Blåbärsrutor

Blåbärsrutor i långpanna. Baka goda och enkla sega bärrutor med sockerkakssmet och blåbär samt hyvlat smör ovanpå. Lätt att baka till många. 

Det är viktig att du vispar ägg och socker i fem minuter minst så att kakan inte blir helt platt. För säkerhetsskull har jag lagt till lite bakpulver också. Du kan ta frysta eller färska blåbär. 

Rutorna kan du servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna. 

Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över. 

24 blåbärsrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver (valfritt)
  • 3 dl blåbär, frysta eller färska
  • 150 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa blåbären - plocka bort blad.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål och vispa i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  4. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  5. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör till en smet.
  6. Smörj kanterna på en långpanna med smör. Lägg i bakplåtspapper.
  7. Brut ut smeten i ett jämnt lager.
  8. Strö över blåbären.
  9. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över smet och bär.
  10. Grädda blåbärsrutorna i mitten av ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt kakan svalna innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6x4 till 24 bitar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer