Gotlandspannkaka

Introduktion och förberedelse

Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka.

Vanlig på Gotland och populär på sommaren bland turister.

Serveras gärna med lättvispad grädde och en sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt, björnbärssylt eller Drottningsylt. Har du salmbär eller kan du koka egen sylt på dem.

Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.

Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.

Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen. Det är dock valfritt.

Gotlandspannkaka eller saffranspannkaka på tallrik serverad med sylt och grädde
Gotlandspannkaka eller saffranspannkaka serverad ljummen med lättvispad grädde och hemkokt björnbärssylt.

8 portioner Gotlandspannkaka eller saffranspannkaka

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 dl rundkornigt ris, grötris
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 7 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl russin, valfritt
  • 0,5 tsk kanel, valfritt
  • 75 g sötmandel
  • 2 paket saffran, à 0,5 g
  • 6 ägg

Tillagning

  1. Gör gröten till saffranspannkakan: koka upp ris, vatten och salt i en kastrull. Sjud på låg värme i 10 minuter under lock.
  2. Tillsätt grädde, mjölk och socker. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock ca 40 minuter. Rör då och då. Ta av gröten från värmen och låt svalna något.
  3. Skålla och hacka mandeln.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Rör ner ev. russin, av. kanel, mandel, saffran och uppvispat ägg i gröten.
  6. Häll saffranskakeblandningen i en smord ugnssäker form, typ gratängform ca 20-25 cm.
  7. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, tills den stelnat och fått fin färg.
  8. Ta ut och låt den svalna något. Hit kan den förberedas och förvaras i kylen eller frysas in. Vid servering så värmer du den något så den blir ljummen. Kan också serveras rumsvarm.
  9. Servera saffranspannkaka ljummen med valfri sylt och lättvispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept