Ciabatta med soltorkade tomater och oliver

Snabbakta frallor i stil som ciabatta. Bakade med olivolja, vetemjöl, vatten, jäst, salt, hackade soltorkade tomater och hackade svarta oliver.

Vill du baka ciabattas som är riktigt luftiga med fördeg och durumvete så ska du baka ett annat ciabattarecept och vända i de soltorkade tomaterna samt oliverna på slutet innan bakningen.

Goda att fylla till utflykt, lunch eller lätt middag. Kan också grillas i smörgåsgrill. Goda pålägg är ex. godsaker som pesto, mozzarella, ruccola, lufttorkad skinka, basilika och skivad tomat.

12 ciabatta med soltorkade tomater och oliver

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • Ca 11 dl vetemjöl gärna med högt gluten som Manitoba
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst, 1 pkt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 1 dl hackade svarta urkärnade oliver

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt 8-10 dl vetemjöl, socker samt olja till en kladdig deg.
  3. Knåda 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare. Tillsätt och knåda in salt. Degen ska bli trådig.
  4. Jäs degen övertäckt i en timme till dubbel storlek.
  5. Hacka soltorkade tomater och oliver.
  6. Tillsätt och vänd in soltorkade tomater och oliver. Knåda ihop till en lös kladdig deg. Är degen för lös (helt ohanterlig) så tillsätt lite mer vetemjöl - för fast så tillsätt några msk vatten. Den ska vara så du precis kan hantera den och skära ut till frallor.
  7. Forma degen till en stor rektangel på mjölat bakbord. Skär och dela degen i 10-12 delar likt frallor i form som rektangulära handflator.
  8. Lägg försiktigt över på bakplåtar med bakplåtspapper eller mjöl på. En stekspade är smidigt att lyfta dem med.
  9. Fördela på två bakplåtar. Jäs övertäckta i 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Sätt in bröden och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  12. Stäng luckan och grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta ca 20 minuter.
  13. Ta ut och låt frallorna svalna på galler något innan servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer