Pasta à la Vodka

Introduktion och förberedelse

Pasta à la Vodka är en festlig krämig pasta med pancetta, grädde, smör, parmesan och en skvätt vodka för lite touch på såsen och något att prata om vid middagen.

Tänk på att rätten innehåller alkohol så servera ej till barn eller vuxna som ej önskar alkohol - eller utesluta vodkan.

Vitlök, schalotten, svartpeppar, persilja, gräslök samt vatten är det i såsen som reds med lite ljus maizenaredning.

Serveringsförslag

  • Gott med riven parmesan eller grana padano på vid servering.
  • Kan även garneras med strimlad gräslök, salladslök eller hackad bladpersilja.
  • Tomatsallad, grönsallad och/eller färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan samt vinäger passar till.

Varianter

  • Du kan byta fettucine pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar.
  • Överkurs är att laga rätten med egen pasta tagliatelle.
  • Man kan också ha i 1 msk tomatpuré i såsen.
  • Vodkan är valfri att ha i - det blir gott ändå.
  • Pancetta är italienskt fläsk och du kan ta vanligt tärnat fläsk eller bacon istället.
  • Pastan påminner om en carbonara fast den har ingen äggula men det kan man lägga till om man vill det.

Att dricka till

Ett kylt vitt vin av druvan chardonnay, Sauvignon Blanc eller Semillon passar till.

2 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 125 gram pancetta Italienskt fläsk
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 4 cl vodka
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 krm salt
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 msk smör
  • 250 gram fettuccine, tagliatelle eller annan pasta
  • 1 msk tomatpure (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka scalottenlök samt skala och pressa vitlök.
  2. Tärna fläsket.
  3. Koka upp vatten till pastan.
  4. Fräs och stek fläsket i en stekpanna tills det fått färg. Lägg över på en tallrik.
  5. Stek lök och vitlök någon minut under omrörning i samma panna som fläsket.
  6. Häll i grädde, vatten, tomatpure (valfritt) och vodka samt koka ihop några minuter medan du kokar pastan.
  7. Koka pastan enligt paket - fettuccine kokas i 6 minuter.
  8. Riv ost. Hacka persilja och gräslök.
  9. Häll av pasta.
  10. Tillsätt smöret och rör ut det i pastan.
  11. Red såsen genom att röra i lite ljus maizenaredning och koka upp.
  12. Blanda i hälften av fläsket och osten i såsen och spara resten att strö över.
  13. Tillsätt persilja och gräslök till såsen. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  14. Blanda pastan med såsen. Strö över resten av fläsket samt osten vid servering.
  15. Gott är att ha lite nymalen svartpeppar, flingsalt och extra riven parmesan att ha på för de som vill när man äter pastan.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-13