Strozzapreti med fläsk och citron

Introduktion och förberedelse

Strozzapreti med fläsk och citron. En hemgjord pasta med fläsk som prosciutto, parmaskinka eller annat fläsk i bitar blandad med lite lätt stekt lök och rivet citronskal.

Strozzapreti betyder fritt översatt att "strypa prästen" och anspelar på när man formar pastan till snurrade små längder mellan handflatorna. Klassisk italiensk husmanskost från Emilia-Romagna.

Den här rätten lagade jag på matkurs i Bologna hos Il salotto di Penelope.

Jag spelade in en liten film på Youtube där du kan se hur man lagar strozzapretin från grunden.

Tips

Pastan serverades med en bit tjockt skivad prosciutto som vi skar i tjocka strimlor - se bild.

  • I Sverige säljs prosciutto och parmaskinka färdigskivad i tunna skivor - dessa funkar men godast är det med tjocka strimlor. Du kan be att få tjocka skivor lufttorkad italiensk skinka - ca 3-5 mm - i en manuell kött-disk.
  • Eller så kan du ta en hel bit varmrökt eller kallrökt fläsk, bacon eller liknande.
  • Överbliven pasta kan du skära i små oregelbundna bitar och ha i soppa.
  • Här är lite tips till hemgjord pasta - med bla val av mjöl med mera - som jag skrivit.

4 portioner strozzapreti i buljong

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PASTADEG: 1 ägg, 60 gram
  • 125 gram vetemjöl
  • 125 gram durumvetemjöl eller motsvarande italienskt semolina-mjöl
  • 1,25 dl vatten
  • TILLBEHÖR: 200 gram italiensk lufttorkad skinka som prosciutto eller parmaskinka; eller varmrökt fläsk eller liknande
  • 1/2 gul lök
  • 40 gram smör
  • 1 ekologisk citron

Tillagning

  1. PASTADEG: Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en krater i mjölet och knäck i ägg. Rör ägg så äggula och vita blandas. Rör ut ägg i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare. Knåda ihop degen till en jämn fin klump. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Knåda degen i minst 5 minuter. Slå in i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30 minuter. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen upp till några dagar.
  2. Skala löken och hacka den.
  3. Skär skinkan i grova strimlor ca 3x3 cm gånger 3-5 cm långa.
  4. Kavla ut pastan på ett bakbord med en kavel och lite - någon msk - mjöl. Eller kavla ut i pastamaskin. Den ska vara ca 2 mm tjock.
  5. Skär den utkavlade pastan i 1-2 cm x 10-20 cm strimlor.
  6. Tvinna varje pasta-strimla till en slags skruv - se bild. Lägg på en bricka.
  7. Skölj citron och riv av skalet med ett rivjärn eller zestjärn. Lägg i en skål.
  8. Stek löken mjuk på låg värme i smör i en stor panna. Låt stå.
  9. Koka upp vatten till pastan. Ca 3 liter. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten.
  10. Koka pastan i 2-3 minuter tills den är mjuk men al dente - har tuggmotstånd kvar.
  11. Häll av pastan och lägg över den i pannan med löken. Tillsätt citronskalet och skinkbitar samt blanda runt. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar.
  12. Servera direkt i djupa tallrikar.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 575 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-25