Pasta med räkor och spenat

Pasta med räkor och spenat. En god pasta till fest eller vardagsmys.

Pastasåsen är en ljus krämig sås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.

Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta. Eller färsk pasta som fettucine eller tagliatelle.

4 portioner pasta med räkor och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta ex. spagetti
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 30 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger, helst mild vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 250 gram skalade räkor
  • 200 gram skalade kräftstjärtar
  • 35 gram babyspenat
  • 4 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en stor kastrull.
  2. Stek lök och vitlök i olivolja och smör i någon minut.
  3. Pudra över mjöl och rör om.
  4. Tillsätt mjölken, vispa ut mjölet jämt och koka upp under omrörning.
  5. Tillsätt grädde och creme fraiche, fiskbuljong, vinäger, salt, vitpeppar och cayennepeppar. Smaka av såsen med vinäger, salt och peppar. Låt stå och småkoka på låg värme. Rör då och då.
  6. Sätt på vatten till pastan. Spagetti kokar du i ca 8 minuter.
  7. Skölj babyspenaten i ett durkslag.
  8. När pastan nästan är klar: Blanda i räkor, kräftstjärtar och babyspenat i pastasåsen. Spara ev. lite spenat och räkor att garnera och lägga på toppen av pastan.
  9. Rör om pastasåsen och låt allt bli varmt.
  10. Servera den kokta pastan med pastasåsen. Ta ev. riven parmesanost, några färska blad spenat och några räkor på toppen av pastan.

Att dricka till

Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. av druvan Chardonnay från Australien, USA eller Argentina.

E-mail
Medel: 3.8 (49 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 732 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-28