Grönsaksgratäng

Grönsaksgratäng med blandade grönsaker och ostsås.

Förslag är att laga gratängen med broccoli, blomkål, rotselleri, kålrot och gröna bönor men också andra grönsaker går bra.

Grönsakerna toppar du med en vit sås - Bechamelsås - och riven ost och gratinerar i ugnen tills gratängen har fin färg.

4 portioner grönsaksgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram färska blandade grönsaker eller 700 gram frysta blandade grönsaker. Förslag är 200 gram broccoli, 200 gram blomkål, 100 gram rotselleri, 100 gram kålrot och 200 gram gröna bönor som haricots verts. 
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten, gärna från kokningen av grönsakerna
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost, gratängost eller mozzarella
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. MED FÄRSKA GRÖNSAKER: Koka upp en kastrull med vatten till att koka det du ska gratinera. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa och skär grönsaker i lagom stora bitar till gratängen. Börja koka dem en typ av grönsak i taget i vattnet och anpassa tiden efter grönsak, ca 1-10 minuter. Se förslag ovan.
  3. MED FRYSTA GRÖNSAKER: Frysta grönsaker är bara att tina innan eller i mikron. Häll bort överflödigt vatten. Skär i lagom stora bitar.
  4. OSTSÅS: Smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet (eller ta mjölk) och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av grönsakerna i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna grönsakerna i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Fördela ostsåsen över grönsakerna.
  12. Gratinera i övre delen av ugnen tills grönsaksgratängen fått fin färg ca 10 minuter.

Serveringsförslag

Gott som grönsakstillbehör och på buffé.

Varianter

  • Fler förslag jag tycker blir gott är med morot, gulbeta, vaxbönor, haricots verts, purjolök, blomkål, fänkål, knipplök, rödlök, purjolök, palsternacka, kålrabbi, jordärtskockor eller spenat.
  • Ta de grönsaker du gillar och har tillgång till. Blanda gärna.

Koktider med färska grönsaker

Grönsakerna kokar du först om du använder färska grönsaker. Här är lite ungefärliga koktider på grönsaker jag tycker är goda i grönsaksgratäng.

Koka en grönsak i taget eller lägg i dem efterhand hur lång koktid de har - de som har längst koktid först och så vidare.

  • Broccoli kokas i små buketter i ca 2 minuter.
  • Blomkål kokar du i buketter ca 5 minuter. ,
  • Rotselleri, kålrot, palsternacka, morot, kålrabbi, jordärtskockor skalar och skär du i stavar, tärningar eller skivor och kokar i ca 10 minuter.
  • Fänkål delar du och skär i skivor samt kokar i ca 5 minuter. Skär gärna bort den innersta grova stammen.
  • Gröna bönor som haricots verts och vaxbönor kokar du i 2-3 minuter.
  • Purjolök, knipplök, rödlök skalar du och skär i strimlor eller klyftor och kokar i 1-2 minuter.
  • Spenat blancherar - kokar - du bara hastigt några sekunder i kokande vatten eller fräser i en panna tills den tappar spänsten.

Med frysta grönsaker

Använder du frysta grönsaker tinar du dem och lägger direkt i gratängen.

Variant

  • En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grana padano.
  • Extra lyxigt blir det med färska fina grönsaker och fin ost som riven Gruyère, Emmentaler eller mozzarella och parmesan.
  • Blir också gott att strö ädelost över om du gillar det. Som Gorgonzola, Kvibille, Saint Augur, Stilton, Roquefort eller annan grönmögelost.

Vegan gratäng

Vill du göra en vegan gratäng kan du ta mjölkfritt margarin eller olivolja; havremjölk, havregrädde och vegan riven ost som Violife eller sojaost mozzarellastyle.

E-mail
Medel: 3.7 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 222 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02