Oxsvanssoppa soppa med oxsvans nötsvans

Oxsvanssoppa. Hemlagad oxsvanssoppa blir otroligt god. Soppa med oxsvans eller nötsvans tar lite tid att koka men mindre tid att faktiskt stå vid spisen.
Bäst blir oxsvanssoppan om du gör soppan av oxsvanskött första dagen och låter soppan (oxköttbuljongen) stå till sig till nästa dag då den serveras med oxsvansköttet och goda grönsaker i. En riktig svensk husmanskostklassiker.
Lika bra att göra en stor omgång direkt - så fram med en stor kastrull. Soppan håller sig i kylen någon vecka och kan också frysas in i ex. portionsburkar.
Soppbuljongen av oxsvans blir rätt fet därför är det en bra ide att låta den vila ett dygn innan den serveras. Kyls soppan så stelnar fettet som ett lock som är lätt att ta bort. Annars kan man också skopa bort fettet eller doppa smörpapper på ytan av soppan om den ska serveras samma dag.

10 portioner oxsvanssoppa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 1 dag 4 tim

Ingredienser

  • DAG 1: 2 kg nötsvans, oxsvans
  • 3 msk smör
  • 2 morötter
  • 3 gula lökar
  • 1 palsternacka
  • 100 gram rotselleri
  • 3,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 5 korn svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 3 stjälkar av persilja
  • DAG 2: 3 liter buljong från koket av oxsvansen
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 4 msk torr sherry fino (valfritt)
  • 4 msk finhackad persilja till servering

Tillagning

  1. Stycka nötsvansen i bitar genom att skära i lederna.
  2. Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar.
  3. Bryn kött och rotfrukter i omgångar i en stekpanna och lägg över i din stora soppkastrull.
  4. Fyll på med vatten och ställ på spisen samt tillsätt kryddor som salt, peppar, lagerblad och persiljestjälkar.
  5. Koka i 3,5 timmar på medelvärme med lock.
  6. Köttet ska lossna från benen.
  7. Tag upp köttet och ställ buljongen att svalna. Du kan sila buljongen om du vill. Ställ i kylen när den svalnat. Då bildas ett fettlager fettkaka vid ytan som du kan ta bort med en slev.
  8. Rensa köttet från ben och brosk. Skär ev. köttet i mindre bitar. Förvara kylt. Så här långt kan oxsvanssoppa förberedas.
  9. Nästa steg är att fylla på med nya goda grönsaker och lägga till köttet. Det kan man göra direkt eller låta soppgrunden stå till nästa dag.
  10. Skala och strimla morot; snitta, skölj och strimla purjolök.
  11. Tillsätt purjolöken, tomatpuré och ljus japansk soja (innehåller glutamat som gör dunder för smaken). Koka oxsvanssoppan i ytterligare 5 minuter.
  12. Lägg i kött och koka upp.
  13. Smaka av oxsvanssoppan med salt och peppar samt ev. lite torr fino sherry samt garnera med lite finhackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer