Pasta med räkor och spenat

En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.

4 portioner pasta med räkor och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 g pasta ex. spagetti
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 l mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 250 g skalade räkor
  • 200 g skalade kräftstjärtar
  • 200 g babyspenat
  • 4 msk riven spenat (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Följ anvisningarna. Ex. spagetti kokar du i väl saltat vatten med någon droppe olja i 8 minuter. Gör pastasåsen under tiden.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en stor kastrull.
  3. Stek lök och vitlök i olivolja och smör i någon minut.
  4. Pudra över mjöl och rör om.
  5. Tillsätt mjölken, vispa ut mjölet jämt och koka upp under omrörning.
  6. Tillsätt grädde och creme fraiche, fiskbuljong, vinäger, salt, vitpeppar och cayennepeppar. Smaka av såsen med vinäger, salt och peppar.
  7. Skölj babyspenaten i ett durkslag.
  8. När pastan nästan är klar: Blanda i räkor, kräftstjärtar och babyspenat i pastasåsen. Spara ev. lite spenat och räkor att garnera och lägga på toppen av pastan.
  9. Rör om pastasåsen och låt allt bli varmt.
  10. Servera den kokta pastan med pastasåsen. Ta ev. riven parmesanost, några färska blad spenat och några räkor på toppen av pastan.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept