Oxsvanssoppa
Hemlagad oxsvanssoppa är en slags köttsoppa du kokar med oxsvans eller nötsvans.
Ett långkok som tar lite tid att koka men soppan blir riktigt god.
Här är min version av denna svenska husmanskostklassiker.
Tillagning
- Stycka nötsvansen i bitar genom att skära i lederna.
- Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar.
- Bryn kött och rotfrukter i omgångar i en stekpanna och lägg över i din stora soppkastrull.
- Fyll på med vatten och ställ på spisen samt tillsätt kryddor som salt, peppar, lagerblad och persiljestjälkar.
- Koka i 3,5 timmar på medelvärme med lock.
- Köttet ska lossna från benen.
- Tag upp köttet och ställ buljongen att svalna. Du kan sila buljongen om du vill. Ställ i kylen när den svalnat. Då bildas ett fettlager fettkaka vid ytan som du kan ta bort med en slev.
- Rensa köttet från ben och brosk. Skär ev. köttet i mindre bitar. Förvara kylt. Så här långt kan oxsvanssoppa förberedas.
- Nästa steg är att fylla på med nya goda grönsaker och lägga till köttet. Det kan man göra direkt eller låta soppgrunden stå till nästa dag.
- Skala och strimla morot; snitta, skölj och strimla purjolök.
- Tillsätt purjolöken, tomatpuré och ljus japansk soja (innehåller glutamat som gör dunder för smaken). Koka oxsvanssoppan i ytterligare 5 minuter.
- Lägg i kött och koka upp.
- Smaka av oxsvanssoppan med salt och peppar samt ev. lite torr fino sherry samt garnera med lite finhackad persilja.
Serveringsförslag
- Soppan kan garneras med hackad persilja, libsticka eller om du har blast från rotsellerin så kan du hacka den och strö över till servering.
- Jag gillar klimp i men det är valfritt.
- Hårt ljust tunnbröd, spisbröd eller knäckebröd eller liknande lokalt tunnbröd med köpt eller hemgjort smör och ost som Västerbotten, Klosterost, Grevé, Jarlsberg, Prästost eller liknande.
- Annat bröd som passar är baguette, surdegsbröd eller hembakt bröd som surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd.
- Istället för smör och ost gillar jag att göra en krämig färskost till - eller köp en färdig med valfri smak.
- Eller med varma mackor eller ostgratinerade breadsticks.
- Gott och mättande efter soppan är en efterrätt som en klassisk äppelpaj.
Framförhållning
Bäst blir soppan om du gör soppan första dagen och låter grunden till soppan eller oxköttbuljongen stå till sig till nästa dag då den serveras med oxsvansköttet och goda grönsaker i.
Soppbuljongen blir rätt fet därför är det en bra ide att låta den vila ett dygn innan den serveras. Kyls soppan så stelnar fettet som ett lock som är lätt att ta bort. Annars kan man också skopa bort fettet eller doppa smörpapper på ytan av soppan om den ska serveras samma dag.
En stor omgång
Jag valde att laga en stor omgång direkt - så fram med en stor kastrull.
Receptet kan även halveras till 5 portioner.
Hållbarhet
Soppan håller sig i kylen någon vecka och kan också frysas in i ex. portionsburkar.
Klar oxsvanssoppa
Om du inte bryner kött och grönsaker i början får du en klar oxsvanssoppa. Mitt tips är då att täcka köttet med vatten i en kastrull. Koka upp och slå av vattnet. Tillsätt sedan kött, grönsaker, vatten och kryddor samt koka soppan som i nedan recept.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal