Ciabatta med soltorkade tomater och oliver

Introduktion och förberedelse för tillagning

Snabbakta frallor i stil som ciabatta. Bakade med olivolja, vetemjöl, vatten, jäst, salt, hackade soltorkade tomater och hackade svarta oliver.

Vill du baka ciabattas som är riktigt luftiga med fördeg och durumvete så ska du baka ett annat ciabattarecept och vända i de soltorkade tomaterna samt oliverna på slutet innan bakningen.

Goda att fylla till utflykt, lunch eller lätt middag. Kan också grillas i smörgåsgrill. Goda pålägg är ex. godsaker som pesto, mozzarella, ruccola, lufttorkad skinka, basilika och skivad tomat.

12 ciabatta med soltorkade tomater och oliver

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • Ca 11 dl vetemjöl gärna med högt gluten som Manitoba
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 gram färsk jäst, 1 pkt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 1 dl hackade svarta urkärnade oliver

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten (ca 38 grader) i en stor degbunke.
  2. Mät upp och tillsätt 8-10 dl vetemjöl, socker samt olja till en kladdig deg.
  3. Knåda 10 minuter för hand eller 5 minuter i degblandare. Tillsätt och knåda in salt. Degen ska bli trådig.
  4. Jäs degen övertäckt i en timme till dubbel storlek.
  5. Hacka soltorkade tomater och oliver.
  6. Tillsätt och vänd in soltorkade tomater och oliver. Knåda ihop till en lös kladdig deg. Är degen för lös (helt ohanterlig) så tillsätt lite mer vetemjöl - för fast så tillsätt några msk vatten. Den ska vara så du precis kan hantera den och skära ut till frallor.
  7. Forma degen till en stor rektangel på mjölat bakbord. Skär och dela degen i 10-12 delar likt frallor i form som rektangulära handflator.
  8. Lägg försiktigt över på bakplåtar med bakplåtspapper eller mjöl på. En stekspade är smidigt att lyfta dem med.
  9. Fördela på två bakplåtar. Jäs övertäckta i 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Sätt in bröden och häll i 3 dl vatten i botten på ugnen.
  12. Stäng luckan och grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta ca 20 minuter.
  13. Ta ut och låt frallorna svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.