Blåbärsrutor

Blåbärsrutor i långpanna. Baka goda och enkla sega bärrutor med sockerkakssmet och blåbär samt hyvlat smör ovanpå. Lätt att baka till många.

Det är viktig att du vispar ägg och socker i fem minuter minst så att kakan inte blir helt platt. För säkerhetsskull har jag lagt till lite bakpulver också. Du kan ta frysta eller färska blåbär.

Rutorna kan du servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.

24 blåbärsrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver (valfritt)
  • 3 dl blåbär, frysta eller färska
  • 150 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa blåbären - plocka bort blad.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål och vispa i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  4. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  5. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör till en smet.
  6. Smörj kanterna på en långpanna med smör. Lägg i bakplåtspapper.
  7. Brut ut smeten i ett jämnt lager.
  8. Strö över blåbären.
  9. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över smet och bär.
  10. Grädda blåbärsrutorna i mitten av ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt kakan svalna innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6x4 till 24 bitar.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept