Saftsoppa

Introduktion och förberedelse

Hemgjord saftsoppa är gott kall eller varm med skorpor och grädde eller i termos till picknick. Håller sig i kylen i flera dagar.

Saftsoppa är vanlig saft som är redd med potatismjöl.

Man kan ha i färska eller frysta bär, äppelskivor, fruktsallad, skivade bananer eller vindruvor i också.

Du kan ta valfri köpt eller hemgjord saft. De jag tycket passar bäst är jordgubbssaft, hallonsaft eller körsbärssaft.

Till Ris ala Malta och risgrynsgröt kan man göra en mer koncentrerad och smakrik saftsås - det är samma sak fast mer saft i förhållande till vatten.

4 portioner saftsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk potatismjöl
  • 7 dl vatten
  • 3 dl röd saft som jordgubb, blandsaft, hallonsaft eller körsbärssaft
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp saft och vatten i en kastrull. Spara en dl vatten.
  2. Blanda potatismjölet med 1 dl kallt vatten i ett glas.
  3. Red saftsoppan genom att tillsätta droppvis vatten och potatismjölsblandningen till saften under vispning - nu tjocknar snart saften - låt saftsoppan nästan koka upp. Tillsätt så mycket att du tycker att soppan har lagom tjocklek. Blir den för tjock kan du spä med lite extra saft och vatten.
  4. Färga ev. saftsoppan med lite röd karamellfärg om du vill.
  5. Låt saftsoppan svalna eller kallna helt.
  6. Saftsoppa kan serveras varm, ljummen, rumstempererad eller varm.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.