Pasta med soltorkade tomater

Introduktion och förberedelse

Pasta med hackade soltorkade tomater, vitlök, chili, olivolja, riven parmesan, torkad eller färsk basilika samt ruccola.

En riktigt god grön pasta full med smak - sälta från soltorkade tomater och hetta från chili kombinerat med vitlök, basilika och god parmesanost. Enkelt att laga och passar både till vardags som fest.

Istället för torkad eller färsk basilika kan du ta frysta hackad basilika och blanda i pastan. Färsk eller fryst basilika blir mest smak och godast.

Blir godast med spagetti tycker jag. Jag brukar köpa Barilla Spagetti No 5 som har bra kvalitet. Men fettucine eller skruvar, gnocchis eller penne blir också gott.Spagetti med soltorkade tomater, färsk basilika, vitlök och chili i olivolja. Toppad med ruccola och riven parmesan.

Serveringsförslag

Toppa gärna som med kryddig ruccola - babyspenat blir också gott. Servera gärna med ett gott bröd till. Eller rostat vitlöksbröd.

Ett annat tips som på bilden nedan är att dubbla mängden vitlöks- och chiliolja i receptet nedan och pensla och rosta bitar av baguette med oljan samt servera som gott bröd till pastan.

På bilden ovan är det också zucchini i vitlök till vilket passar bra om man vill ha lite mer grönsaker till pastan.

Parmesan är ej vegetariskt så den kan uteslutas om man vill. Utan osten blir pastan vegetarisk och vegan om du väljer äggfri pasta.

Spagetti med soltorkade tomater på tallrik
Spagetti med soltorkade tomater. Hemligheten med att få god smak är att fräsa vitlök och vitlök i oljan och sedan blanda med parmesan, basilika och soltorkade tomater. Gott med ruccola och vitlöksbröd till.

4 portioner pasta med soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti eller skruvar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 1 burk soltorkade tomater i olja, ca 200 gram
  • 10 blad färsk basilika; 2 msk fryst hackad basilika eller 0,5 tsk torkad basilika
  • 30 gram ruccola
  • 1 krm salt
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. Skala och pressa vitlökarna i en liten kastrull.
  3. Tillsätt olivolja samt 0,5 dl olja från de soltorkade tomaterna och chiliflakes.
  4. Koka pastan enligt paket. Gärna med lite olivolja samt en halv tsk salt.
  5. Fräs under tiden vitlöken och chilin i oljan tills vitlöken börjar bli ljust brun - akta så den inte bränns. Ta av från värmen och låt stå.
  6. Strimla de soltorkade tomaterna. Lägg med vitlöken. Tillsätt torkad eller färsk (hackad) basilika.
  7. Riv ost.
  8. Skölj ruccolan.
  9. Häll av spagettin och blanda med vitlöksoljan, ruccola och de soltorkade tomaterna samt den rivna osten.
  10. Smaka av med salt innan servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-23

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer