Pasta med räkor och spenat

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en ljus krämig sås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.

Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.

Att dricka till

Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.

4 portioner pasta med räkor och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 g pasta ex. spagetti
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger, helst mild vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 250 g skalade räkor
  • 200 g skalade kräftstjärtar
  • 200 g babyspenat
  • 4 msk riven spenat (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Följ anvisningarna. Ex. spagetti kokar du i väl saltat vatten med någon droppe olja i 8 minuter. Gör pastasåsen under tiden.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Lägg i en stor kastrull.
  3. Stek lök och vitlök i olivolja och smör i någon minut.
  4. Pudra över mjöl och rör om.
  5. Tillsätt mjölken, vispa ut mjölet jämt och koka upp under omrörning.
  6. Tillsätt grädde och creme fraiche, fiskbuljong, vinäger, salt, vitpeppar och cayennepeppar. Smaka av såsen med vinäger, salt och peppar.
  7. Skölj babyspenaten i ett durkslag.
  8. När pastan nästan är klar: Blanda i räkor, kräftstjärtar och babyspenat i pastasåsen. Spara ev. lite spenat och räkor att garnera och lägga på toppen av pastan.
  9. Rör om pastasåsen och låt allt bli varmt.
  10. Servera den kokta pastan med pastasåsen. Ta ev. riven parmesanost, några färska blad spenat och några räkor på toppen av pastan.
E-mail
Medel: 4.1 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.