail
Medel: 3.7 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29