Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och salladslök

Introduktion och förberedelse för tillagning

Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och salladslök. Du kan ta färskpotatis eller delikatesspotatis. Jättegott med smaka av fransk Dijon senap, vinäger, kapris och olivolja kombinerat med sältan från sidfläsk och kapris. Lite färg och smak av salladslök blir pricken över i.

Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast potatis blir också gott. Välj helst en kravmärkt potatis. Delikatesspotatis funkar utmärkt och blir lite lyxigare.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis, delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 50 g rökt sidfläsk
  • 3 msk fransk Dijon senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 3 salladslökar, knipplök eller en halv purjolök
  • 3 msk hel kapris
  • Gourmetsalt eller flingsalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Putsa potatisen och skär bort ev. fula delar. Dela stora potatisar.
  2. Koka potatisen mjuk i 18-20 minuter.
  3. Skölj löken och srimla blasten. Skär nederdelen i ca 3 cm bitar.
  4. Tillsätt de grövre lökbitarna till potatiskoket när det är 5 minuter kvar. Tillsätt den strimlade lökblasten när det är 1 minut kvar.
  5. Tärna sidfläsket fint och stek det knaprigt. Låt sidfläsket rinna av på ett papper.
  6. Blanda senap och vinäger i en stor skål.
  7. Vispa i oljan, droppvis i början. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  8. Häll av potatis och lök.
  9. Dela ev. potatisen i halvor och blanda med senapssåsen.
  10. Vänd i fläsket och kapris.
  11. Lägg upp potatisen i en skål eller på fat.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.