Saftsoppa
Gör egen saftsoppa av vanlig valfri saft du reder med potatismjöl.
Tillagning
- Koka upp saft och vatten i en kastrull. Spara en dl vatten.
- Blanda potatismjölet med 1 dl kallt vatten i ett glas.
- Red saftsoppan genom att tillsätta droppvis vatten och potatismjölsblandningen till saften under vispning - nu tjocknar snart saften - låt saftsoppan nästan koka upp. Tillsätt så mycket att du tycker att soppan har lagom tjocklek. Blir den för tjock kan du spä med lite extra saft och vatten.
- Färga ev. saftsoppan med lite röd karamellfärg om du vill.
- Låt saftsoppan svalna eller kallna helt.
- Saftsoppa kan serveras varm, ljummen, rumstempererad eller varm.
Serveringsförslag
- Saftsoppa är gott kall eller varm till julens risgrynsgröt, vegansk risgynsgröt, risgrynspudding eller Ris à la Malta.
Till Ris ala Malta och risgrynsgröt kan man göra en mer koncentrerad och smakrik saftsås - det är samma sak fast mer saft i förhållande till vatten.
- Vidare passar saftsås till vardags som mellanmål eller efterrätt toppade med en klick lättvispad grädde och köpta mini-mandelbiskvier eller med köpta eller hembakta mandelskorpor vid sidan.
- Eller ta med varm i termos till picknick eller utflykt.
Val av saft
Du kan ta valfri köpt eller hemgjord saft. De jag tycker passar bäst är jordgubbssaft, hallonsaft eller körsbärssaft. Lite mer udda men gott är aroniasaft eller svartvinbärssaft.
Hållbarhet
Saftsåsen håller sig några dagar i kylen.
Varianter
- Man kan ha i färska eller frysta bär som hallon, blåbär eller jordgubbar; halverade och kärnfria eller urkärnade blå vindruvor och/eller granatäpplekärnor. Rör i innan servering.
- Man kan även värma och späda ut marmelad och/eller gelé av blåbär, hallon, körsbär, björnbär, jordubbar och liknande så det blir som en saftsoppa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal