Gotlandspannkaka

Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka. Vanlig på Gotland - mest på sommaren till turister - serverad med salmbärssylt men björnbärs-, hjortron (mylta), hallon-, jordgubb- eller drottningsylt. Vidare kan man ha lättvispad grädde till.

Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt. Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.

8 portioner Gotlandspannkaka eller saffranspannkaka

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 dl rundkornigt ris, grötris
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 7 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl russin, valfritt
  • 0,5 tsk kanel, valfritt
  • 75 g sötmandel
  • 2 paket saffran, à 0,5 g
  • 6 ägg

Tillagning

  1. Gör gröten till saffranspannkakan: koka upp ris, vatten och salt i en kastrull. Sjud på låg värme i 10 minuter under lock.
  2. Tillsätt grädde, mjölk och socker. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock ca 40 minuter. Rör då och då. Ta av gröten från värmen och låt svalna något.
  3. Skålla och hacka mandeln.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Rör ner ev. russin, av. kanel, mandel, saffran och uppvispat ägg i gröten.
  6. Häll saffranskakeblandningen i en smord ugnssäker form, typ gratängform ca 20-25 cm.
  7. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, tills den stelnat och fått fin färg.
  8. Servera saffranspannkaka ljummen med sylt och vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal om du vill se hur man bakar smulpaj, bröd, bullar, lagar såser med mera. 

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer