Kardemummakaka

Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i en rund slät kakform, gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter - det blir ca 16 bitar. Eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).

1 kardemummakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk stött eller mald kardemumma
  • 100 g smör eller margarin
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 5 msk ströbröd
  • 2 msk pärlsocker till garnering
  • 2 msk flagad mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
  2. Smörj och bröa formen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stöt eller mal kardemumma. Lägg i en stor bunke och tillsätt de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, bakpulver samt socker.
  5. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
  6. Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en smet.
  7. Häll upp kardemummasmeten i den smorda och bröade formen.
  8. Strö över pärlsocker samt ev. flagad mandel och grädda kardemummakakan i ca 30 - 40 minuter i mitten av ugnen. Håll koll så att kakan ej bränns på toppen - täck då över med lite bakplåtspapper eller folie.
  9. Ta ut och låt kardemummakakan svalna något.
  10. Ta loss kanterna och servera kardemummakakan i bitar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer