Vinbärskaka

Introduktion och förberedelse

Vinbärskaka är en lättbakad ljus kaka likt sockerkaka som bakas med färska eller frysta röda, svarta eller vita vinbär - eller blandade vinbär i kakan. Vidare kan du garnera med färska vinbär.

Serveringsförslag

  • Vinbärskakan passar till fika eller utflykt till vardags eller fest.
  • Till efterrätt och på lite festligare vis kan kakan serveras med lättvispad grädde eller kolagrädde.
  • Eller servera vinbärskakan i bitar lätt uppvärmda i mikro eller ugn med en kula vaniljglass, svartvinbärsparfait eller hallonsorbet.

Garnering

  • Strö gärna över färska vinbär till servering. Små fina sköljda vinbärsblad eller ätliga blomblad kan man också garnera med runt om. Vinbärsblad är ätliga.
  • Andra bär som passar att garnera med är krusbär, blåbär, hallon och/eller jordgubbar.
  • Fler förslag är att pudra över lite florsocker innan servering.

Varianter

  • Du kan baka kakan med frysta eller färska vinbär eller blanda - ta då frysta vinbär i kakan och färska som garnering.
  • Vinbär kan bytas mot krusbär, hallon, tärnat äpple, päron, urkärnade körsbär eller plommon. Eller blanda.
  • Mandelmjöl kan bytas mot vetemjöl eller mald mandel.
  • Kakan kan även toppas med flagad mandel, råsocker eller pärlsocker innan gräddning.

Val av form

Smidigt är att baka i en rund springform på ca 24-26 diameter med avtagbara kanter. Kan även bakas i form med liknande storlek och stjälpas upp.

Syrliga vinbär och söt kaka blir gott ihop. Du kan ta röda, svarta eller vita vinbär eller blanda som jag gjorde.
Syrliga vinbär och söt kaka blir gott ihop. Du kan ta röda, svarta eller vita vinbär eller blanda som jag gjorde.

8 stora eller 12 mindre bitar vinbärskaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 75 gram smör eller margarin
  • 3 ägg L/M
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 krm salt
  • 2 dl färska eller frysta vinbär - röda, svarta eller vita eller blanda
  • 1 dl färska vinbär till garnering (valfritt)
  • 1 msk smör eller margarin till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en springform med smör och bröa med ströbröd. Du kan lägga ut ett bakplåtspapper i botten och klämma fast samt klippa till om du önskar det.
  3. Smält smör i en kastrull och låt svalna något.
  4. Blanda vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl, mandelmjöl och salt i en bunke.
  5. Häll över smöret i en stor bunke.
  6. Vispa i socker samt i ett ägg i taget i det smälta smöret. Vispa fluffigt någon minut.
  7. Tillsätt och rör i mjölblandningen till äggsmeten så du får en jämn smet.
  8. Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
  9. Strö över färska eller frysta vinbär.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna i formen. Ta loss kakan ur formen.
  12. Garnera gärna med förslagsvis färska vinbär eller andra bär, vinbärsblad samt pudra över florsocker.
  13. Du får ut 8 stora eller 12 lite mindre bitar.
  14. Vinbärskakan är god som den är till fika men kan även lyxas till med en klick vispad grädde eller kolagrädde. Eller värmas och serveras med en kula vaniljglass, svartvinbärsparfait eller hallonsorbet.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-23

Tillbehör och liknande recept: