Gotlandspannkaka
Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka.
Vanlig på Gotland och populär på sommaren bland turister.
Tillagning
- Gör gröten till saffranspannkakan: koka upp ris, vatten och salt i en kastrull. Sjud på låg värme i 10 minuter under lock.
- Tillsätt grädde, mjölk och socker. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock ca 40 minuter. Rör då och då. Ta av gröten från värmen och låt svalna något.
- Skålla och hacka mandeln.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ner ev. russin, av. kanel, mandel, saffran och uppvispat ägg i gröten.
- Häll saffranskakeblandningen i en smord ugnssäker form, typ gratängform ca 20-25 cm.
- Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, tills den stelnat och fått fin färg.
- Ta ut och låt den svalna något. Hit kan den förberedas och förvaras i kylen eller frysas in. Vid servering så värmer du den något så den blir ljummen. Kan också serveras rumsvarm.
- Servera saffranspannkaka ljummen med valfri sylt och lättvispad grädde.
Serveringsförslag
- Serveras varm, ljummen eller kall.
- Gott med lättvispad grädde och sylt.
- Du kan ta valfri sylt - jag gillar jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt, björnbärssylt eller Drottningsylt.
- Har du salmbär eller kan du koka egen sylt på dem.
- Enkelt men gott är att koka ihop frysta bär som blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.
Med risgrynsgröt
Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.
Mer smak av saffran
Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen. Det är dock valfritt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal