Ugnsrostad knipplök

Introduktion och förberedelse

Ugnsrostad knipplök blir mjuk, söt och god. Passar som tillbehör såväl till grillat, stekt eller gryta. Billigt och lätt att laga även till många ex. till buffé.

Man behöver inte ta bort allt skal - det kan man pilla bort när man äter löken sedan.

Ibland säger man felaktigt vårlök när man menar ätlig knipplök som kommer som svensk primör på våren. Det är salladslök som fått växa sig större eller vanlig lök som man skördar tidigt när de är små och späda.

4 portioner ugnsrostad vårlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 8 knipplökar, två per portion
  • 2 msk olivolja eller kallpressad rapsolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär bort stjälken eller blasten från vårlöken. Du kan Spara den ev. att finstrimla till garnering. Putsa och skär nederdelen på vårlöken från rottrådar med en kniv.
  3. Smörj en ugnsform med olivolja.
  4. Lägg vårlökarna med rotfästet nedåt i en ugnsform.
  5. Ugnsrosta vårlökarna i ca 20 minuter i mitten eller nedre delen av ugnen.
  6. Ta ut vårlökarna och servera dem varma.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.