Varmrökt lax med potatissallad

Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picknick eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).

Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. 

Räkna 4 bitar varmrökt lax på ca 150 gram styck. Ca 600 gram totalt. Istället för lax kan du ta annan varmrökt fisk som rökt makrill, böckling, spätta eller annan rökt fisk. Istället för vårlök kan du ta rödlök.

4 portioner varmrökt lax med potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram varmrökt lax
  • 1 citron
  • 12 medelstora potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 vårlökar
  • 3 morötter
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 30 gram ruccolablad (valfritt)
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 rödbetor

Tillagning

  1. Skär av blasten av rödbetorna vid fästet. Skölj dem.
  2. Koka dem med skal tills de är mjuka ca 30-40 minuter.
  3. Borsta ev. smutsig potatis ren. Har potatisen fint skal så skala ej.
  4. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  5. Rensa och skölj vårlöken. Skär bort ful blast men spara och strimla fin blast att blanda i potatissalladen senare.
  6. Dela löken i halvor och låt den koka med potatisen de sista tio minuterna.
  7. Skala morötter och skär dem i slantar. Koka med potatisen de sista 10 minuterna.
  8. Låt potatis, lök samt morötter svalna något. Dela potatisen i grova bitar och lägg i en stor skål.
  9. Skölj citronen. Dela den och gör fyra klyftor. Resten pressar du i potatissalladen senare.
  10. Tillsätt olivolja, salt, vitpeppar, citronsaft, gräddfil samt yoghurt. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  11. Skölj blad av bladpersilja samt ruccola noga och blanda i potatissalladen (valfritt).
  12. Häll av rödbetorna och skölj samt skala dem i kallt vatten med händerna (gnid dem så lossar skalet). Skär bort ev. fula grejer på rödbetorna samt fästet.
  13. Skär dem i skivor och fördela på fyra tallrikar eller servera på fat till laxen.
  14. Värm ev. den varmrökta laxen lite i ugnen på 175 grader om du önskar.
  15. Servera potatissalladen med rödbetorna samt varmrökt fisk och en skiva eller klyfta citron.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer