Klappgröt, trollgrön eller vispgröt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Klappgröt, trollgröt eller vispgröt som är en gammaldags gröt med mannagryn som kokas med saft och serveras som efterrätt eller mellanmål.

Gröten är god med kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde) samt sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär, hallon kan man servera till klappgröten.

Mannagrynen kokas med söt saft istället för med mjölk som till vanlig mannagrynsgröt. Du kan ta hallonsaft, blåbärssaft (blir inte så snygg färg dock), lingondricka, björbärssaft, jordgubbssaft, svart vinbärs- eller blandsaft.

Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet. Istället för vanlig mjölk kan man servera gröten med kall havremjölk eller mandelmjölk.

4 portioner klappgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl mannagryn
  • 2 dl lingonsylt eller koncentrerad saft som lingonsaft, hallonsaft, blandsaft, svart vinbärs- eller jordgubbssaft
  • 5 dl vatten
  • TILLBEHÖR: 4 dl kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde)
  • 2 dl sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt) eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon samt lite socker

Tillagning

  1. Blanda saft och vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Vispa ner mannagrynen.
  3. Sänk värmen och låt klappgröten koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör då och då så att klappgröten inte bränns.
  4. Häll över klappgröten i en bunke och ställ i kallt vatten i diskhon. Vispa gröten fluffig med elvisp 10 minuter.
  5. Servera klappgröten avsvalnad eller kall med mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde). Några msk sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt, svart vinbärssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.