Pasta med räkor, svamp och grädde
Pasta med räkor, svamp, vitlök och purjolök i gräddig sås garnerad med gräslök och parmesan.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan.
- Skala och hacka gul lök. Ansa, dela och skölj purjolöken. Strimla purjolöken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
- Fräs lök, purjolök och vitlök i olivolja eller smör.
- Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
- Stek svampen i en torr stekpanna.
- Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
- Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
- Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
- Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
- Skala räkorna om de ej är skalade. Häll av räkor i lag.
- Rör ner vinäger i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
- Riv ost.
- Häll av pastan och blanda med såsen, räkorna och hälften av osten i en stor kastrull eller skål.
- Servera med resten av osten på toppen. Garnera med hackad bladpersilja och gräslök.
Val av svamp
Här med champinjoner men blir också god med annan matsvamp som Karljohan eller kantareller. Eller blanda.
Det finns även fryst blandad svamp man kan ta och tina samt fräsa så vätskan går bort och sedan ge lite färg i smör.
Val av räkor
Välj MSC-märkta räkor. Godast är att skala egna räkor men det går med stora räkor i lag eller liknande frysta tinade räkor som fått rinna av.
Serveringsförslag
- Blir god med pasta som penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
- Vidare är det gott med en tomatsallad, grönsallad samt en gott bröd till.
- Överkurs och riktigt festligt blir pastan med hemgjord pasta som tagliatelle eller fettuccine till.
Att dricka till
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad chardonnay.
Uppskattat näringsvärde per portion: 698 kcal