Misosoppa

Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.

Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan. Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong. Vidare kan man ha i 10 cm konbu som är ett torkat sjögräs.

Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.

4 portioner miso soppa misosoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten eller grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 10 cm konbu sjögräs
  • 1 tsk Dashi-buljongpulver
  • 5 msk Misopasta
  • 5 msk Wakame alger eller andra alger
  • 200 g tofu naturell
  • 0,5 liten purjolök eller salladslök
  • 3 msk ljus japansk sojasås (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg konbu-algen i vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Plocka upp konbu-algen och spara ev. till annat eller släng. Istället för vatten kan du använda hemgjord buljong eller en buljongtärning av grönsak eller kyckling.
  2. Blanda i dashipulver, misopasta och alger i soppan. Låt sjuda minst 5 minuter.
  3. Skär under tiden tofun i tärningar. Tillsätt i soppan och låt bli varma.
  4. Skölj, rensa och finstrimla purjolök eller salladslök. Strö över soppan.
  5. Smaka av soppan med ljus soja (som ger sälta).
  6. Servera misosoppan varm i skålar. Traditionellt så dricks soppan. Tofun mm. äts med pinnar fast det går ju bra med sked också.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer