Bucatini med svamp

Bucatini är en ihålig tjock spagetti som är mycket god med pastasås som här med skogschampinjon i krämig sås av lök, tomat, grädde, vitlök, chili och en klick creme fraiche.
Du kan ta annan pasta och annan svamp om du önskar.
Vill du ha en vegan pasta så väljer du Ica Basic pasta utan ägg, margarin, sojagrädde och Oatly fraiche. Vidare finns vegan parmesan att garnera med.
Servera gärna pastan med grönsallad, cocktailtomater, vinägrett och ett gott bröd att skopa upp såsen med.

4 portioner bucatini med svamp

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram Bucatini pasta
  • 300 gram kastanjechampinjon
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 krm chiliflakes
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk vit balsam vinäger

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan. Tillsätt någon tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor eller tärningar
  3. Stek svampen i en gryta med lite smör och rör då och då.
  4. Skala och hacka under tiden lök samt vitlök fint.
  5. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stekpanna några minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano och dragon och fräs några minuter till. Rör då och då.
  7. Lägg över löken med svampen, tillsätt vatten och rör om. Låt puttra medan du kokar pastan enligt paket.
  8. Förbered tillbehör som grönsallad, tomater och riven ost.
  9. Innan pastan kokat klart så rör du i grädde och creme fraiche samt kokar upp.
  10. Smaka av svampsåsen med salt, peppar samt vinäger. Vidare kan du ha någon dl av kokvattnet i såsen till önskad tjocklek.
  11. Blanda pastan med svampsåsen och servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer