Klappgröt, trollgrön eller vispgröt

Klappgröt, trollgröt eller vispgröt som är en gammaldags gröt med mannagryn som kokas med saft och serveras som efterrätt eller mellanmål.

Gröten är god med kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde) samt sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär, hallon kan man servera till klappgröten.

Mannagrynen kokas med söt saft istället för med mjölk som till vanlig mannagrynsgröt. Du kan ta hallonsaft, blåbärssaft (blir inte så snygg färg dock), lingondricka, björbärssaft, jordgubbssaft, svart vinbärs- eller blandsaft.

Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet. Istället för vanlig mjölk kan man servera gröten med kall havremjölk eller mandelmjölk.

4 portioner klappgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl mannagryn
  • 2 dl lingonsylt eller koncentrerad saft som lingonsaft, hallonsaft, blandsaft, svart vinbärs- eller jordgubbssaft
  • 5 dl vatten
  • TILLBEHÖR: 4 dl kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde)
  • 2 dl sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt) eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon samt lite socker

Tillagning

  1. Blanda saft och vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Vispa ner mannagrynen.
  3. Sänk värmen och låt klappgröten koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör då och då så att klappgröten inte bränns.
  4. Häll över klappgröten i en bunke och ställ i kallt vatten i diskhon. Vispa gröten fluffig med elvisp 10 minuter.
  5. Servera klappgröten avsvalnad eller kall med mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde). Några msk sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt, svart vinbärssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept