Grönsaksgratäng gratäng med grönsaker

Grönsaksgratäng. Gratäng med grönsaker som av valfri sort som broccoli, bönor, haricots verts, vaxbönor, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, kålrabbi, jordärtskockor eller spenat.

En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grana padano.

4 portioner grönsaksgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram färska grönsaker eller 700 gram frysta grönsaker
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten, gärna från kokningen av grönsakerna
  • 2 dl mjölk (standard)
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. MED FÄRSKA GRÖNSAKER: Koka upp en kastrull med vatten till att koka det du ska gratinera. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  2. Rensa och skär grönsaker i lämpligt stora bitar. Börja koka dem i vattnet och anpassa tiden efter grönsak, ca 5-10 minuter.
  3. MED FRYSTA GRÖNSAKER: Frysta grönsaker är bara att tina innan eller i mikron. Häll bort överflödigt vatten. Använd bara mjölk sedan i ostsåsen.
  4. Börja sedan med ostsåsen: smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar.
  5. Ta undan 2 dl av kokvattnet (eller ta mjölk) och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Häll av grönsakerna i ett durkslag.
  7. Lägg den avrunna grönsakerna i en gratängform.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar.
  10. Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen.
  11. Fördela ostsåsen över det du ska gratinera.
  12. Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills grönsaksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 3.9 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept