Kardemummakaka
Kardemummakaka - en slags sockerkaka smaksatt med krossad kardemumma.
Tillagning
- Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
- Smörj och bröa formen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Stöt eller mal kardemumma. Lägg i en stor bunke och tillsätt de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, bakpulver samt socker.
- Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
- Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en smet.
- Häll upp kardemummasmeten i den smorda och bröade formen.
- Strö över pärlsocker samt ev. flagad mandel och grädda kardemummakakan i ca 30 - 40 minuter i mitten av ugnen. Håll koll så att kakan ej bränns på toppen - täck då över med lite bakplåtspapper eller folie.
- Ta ut och låt kardemummakakan svalna något.
- Ta loss kanterna och servera kardemummakakan i bitar.
I springform
Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i en rund slät kakform - typ springform - gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter - det blir ca 16 bitar.
I långpanna
Eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal