Vegansk risgrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Vegansk risgrynsgröt med vegetabilisk mjölk istället för vanlig mjölk.

Gröten kokar du som vanlig risgrynsgröt av grötris, kanel, vatten och salt - sedan byter du ut vanlig mjölk mot vegetabilisk mjölk som mandelmjölk, havremjölk, sojamjölk eller rismjölk och kokar gröten färdig.

Denna risgrynsgröt är även laktosfri.

Serveringsförslag

  • Servera med kanel och socker samt kall havremjölk eller annan vegetabilisk mjölk.
  • Saftsås är ett annat klassiskt förslag till gröten.
  • Gröten kan även toppas med grovhackade nötter, frön som sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön vid servering.
  • Annat som passar på vid servering är Drottningsylt, hallonsylt eller annan sylt, färska bär eller rårörda bär som blåbär, hallon och jordubbar, kokosflingor, russin, fruktsallad som tärnat äpple, tärnad färsk ananas, tärnad kiwi, marinerad citrus eller annat gott.

Varianter

  • Gröten kan även smaksättas med en halv tsk vaniljsocker eller grovmalen kardemumma vid kokning.
  • Du kan laga gröten med mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk som Oatly. Med havremjölk tycker jag gröten blir bäst.
  • Kan även användas till vegansk Ris a la Malta om du kylen den och sedan blandar i lite vispad sojagrädde innan servering.

Kan kokas i god tid

Gröten förberedas innan och förvaras i kylen.

4 port vegansk risgrynsgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 dl grötris
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 7-8 dl mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk
  • 1 bit kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp risgryn, vatten och salt i en kastrull med tjock botten. Tillsätt kanelstång.
  2. Koka upp och koka under lock på låg värme i 10 minuter.
  3. Rör i 7 dl mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk och koka i ytterligare 40 minuter under lock på låg värme. Håll koll och rör då och då så den inte bränns. Späd ev. med någon dl havremjölk på slutet till önskad tjocklek.
  4. Vänd i en mandel om du vill ha det i till servering.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Klassiskt svenskt julbord med sill, lax...