Pasta ala Vodka

Introduktion och förberedelse för tillagning

Pasta ala Vodka är en festlig krämig pasta med pancetta, grädde, smör, parmesan och en skvätt vodka för lite touch på såsen och något att prata om vid middagen.

Valfritt är att ha i lite tomatpure också.

En del av alkoholen kokar bort när man lagar såsen dock inte all så servera endast rätten med vodka i till vuxna - uteslut annars vodkan. Vodkan är valfri att ha i - det blir gott ändå.

Vitlök, schalotten, svartpeppar, persilja, gräslök samt vatten är det också i såsen som reds med lite ljus maizenaredning.

Pancetta är italienskt fläsk och du kan ta vanligt tärnat fläsk eller bacon istället.

Som pasta tog jag fettuccine men tagliatelle, penne eller annan pasta funkar också.

Pastan påminner om en carbonara fast den har ingen äggula men det kan man lägga till om man vill det.

2 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 125 gram pancetta Italienskt fläsk
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 4 cl vodka
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 krm salt
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 msk smör
  • 250 gram fettuccine, tagliatelle eller annan pasta
  • 1 msk tomatpure (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka scalottenlök samt skala och pressa vitlök.
  2. Tärna fläsket.
  3. Koka upp vatten till pastan.
  4. Fräs och stek fläsket i en stekpanna tills det fått färg. Lägg över på en tallrik.
  5. Stek lök och vitlök någon minut under omrörning i samma panna som fläsket.
  6. Häll i grädde, vatten, tomatpure (valfritt) och vodka samt koka ihop några minuter medan du kokar pastan.
  7. Koka pastan enligt paket - fettuccine kokas i 6 minuter.
  8. Riv ost. Hacka persilja och gräslök.
  9. Häll av pasta.
  10. Tillsätt smöret och rör ut det i pastan.
  11. Red såsen genom att röra i lite ljus maizenaredning och koka upp.
  12. Blanda i hälften av fläsket och osten i såsen och spara resten att strö över.
  13. Tillsätt persilja och gräslök till såsen. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  14. Blanda pastan med såsen. Strö över resten av fläsket samt osten vid servering.
  15. Gott är att ha lite nymalen svartpeppar, flingsalt och extra riven parmesan att ha på för de som vill när man äter pastan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.