Pasta med soltorkade tomater

Introduktion och förberedelse

Pasta med hackade soltorkade tomater, vitlök, chili, olivolja, riven parmesan, torkad eller färsk basilika samt ruccola.

En riktigt god grön pasta full med smak - sälta från soltorkade tomater och hetta från chili kombinerat med vitlök, basilika och god parmesanost. Enkelt att laga och passar både till vardags som fest.

Serveringsförslag

  • Toppa gärna som med kryddig ruccola - babyspenat blir också gott. Servera gärna med ett gott bröd till. Eller rostat vitlöksbröd.
  • Ett annat tips som på bilden nedan är att dubbla mängden vitlöks- och chiliolja i receptet nedan och pensla och rosta bitar av baguette med oljan samt servera som gott bröd till pastan.
  • På bilden ovan är det också zucchini i vitlök till vilket passar bra om man vill ha lite mer grönsaker till pastan.

Varianter

Istället för torkad eller färsk basilika kan du ta frysta hackad basilika och blanda i pastan. Färsk eller fryst basilika blir mest smak och godast.

Blir godast med spagetti tycker jag. Jag brukar köpa Barilla Spagetti No 5 som har bra kvalitet. Men fettucine eller skruvar, gnocchis eller penne blir också gott.

Parmesan är ej vegetariskt så den kan uteslutas om man vill. Utan osten blir pastan vegetarisk och vegan om du väljer äggfri pasta.

    Spagetti med soltorkade tomater på tallrik
    Spagetti med soltorkade tomater. Hemligheten med att få god smak är att fräsa vitlök och vitlök i oljan och sedan blanda med parmesan, basilika och soltorkade tomater. Gott med ruccola och vitlöksbröd till.

    4 portioner pasta med soltorkade tomater

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 10 min
    • Klart på: 15 min

    Ingredienser

    • 400 gram pasta som spagetti eller skruvar
    • 3 klyftor vitlök
    • 0,5 dl olivolja
    • 1-2 tsk chiliflakes
    • 1 burk soltorkade tomater i olja, ca 200 gram
    • 10 blad färsk basilika; 2 msk fryst hackad basilika eller 0,5 tsk torkad basilika
    • 30 gram ruccola
    • 1 krm salt
    • 1 dl riven parmesan eller grana padano

    Tillagning

    1. Börja koka upp vatten till pastan.
    2. Skala och pressa vitlökarna i en liten kastrull.
    3. Tillsätt olivolja samt 0,5 dl olja från de soltorkade tomaterna och chiliflakes.
    4. Koka pastan enligt paket. Gärna med lite olivolja samt en halv tsk salt.
    5. Fräs under tiden vitlöken och chilin i oljan tills vitlöken börjar bli ljust brun - akta så den inte bränns. Ta av från värmen och låt stå.
    6. Strimla de soltorkade tomaterna. Lägg med vitlöken. Tillsätt torkad eller färsk (hackad) basilika.
    7. Riv ost.
    8. Skölj ruccolan.
    9. Häll av spagettin och blanda med vitlöksoljan, ruccola och de soltorkade tomaterna samt den rivna osten.
    10. Smaka av med salt innan servering.
    E-mail
    Medel: 3.8 (9 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-15

    Tillbehör och liknande recept:

    Bästa recepten på spagetti

    Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest...