Pasta med räkor, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Pasta med räkor, svamp, vitlök och purjolök i gräddig sås garnerad med gräslök och parmesan.

Val av svamp

Här med champinjoner men blir också god med annan matsvamp som Karljohan eller kantareller. Eller blanda.

Det finns även fryst blandad svamp man kan ta och tina samt fräsa så vätskan går bort och sedan ge lite färg i smör.

Val av räkor

Välj MSC-märkta räkor. Godast är att skala egna räkor men det går med stora räkor i lag eller liknande frysta tinade räkor som fått rinna av.

Serveringsförslag

  • Blir god med pasta som penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
  • Vidare är det gott med en tomatsallad, grönsallad samt en gott bröd till.
  • Överkurs och riktigt festligt blir pastan med hemgjord pasta som tagliatelle eller fettuccine till.

Att dricka till

Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad chardonnay.

4 portioner pasta med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta
  • 250 gram skalade räkor
  • 200 gram svamp som champinjoner eller shiitake
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka gul lök. Ansa, dela och skölj purjolöken. Strimla purjolöken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skala räkorna om de ej är skalade. Häll av räkor i lag.
  11. Rör ner vinäger i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  12. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  13. Riv ost.
  14. Häll av pastan och blanda med såsen, räkorna och hälften av osten i en stor kastrull eller skål.
  15. Servera med resten av osten på toppen. Garnera med hackad bladpersilja och gräslök.
E-mail
Medel: 3.7 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-09