Kardemummakaka

Kardemummakaka - en slags sockerkaka smaksatt med krossad kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i en rund slät kakform - typ springform - gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter - det blir ca 16 bitar.

Eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).

1 kardemummakaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk stött eller mald kardemumma
  • 100 g smör eller margarin
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 5 msk ströbröd
  • 2 msk pärlsocker till garnering
  • 2 msk flagad mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
  2. Smörj och bröa formen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stöt eller mal kardemumma. Lägg i en stor bunke och tillsätt de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, bakpulver samt socker.
  5. Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
  6. Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en smet.
  7. Häll upp kardemummasmeten i den smorda och bröade formen.
  8. Strö över pärlsocker samt ev. flagad mandel och grädda kardemummakakan i ca 30 - 40 minuter i mitten av ugnen. Håll koll så att kakan ej bränns på toppen - täck då över med lite bakplåtspapper eller folie.
  9. Ta ut och låt kardemummakakan svalna något.
  10. Ta loss kanterna och servera kardemummakakan i bitar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.