Varmrökt lax med potatissallad

Introduktion och förberedelse

Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor.

En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest.

Lätt att laga till många.

Passar sommarlunch, middag, picknick eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).

Varianter

Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som jag gjorde på bilden i en ABU-rök.

Istället för lax kan du ta annan varmrökt fisk som rökt makrill, böckling, spätta eller annan rökt fisk.

Istället för vårlök kan du ta rödlök.

4 portioner varmrökt lax med potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram varmrökt lax
  • 1 citron
  • 12 medelstora potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 3 knipplökar
  • 3 morötter
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 30 gram ruccolablad (valfritt)
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 rödbetor

Tillagning

  1. Skär av blasten av rödbetorna vid fästet. Skölj dem.
  2. Koka dem med skal tills de är mjuka ca 30-40 minuter.
  3. Borsta ev. smutsig potatis ren. Har potatisen fint skal så skala ej.
  4. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  5. Rensa och skölj knipplöken. Skär bort ful blast men spara och strimla fin blast att blanda i potatissalladen senare.
  6. Dela löken i halvor och låt den koka med potatisen de sista tio minuterna.
  7. Skala morötter och skär dem i slantar. Koka med potatisen de sista 10 minuterna.
  8. Låt potatis, lök samt morötter svalna något. Dela potatisen i grova bitar och lägg i en stor skål.
  9. Skölj citronen. Dela den och gör fyra klyftor. Resten pressar du i potatissalladen senare.
  10. Tillsätt olivolja, salt, vitpeppar, citronsaft, gräddfil samt yoghurt. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  11. Skölj blad av bladpersilja samt ruccola noga och blanda i potatissalladen (valfritt).
  12. Häll av rödbetorna och skölj samt skala dem i kallt vatten med händerna (gnid dem så lossar skalet). Skär bort ev. fula grejer på rödbetorna samt fästet.
  13. Skär dem i skivor och fördela på fyra tallrikar eller servera på fat till laxen.
  14. Värm ev. den varmrökta laxen lite i ugnen på 175 grader om du önskar.
  15. Servera potatissalladen med rödbetorna samt varmrökt fisk och en skiva eller klyfta citron.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 721 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-02