Oxsvanssoppa

Hemlagad oxsvanssoppa är en slags köttsoppa du kokar med oxsvans eller nötsvans. Ett långkok som tar lite tid att koka men soppan blir riktigt god. En riktig svensk husmanskostklassiker.

Bäst blir soppan om du gör soppan första dagen och låter grunden till soppan eller oxköttbuljongen stå till sig till nästa dag då den serveras med oxsvansköttet och goda grönsaker i.

Lika bra att göra en stor omgång direkt - så fram med en stor kastrull. Soppan håller sig i kylen någon vecka och kan också frysas in i ex. portionsburkar.

Soppbuljongen blir rätt fet därför är det en bra ide att låta den vila ett dygn innan den serveras. Kyls soppan så stelnar fettet som ett lock som är lätt att ta bort. Annars kan man också skopa bort fettet eller doppa smörpapper på ytan av soppan om den ska serveras samma dag.

Klar oxsvanssoppa

Om du inte bryner kött och grönsaker i början får du en klar oxsvanssoppa. Mitt tips är då att täcka köttet med vatten i en kastrull. Koka upp och slå av vattnet. Tillsätt sedan kött, grönsaker, vatten och kryddor samt koka soppan som i nedan recept.

10 portioner oxsvanssoppa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 1 dag 4 tim

Ingredienser

  • STEG 1: 2 kg nötsvans, oxsvans
  • 3 msk smör
  • 2 morötter
  • 3 gula lökar
  • 1 palsternacka
  • 100 gram rotselleri
  • 3,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 5 korn svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 3 stjälkar av persilja
  • SERVERING: 3 liter buljong från koket av oxsvansen
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 4 msk torr sherry fino (valfritt)
  • 4 msk finhackad persilja till servering

Tillagning

  1. Stycka nötsvansen i bitar genom att skära i lederna.
  2. Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar.
  3. Bryn kött och rotfrukter i omgångar i en stekpanna och lägg över i din stora soppkastrull.
  4. Fyll på med vatten och ställ på spisen samt tillsätt kryddor som salt, peppar, lagerblad och persiljestjälkar.
  5. Koka i 3,5 timmar på medelvärme med lock.
  6. Köttet ska lossna från benen.
  7. Tag upp köttet och ställ buljongen att svalna. Du kan sila buljongen om du vill. Ställ i kylen när den svalnat. Då bildas ett fettlager fettkaka vid ytan som du kan ta bort med en slev.
  8. Rensa köttet från ben och brosk. Skär ev. köttet i mindre bitar. Förvara kylt. Så här långt kan oxsvanssoppa förberedas.
  9. Nästa steg är att fylla på med nya goda grönsaker och lägga till köttet. Det kan man göra direkt eller låta soppgrunden stå till nästa dag.
  10. Skala och strimla morot; snitta, skölj och strimla purjolök.
  11. Tillsätt purjolöken, tomatpuré och ljus japansk soja (innehåller glutamat som gör dunder för smaken). Koka oxsvanssoppan i ytterligare 5 minuter.
  12. Lägg i kött och koka upp.
  13. Smaka av oxsvanssoppan med salt och peppar samt ev. lite torr fino sherry samt garnera med lite finhackad persilja.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.