Saltrostade jordnötter
Rosta och fixa egna salta jordnötter. De blir mycket goda som snacks till fest, drink eller fredagsmys.
Vidare passar de till som energigodis till utflykt, efter träning och friluftsliv.
Rostade nötter blir som nya och smakar mycket godare. Helt klart värt det.
Tillagning
- Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och blanda i jordnötterna. Låt stå i en minut. Häll sedan av saltvattnet i durkslag.
- I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
- I STEKPANNA: lägg nötterna i en stekpanna. Värm och rosta nötterna i förslagsvis två omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
- Låt jordnötterna svalna något innan servering.
- Lägg upp jordnötterna i skålar (eller blanda i en skål). Strö ev. över lite flingsalt vid servering.
Utan salt
Vill du inte saltrosta nötterna så kan du skippa det moment och enbart rosta nöttena som de är. Man kan använda ugnen eller stekpanna.
Förvaring
Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan.
Val av jordnötter
Det finns jordnötter som är naturella utan skal eller salt som jag utgått från i detta recept. Vidare kan man köpa jordnötter med skal på - då kan man rulla och skrubba dem innan i två kökshanddukar om man vill rensa bort en del av skalet.
Portionsberäkning
Här har jag räknat 50 gram jordnötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det. Ska man ha som snacks i soffan där man kanske äter lite mer så räkna minst dubbelt 100 gram.
Uppskattat näringsvärde per portion: 305 kcal