Pulled kyckling

Pulled kyckling är kyckling som fått steka länge och serveras isärdragen i bitar. Dragen kyckling är gott att servera i bröd likt hamburgerbröd, mellan surdegsbröd, tacos eller tortillabröd.
Förslag på andra tillbehör är skivad avokado, tomatskivor, grönsallad, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa, bbq-sås, picklad lök eller lökrelish. Fyll bröd som du vill och ät ev. med tillbehören på tallrik också. Klyftpotatis är också gott till.
Pulled kyckling kan lagas i stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.
Ett tips är att laga kycklingköttet i god tid och blanda med marinaden ex. dagen innan. Värm sedan genom att steka den eller värma i ugnen till servering.
Gillar du BBQ-sås så kan du tillsätta 1 dl när du steker kycklingen.
Spara gärna spadet från kycklingen om du lagar den i gryta med lock - gott att sila och ha till sås eller soppa.
Istället för kycklinglår kan du ta en hel kyckling och steka den i stekpåse ca 20 timmar på 175 grader. Då får du ut 6-8 portioner.

4 portioner pulled kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklinglår med ben
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 cm torkad chipotle eller någon tsk chiliflakes
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 krm salt
  • Smaksättning: 0,5 dl barbecuesås
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 krm spiskummin
  • 2 krm chiliflakes

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken. Skär chilin i 2-3 bitar. Skala vitlöken och hacka grovt.
  2. I ugn: sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingklubborna, chilin, vitlök, vatten, hönsbuljong, salt och lök i en ugnsform och stek kycklingen i nedre delen av ugnen i 2 timmar.
  3. I stekgryta: lägg i kycklingklubborna, chilin, vitlök, vatten, hönsbuljong, salt och lök och stek kycklingen under lock på låg värme i 2 timmar.
  4. Ta upp kycklingen och plocka köttet från benen. Dra isär det i mindre bitar.
  5. Fräs ev. upp kycklingköttet i en stekpanna och smaksätt med barbecuesås, salt, peppar, hackad bladpersilja, spiskummin samt chiliflakes. Eller blanda och värm i ugnen i 20 minuter på 175 grader.
  6. Lägg upp och servera kycklingköttet med önskade tillbehör. Salta det gärna med lite flingsalt och pressa ev. över lite limesaft över kycklingköttet vid servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-10-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept