Pasta med räkor, svamp och grädde

Pasta med räkor, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök samt vitlök. Blir god med pasta som penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad chardonnay.

4 portioner pasta med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta
  • 250 g skalade räkor
  • 200 g svamp som champinjoner eller shiitake
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skala räkorna om de ej är skalade. Häll av räkor i lag.
  11. Rör ner vinäger i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  12. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  13. Riv ost.
  14. Bryn räkorna i någon msk olivolja i en panna.
  15. Häll av pastan och blanda med såsen och räkor i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat