Pasta med soltorkade tomater
Pasta med hackade soltorkade tomater, vitlök, chili, olivolja, riven parmesan, torkad eller färsk basilika samt ruccola.
En riktigt god grön pasta full med smak - sälta från soltorkade tomater och hetta från chili kombinerat med vitlök, basilika och god parmesanost. Enkelt att laga och passar både till vardags som fest.
Tillagning
- Börja koka upp vatten till pastan.
- Skala och pressa vitlökarna i en liten kastrull.
- Tillsätt olivolja samt 0,5 dl olja från de soltorkade tomaterna och chiliflakes.
- Koka pastan enligt paket. Gärna med lite olivolja samt en halv tsk salt.
- Fräs under tiden vitlöken och chilin i oljan tills vitlöken börjar bli ljust brun - akta så den inte bränns. Ta av från värmen och låt stå.
- Strimla de soltorkade tomaterna. Lägg med vitlöken. Tillsätt torkad eller färsk (hackad) basilika.
- Riv ost.
- Skölj ruccolan.
- Häll av spagettin och blanda med vitlöksoljan, ruccola och de soltorkade tomaterna samt den rivna osten.
- Smaka av med salt innan servering.
Serveringsförslag
- Toppa gärna som med kryddig ruccola - babyspenat blir också gott. Servera gärna med ett gott bröd till. Eller rostat vitlöksbröd.
- Ett annat tips som på bilden nedan är att dubbla mängden vitlöks- och chiliolja i receptet nedan och pensla och rosta bitar av baguette med oljan samt servera som gott bröd till pastan.
- På bilden ovan är det också zucchini i vitlök till vilket passar bra om man vill ha lite mer grönsaker till pastan.
Varianter
Istället för torkad eller färsk basilika kan du ta frysta hackad basilika och blanda i pastan. Färsk eller fryst basilika blir mest smak och godast.
Blir godast med spagetti tycker jag. Jag brukar köpa Barilla Spagetti No 5 som har bra kvalitet. Men fettucine eller skruvar, gnocchis eller penne blir också gott.
Parmesan är ej vegetariskt så den kan uteslutas om man vill. Utan osten blir pastan vegetarisk och vegan om du väljer äggfri pasta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal