Vegansk risgrynsgröt

Vegansk risgrynsgröt med mandelmjölk istället för vanlig mjölk. Först kokar du gröten som vanlig risgrynsgröt med grötris, kanel, vatten och salt - sedan byter du ut vanlig mjölk mot mandelmjölk, sojamjölk, rismjölk eller Oatly havremjölk och kokar gröten färdig.

Servera med kanel och socker samt kall havremjölk eller vad du valt. Eller saftsås.

Kan även toppas med grovhackade nötter, frön som sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön.

Annat som passar till är Drottningsylt, hallonsylt eller annan sylt, färska bär eller rårörda bär som blåbär, hallon och jordubbar, kokosflingor, russin, fruktsallad som tärnat äpple, tärnad färsk ananas, tärnad kiwi, marinerad citrus eller annat gott.

Gröten kan även smaksättas med en halv tsk vaniljsocker eller grovmalen kardemumma vid kokning.

Mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk kallas även mandeldryck, risdryck, sojadryck eller havredryk i handeln.

Kan förberedas innan och förvaras i kylen. Kan även användas till vegansk Ris a la Malta om du kylen den och sedan blandar i lite vispad sojagrädde innan servering.

Risgrynsgröten är laktosfri.

4 port vegansk risgrynsgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 dl grötris
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 7-8 dl mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk
  • 1 bit kanelstång
  • 1 mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp risgryn, vatten och salt i en kastrull med tjock botten. Tillsätt kanelstång.
  2. Koka upp och koka under lock på låg värme i 10 minuter.
  3. Rör i 7 dl mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk och koka i ytterligare 40 minuter under lock på låg värme. Håll koll och rör då och då så den inte bränns. Späd ev. med någon dl havremjölk på slutet till önskad tjocklek.
  4. Vänd i en mandel om du vill ha det i till servering.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.