Saftsoppa

Hemgjord saftsoppa är gott kall eller varm till risgrynsgröt, ris ala malta, med skorpor och grädde eller i termos till picknick. Håller sig i kylen i flera dagar. Saftsoppa är vanlig saft som är redd med potatismjöl.

Man kan ha i färska eller frysta bär, äppelskivor, fruktsallad, skivade bananer eller vindruvor i också.

4 portioner saftsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk potatismjöl
  • 7 dl vatten
  • 3 dl röd saft som jordgubb, blandsaft, hallonsaft eller svart vinbärssaft
  • 2 droppar röd karamellfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp saft och vatten i en kastrull. Spara en dl vatten.
  2. Blanda potatismjölet med 1 dl kallt vatten i ett glas.
  3. Red saftsoppan genom att tillsätta droppvis vatten och potatismjölsblandningen till saften under vispning - nu tjocknar snart saften - låt saftsoppan nästan koka upp. Tillsätt så mycket att du tycker att soppan har lagom tjocklek. Blir den för tjock kan du spä med lite extra saft och vatten.
  4. Färga ev. saftsoppan med lite röd karamellfärg om du vill.
  5. Låt saftsoppan svalna eller kallna helt.
  6. Saftsoppa kan serveras varm, ljummen, rumstempererad eller varm.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer