Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök

En god, smal och nyttig potatissallad med turkisk eller grekisk matyoghurt samt smak av sött äpple och fyllig rödlök.

God till grillat, rostbiff eller hel grillad kyckling. Gott till är också klyftade tomater, rostad lök, syltlök samt grönsallad.

4 portioner potatissallad med yoghurt

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 g kokt (fast) potatis, skalad och tärnad
  • 1 rödlök, skivad
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 äpple
  • 2 dl matyoghurt, typ grekisk eller turkisk matyoghurt

Tillagning

  1. Skala och tärna potatis i ca 2x2 cm bitar.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 10 minuter, häll av och låt den svalna.
  3. Skala och skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg i en stor skål (kan vara den som potatissalladen serveras i). Häll på vinäger och tillsätt vinäger, salt och vitpeppar. Krama och arbeta in saltet och låt stå i att mjukna i 5 minuter.
  4. Skala ev. äpplet. Eller skölj det.
  5. Riv äpplet eller tärna det så fint du kan. Blanda med löken.
  6. Vänd i yoghurt och tillsätt potatisen samt blanda runt.
  7. Smaka ev. av med mer salt och peppar.
  8. Servera potatissalladen direkt eller förvara övertäckt i kylen till servering.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer