Strozzapreti pasta med grön sparris

Strozzapreti pasta med grön sparris i krämig sås med grädde, mascarpone, citron och parmesan. En pasta som blir jättegod om du har fin färsk grön sparris. Det funkar också med fryst grön sparris.

Variationer:

  • Byt grön sparris mot vit sparris och gröna sojabönor.
  • Välj en annan pasta som ex. spagetti, penne, tagliatelle, fjärilar, gnocchi eller färsk pasta.
  • Istället för mascarpone kan du ta mer grädde eller byta mot naturell färskost som Philadelphia.
  • Parmesanosten kan bytas mot Grana Padano eller annan lagrad hårdost som Pecorino.
  • Ta bort sardeller och byt ev mot strimlade soltorkade tomater.
  • Laga färsk strozzapreti

4 portioner pasta med sparris

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram Strozzapreti eller valfri pasta
  • 400 gram färsk grön sparris, en bunt
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1/2 ekologisk citron
  • 100 gram mascarpone
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 4 msk färsk hackad persilja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 4 sardellfiléer i olja (valfritt men Umami)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Förslagsvis 2 liter med en tsk salt i och några droppar olivolja. Riv parmesanost och hacka persilja.
  2. Skär ett nytt snitt i botten på sparrisarna och dela dem i tre delar. Lägg undan topparna till senare. Dela de tjocka delarna på längden.
  3. Börja koka pastan enligt paket ca 10 minuter vanligtvis. Rör om dem så de inte klibbar ihop.
  4. Koka upp en halv liter vatten med en tsk salt och koka alla sparris inklusive topparna i 2 minuter. Häll av och skölj kalla - eller lägg helst i isvatten så behåller de den fina gröna färgen bäst.
  5. Skölj och skrubba citronen samt riv skalet av halva. Lägg i en skål och blanda med mascarpone färskost, grädde, riven parmesanost, svartpeppar, salt och hackad persilja.
  6. Häll av pastan - spara 2-3 dl av pastavattnet i en skål.
  7. Pressa vitlöken och hacka sardeller. Lägg i en stor bred panna och fräs någin minut utan att den får färg i olivoljan.
  8. Tillsätt sparrisen och vänd runt. Tillsätt sedan mascarponeblandningen och värm upp. Vänd sedan runt pastan och låt bli varmt. Tillsätt ev. några msk av pastavattnet till önskad tjocklek på såsen. Smaka av med salt (flingsalt) och svartpeppar (nymalen).
  9. Pastan är klar att servera. Kan garneras med mer riven parmesan, hackad persilja och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer