Gotlandspannkaka

Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka. Vanlig på Gotland - mest på sommaren till turister - serverad med salmbärssylt men björnbärs-, hjortron (mylta), hallon-, jordgubb- eller drottningsylt. Vidare kan man ha lättvispad grädde till.

Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt. Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.

8 portioner Gotlandspannkaka eller saffranspannkaka

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 dl rundkornigt ris, grötris
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 7 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl russin, valfritt
  • 0,5 tsk kanel, valfritt
  • 75 g sötmandel
  • 2 paket saffran, à 0,5 g
  • 6 ägg

Tillagning

  1. Gör gröten till saffranspannkakan: koka upp ris, vatten och salt i en kastrull. Sjud på låg värme i 10 minuter under lock.
  2. Tillsätt grädde, mjölk och socker. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock ca 40 minuter. Rör då och då. Ta av gröten från värmen och låt svalna något.
  3. Skålla och hacka mandeln.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Rör ner ev. russin, av. kanel, mandel, saffran och uppvispat ägg i gröten.
  6. Häll saffranskakeblandningen i en smord ugnssäker form, typ gratängform ca 20-25 cm.
  7. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, tills den stelnat och fått fin färg.
  8. Servera saffranspannkaka ljummen med sylt och vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer