Strozzapreti pasta med grön sparris

Strozzapreti pasta med grön sparris i krämig sås med grädde, mascarpone, citron och parmesan. En pasta som blir jättegod om du har fin färsk grön sparris. Det funkar också med fryst grön sparris.

Variationer:

  • Byt grön sparris mot vit sparris och gröna sojabönor.
  • Välj en annan pasta som ex. spagetti, penne, tagliatelle, fjärilar, gnocchi eller färsk pasta.
  • Istället för mascarpone kan du ta mer grädde eller byta mot naturell färskost som Philadelphia.
  • Parmesanosten kan bytas mot Grana Padano eller annan lagrad hårdost som Pecorino.
  • Ta bort sardeller och byt ev mot strimlade soltorkade tomater.
  • Laga färsk strozzapreti

4 portioner pasta med sparris

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram Strozzapreti eller valfri pasta
  • 400 gram färsk grön sparris, en bunt
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1/2 ekologisk citron
  • 100 gram mascarpone
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 4 msk färsk hackad persilja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 4 sardellfiléer i olja (valfritt men Umami)

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Förslagsvis 2 liter med en tsk salt i och några droppar olivolja. Riv parmesanost och hacka persilja.
  2. Skär ett nytt snitt i botten på sparrisarna och dela dem i tre delar. Lägg undan topparna till senare. Dela de tjocka delarna på längden.
  3. Börja koka pastan enligt paket ca 10 minuter vanligtvis. Rör om dem så de inte klibbar ihop.
  4. Koka upp en halv liter vatten med en tsk salt och koka alla sparris inklusive topparna i 2 minuter. Häll av och skölj kalla - eller lägg helst i isvatten så behåller de den fina gröna färgen bäst.
  5. Skölj och skrubba citronen samt riv skalet av halva. Lägg i en skål och blanda med mascarpone färskost, grädde, riven parmesanost, svartpeppar, salt och hackad persilja.
  6. Häll av pastan - spara 2-3 dl av pastavattnet i en skål.
  7. Pressa vitlöken och hacka sardeller. Lägg i en stor bred panna och fräs någin minut utan att den får färg i olivoljan.
  8. Tillsätt sparrisen och vänd runt. Tillsätt sedan mascarponeblandningen och värm upp. Vänd sedan runt pastan och låt bli varmt. Tillsätt ev. några msk av pastavattnet till önskad tjocklek på såsen. Smaka av med salt (flingsalt) och svartpeppar (nymalen).
  9. Pastan är klar att servera. Kan garneras med mer riven parmesan, hackad persilja och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.