Pulled kyckling i ugnen
Pulled kyckling är kyckling som fått steka länge och serveras isärdragen i bitar.
Tillagning
- Skala och klyfta löken. Skär chilin i 2-3 bitar. Skala vitlöken och hacka grovt.
- I ugn: sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingklubborna, chilin, vitlök, vatten, hönsbuljong, salt och lök i en ugnsform och stek kycklingen i nedre delen av ugnen i 2 timmar.
- I stekgryta: lägg i kycklingklubborna, chilin, vitlök, vatten, hönsbuljong, salt och lök och stek kycklingen under lock på låg värme i 2 timmar.
- Ta upp kycklingen och plocka köttet från benen. Dra isär det i mindre bitar.
- Fräs ev. upp kycklingköttet i en stekpanna och smaksätt med barbecuesås, salt, peppar, hackad bladpersilja, spiskummin samt chiliflakes. Eller blanda och värm i ugnen i 20 minuter på 175 grader.
- Lägg upp och servera kycklingköttet med önskade tillbehör. Salta det gärna med lite flingsalt och pressa ev. över lite limesaft över kycklingköttet vid servering.
Serveringsförslag
- Kycklingen är god att servera i bröd likt hamburgerbröd, mellan surdegsbröd, tacos eller tortillabröd.
- Förslag på andra tillbehör är skivad avokado, tomatskivor, grönsallad, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök, hackad koriander.
- Samt såser som vitlökssås, tzatziki, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa, piri-piri-salsa, bbq-sås, picklad lök eller lökrelish.
- Klyftpotatis är också gott till.
Tips
- Pulled kyckling kan lagas i gjutjärnsgryta eller stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.
- Ett tips är att laga kycklingköttet i god tid och blanda med marinaden ex. dagen innan. Värm sedan genom att steka den eller värma i ugnen till servering.
- Gillar du BBQ-sås så kan du tillsätta 1 dl när du steker kycklingen.
- Spara gärna spadet från kycklingen om du lagar den i gryta med lock - gott att sila och ha till sås eller soppa.
- Istället för kycklinglår kan du ta en hel kyckling och steka den i stekpåse ca 20 timmar på 175 grader. Då får du ut 6-8 portioner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal