Gotlandspannkaka

Gotlandspannkaka med saffran serverad med sylt och grädde. Kallas även saffranspannkaka.

Vanlig på Gotland - mest på sommaren till turister - serverad med sylt som salmbärssylt men björnbärs-, hjortron (mylta), hallon-, jordgubb- eller drottningsylt.

Vidare kan man ha lättvispad grädde till.

Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.

Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.

8 portioner Gotlandspannkaka eller saffranspannkaka

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 dl rundkornigt ris, grötris
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 7 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl russin, valfritt
  • 0,5 tsk kanel, valfritt
  • 75 g sötmandel
  • 2 paket saffran, à 0,5 g
  • 6 ägg

Tillagning

  1. Gör gröten till saffranspannkakan: koka upp ris, vatten och salt i en kastrull. Sjud på låg värme i 10 minuter under lock.
  2. Tillsätt grädde, mjölk och socker. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock ca 40 minuter. Rör då och då. Ta av gröten från värmen och låt svalna något.
  3. Skålla och hacka mandeln.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Rör ner ev. russin, av. kanel, mandel, saffran och uppvispat ägg i gröten.
  6. Häll saffranskakeblandningen i en smord ugnssäker form, typ gratängform ca 20-25 cm.
  7. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, tills den stelnat och fått fin färg.
  8. Servera saffranspannkaka ljummen med sylt och vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.