Ciabatta med soltorkade tomater och oliver

Snabbakta frallor i stil som ciabatta. Bakade med olivolja, vetemjöl, vatten, jäst, salt, hackade soltorkade tomater och hackade svarta oliver.

Vill du baka ciabattas som är riktigt luftiga med fördeg och durumvete så ska du baka ett annat ciabattarecept och vända i de soltorkade tomaterna samt oliverna på slutet innan bakningen.

Goda att fylla till utflykt, lunch eller lätt middag. Kan också grillas i smörgåsgrill. Goda pålägg är ex. godsaker som pesto, mozzarella, ruccola, lufttorkad skinka, basilika och skivad tomat.

12 ciabatta med soltorkade tomater och oliver

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • Ca 11 dl vetemjöl gärna med högt gluten som Manitoba
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst, 1 pkt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 1 dl hackade svarta urkärnade oliver

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt 8-10 dl vetemjöl, socker samt olja till en kladdig deg.
  3. Knåda 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare. Tillsätt och knåda in salt. Degen ska bli trådig.
  4. Jäs degen övertäckt i en timme till dubbel storlek.
  5. Hacka soltorkade tomater och oliver.
  6. Tillsätt och vänd in soltorkade tomater och oliver. Knåda ihop till en lös kladdig deg. Är degen för lös (helt ohanterlig) så tillsätt lite mer vetemjöl - för fast så tillsätt några msk vatten. Den ska vara så du precis kan hantera den och skära ut till frallor.
  7. Forma degen till en stor rektangel på mjölat bakbord. Skär och dela degen i 10-12 delar likt frallor i form som rektangulära handflator.
  8. Lägg försiktigt över på bakplåtar med bakplåtspapper eller mjöl på. En stekspade är smidigt att lyfta dem med.
  9. Fördela på två bakplåtar. Jäs övertäckta i 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Sätt in bröden och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  12. Stäng luckan och grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta ca 20 minuter.
  13. Ta ut och låt frallorna svalna på galler något innan servering.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer