Saftsoppa

Introduktion och förberedelse

Hemgjord saftsoppa är gott kall eller varm med skorpor och grädde eller i termos till picknick. Håller sig i kylen i flera dagar.

Saftsoppa är vanlig saft som är redd med potatismjöl.

Man kan ha i färska eller frysta bär, äppelskivor, fruktsallad, skivade bananer eller vindruvor i också.

Du kan ta valfri köpt eller hemgjord saft. De jag tycket passar bäst är jordgubbssaft, hallonsaft eller körsbärssaft.

Till Ris ala Malta och risgrynsgröt kan man göra en mer koncentrerad och smakrik saftsås - det är samma sak fast mer saft i förhållande till vatten.

4 portioner saftsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk potatismjöl
  • 7 dl vatten
  • 3 dl röd saft som jordgubb, blandsaft, hallonsaft eller körsbärssaft
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp saft och vatten i en kastrull. Spara en dl vatten.
  2. Blanda potatismjölet med 1 dl kallt vatten i ett glas.
  3. Red saftsoppan genom att tillsätta droppvis vatten och potatismjölsblandningen till saften under vispning - nu tjocknar snart saften - låt saftsoppan nästan koka upp. Tillsätt så mycket att du tycker att soppan har lagom tjocklek. Blir den för tjock kan du spä med lite extra saft och vatten.
  4. Färga ev. saftsoppan med lite röd karamellfärg om du vill.
  5. Låt saftsoppan svalna eller kallna helt.
  6. Saftsoppa kan serveras varm, ljummen, rumstempererad eller varm.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept