Pastasallad med ärtpesto

Introduktion och förberedelse

Pastasallad med ärtpesto är en nyttig och god pastasallad som passar som tillbehör till det mesta.

Här med hemgjord ärtpesto som är lättare att mixa än du tror - bara att mixa ärtor och lite annat gott.

Får mycket fin grön färg och smak av en slags svensk pesto med mixade gröna ärtor smaksatt med parmesan, vitlök, olivolja, citron och mandel.

Riv ost från en bit parmesan eller grana padano till peston.

Serveringsförslag

Pastasalladen knn förberedas i god tid och förvaras i kylen om man önskar. Välj då en pasta av bättre kvalisort.

Kan även värmas och serveras varm - lägg i ugnsform och täck med ugnsfolie samt värm i några minuter på 175 grader.

Varianter

  • Riv ost från en bit parmesan eller grana padano till peston.
  • Du kan köpa oskalad mandel och skålla själv.
  • Salladen kan du blanda av kokt valfri pasta som skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta.
  • Istället för mandel kan man ta valnötter, paranötter eller pinjenötter.
  • Du kan också ta glutenfri pasta eller fullkornspasta.
  • Utan ost blir ärtpeston vegan (eller använd vegan parmesan).

4 portioner pastasallad med ärtpesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,75 dl olivolja
  • 1,5 msk citronsaft
  • 3 msk vatten
  • 50 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 350 gram pasta som skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 röd paprika
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. ÄRTPESTO: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  2. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  3. Skala vitlöken och pressa i den.
  4. Mixa någon minut till en röra.
  5. Smaka av ärtpeston med salt och vitpeppar.
  6. Koka pastan i ca 10 minuter eller enligt paket.
  7. Skölj och dela tomater.
  8. Skölj och kärna ur samt tärna paprika.
  9. Skölj babyspenat.
  10. Blanda ärtpesto, pasta, tomater, paprika och babyspenat och lägg upp i en skål eller på fat samt servera.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-11