Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och salladslök

Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och salladslök. Du kan ta färskpotatis eller delikatesspotatis. Jättegott med smaka av fransk Dijon senap, vinäger, kapris och olivolja kombinerat med sältan från sidfläsk och kapris. Lite färg och smak av salladslök blir pricken över i.

Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast potatis blir också gott. Välj helst en kravmärkt potatis. Delikatesspotatis funkar utmärkt och blir lite lyxigare.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis, delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 50 g rökt sidfläsk
  • 3 msk fransk Dijon senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 3 salladslökar, knipplök eller en halv purjolök
  • 3 msk hel kapris
  • Gourmetsalt eller flingsalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Putsa potatisen och skär bort ev. fula delar. Dela stora potatisar.
  2. Koka potatisen mjuk i 18-20 minuter.
  3. Skölj löken och srimla blasten. Skär nederdelen i ca 3 cm bitar.
  4. Tillsätt de grövre lökbitarna till potatiskoket när det är 5 minuter kvar. Tillsätt den strimlade lökblasten när det är 1 minut kvar.
  5. Tärna sidfläsket fint och stek det knaprigt. Låt sidfläsket rinna av på ett papper.
  6. Blanda senap och vinäger i en stor skål.
  7. Vispa i oljan, droppvis i början. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  8. Häll av potatis och lök.
  9. Dela ev. potatisen i halvor och blanda med senapssåsen.
  10. Vänd i fläsket och kapris.
  11. Lägg upp potatisen i en skål eller på fat.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer