Pastasallad med ärtpesto

Nyttig och god pastasallad som passar som tillbehör till det mesta.

Blir gott med vanliga skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta. Du kan också ta glutenfri pasta eller fullkornspasta. Pastan blandas med en slags svensk pesto med mixade gröna ärtor smaksatt med parmesan, vitlök, olivolja, citron och mandel. Istället för mandel kan man ta valnötter, paranötter eller pinjenötter.

Dubblera gärna receptet på ärtpesto så kan du spara undan resten till en annan dag i kyl eller frys. Utan ost blir ärtpeston vegan (eller använd vegan parmesan). 

Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen om man önskar. Kan serveras varm eller kall. 

4 portioner pastasallad med ärtpesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram gröna ärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,75 dl olivolja
  • 1,5 msk citronsaft
  • 3 msk vatten
  • 50 gram mandelspån eller skållad mandel
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 350 gram pasta som skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 röd paprika
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. ÄRTPESTO: Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
  2. Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
  3. Skala vitlöken och pressa i den.
  4. Mixa någon minut till en röra.
  5. Smaka av ärtpeston med salt och vitpeppar.
  6. Koka pastan i ca 10 minuter eller enligt paket.
  7. Skölj och dela tomater.
  8. Skölj och kärna ur samt tärna paprika.
  9. Skölj babyspenat.
  10. Blanda ärtpesto, pasta, tomater, paprika och babyspenat och lägg upp i en skål eller på fat samt servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer