Saltrostade jordnötter

Rosta och fixa egna salta jordnötter. De blir mycket goda som snacks till fest, drink eller fredagsmys. Vidare passar de till som energigodis till utflykt, efter träning och friluftsliv. Jordnötter är nyttiga - kanske för nyttiga då de innehåller massor med energi - vilket är bra på utlykt eller vid träning men kanske inte om du försöker banta. 

Det kanske låter meningslöst att rosta nötter men de blir som nya och smakar mycket godare. Helt klart värt det. Vill du inte saltrosta nötterna så kan du skippa det moment och enbart rosta nöttena som de är. Man kan använda ugnen eller stekpanna. Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan. Det finns jordnötter som är naturella utan skal eller salt som jag utgått från i detta recept. Vidare kan man köpa jordnötter med skal på - då kan man rulla och skrubba dem innan i två kökshanddukar om man vill rensa bort en del av skalet. 

Här har jag räknat 50 gram jordnötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det. Ska man ha som snacks i soffan där man kanske äter lite mer så räkna minst dubbelt 100 gram. 

4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram jordnötter, naturliga utan skal och salt
  • 3 tsk salt
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och blanda i jordnötterna. Låt stå i en minut. Häll sedan av saltvattnet i durkslag.
  2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  3. I STEKPANNA: lägg nötterna i en stekpanna. Värm och rosta nötterna i förslagsvis två omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
  4. Låt jordnötterna svalna något innan servering.
  5. Lägg upp jordnötterna i skålar (eller blanda i en skål). Strö ev. över lite flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer