Varmrökt lax med potatissallad

Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picknick eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).

Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. 

Räkna 4 bitar varmrökt lax på ca 150 gram styck. Ca 600 gram totalt. Istället för lax kan du ta annan varmrökt fisk som rökt makrill, böckling, spätta eller annan rökt fisk. Istället för vårlök kan du ta rödlök.

4 portioner varmrökt lax med potatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram varmrökt lax
  • 1 citron
  • 12 medelstora potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 vårlökar
  • 3 morötter
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 30 gram ruccolablad (valfritt)
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 rödbetor

Tillagning

  1. Skär av blasten av rödbetorna vid fästet. Skölj dem.
  2. Koka dem med skal tills de är mjuka ca 30-40 minuter.
  3. Borsta ev. smutsig potatis ren. Har potatisen fint skal så skala ej.
  4. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  5. Rensa och skölj vårlöken. Skär bort ful blast men spara och strimla fin blast att blanda i potatissalladen senare.
  6. Dela löken i halvor och låt den koka med potatisen de sista tio minuterna.
  7. Skala morötter och skär dem i slantar. Koka med potatisen de sista 10 minuterna.
  8. Låt potatis, lök samt morötter svalna något. Dela potatisen i grova bitar och lägg i en stor skål.
  9. Skölj citronen. Dela den och gör fyra klyftor. Resten pressar du i potatissalladen senare.
  10. Tillsätt olivolja, salt, vitpeppar, citronsaft, gräddfil samt yoghurt. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  11. Skölj blad av bladpersilja samt ruccola noga och blanda i potatissalladen (valfritt).
  12. Häll av rödbetorna och skölj samt skala dem i kallt vatten med händerna (gnid dem så lossar skalet). Skär bort ev. fula grejer på rödbetorna samt fästet.
  13. Skär dem i skivor och fördela på fyra tallrikar eller servera på fat till laxen.
  14. Värm ev. den varmrökta laxen lite i ugnen på 175 grader om du önskar.
  15. Servera potatissalladen med rödbetorna samt varmrökt fisk och en skiva eller klyfta citron.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer