Lussekatter med bakpulver

Baka lussekatter med bakpulver istället för jäst. Lätta och snabba att baka då degen ej behöver knådas eller jäsas.

Dessa lussekatter blir mer kompakta och liknar scones i konsistensen. Vill du ha fluffiga och saftiga lussekatter får du baka dem som vanliga lussekatter med jäst.

16 lussekatter med bakpulver

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 125 gram smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl mjölk 3%
  • 1 paket saffran, totalt 0,5 gram saffran
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 1,25 dl strösocker
  • 11 dl vetemjöl
  • 2 ägg, S
  • 2 msk russin, ca 40 stycken

Tillagning

  1. Lägg russin med lite vatten i en skål.
  2. Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel.
  3. Häll upp 1 dl av mjölken, 1 dl socker samt salt i en kastrull.
  4. Tillsätt saffranet.
  5. Värm mjölken och rör så att sockret löser sig. Ta av från värmen.
  6. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Låt stå att svalna.
  7. Blanda vetemjöl med bakpulver i en stor bunke.
  8. Vispa ihop äggen i en skål.
  9. Tillsätt mjölkblandningen till bunken med mjölet.
  10. Tillsätt nästan allt ägg. Spara lite att ha till pensling senare.
  11. Arbeta ihop till en smidig deg. Späd ev. med lite mer vetemjöl mot slutet tills du har en fast det som går att rulla ut till längder utan att klibba.
  12. Dela degen i 16 bitar. Förslagsvis genom att halvera och sedan dela vidare i halvor.
  13. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  14. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
  15. Rulla ut varje bit deg till en avlång längd ca 20-25 cm lång. Forma till lussekatter eller det du önskar - se nedan förslag. Tips att rulla degen på är att ta blöt wettex underst samt lägg på en skärbräda du täckt med en kökshandduk.
  16. LUSSEKATTER: Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som ett S om du vill ha klassiska lussekatter.
  17. JULKUSAR: Gör du av två korslagda lussebullar "S".
  18. GULLVAGN: Gör du av tre korslagda "S".
  19. LINDEBARN: Gör du av en sträng deg som vikts ihop på mitten och ändarna viras om varandra till en liggande spiral.
  20. PRÄSTENS HÅR: Gör du av tre stänger som du lägger som U tätt i varandra och gör en snurr upptill på varje ände där du sätter ett russin. 
  21. Placera lussebullarna på plåtarna med några cm mellanrum.
  22. Häll av vattnet från russinen. Tryck i russin i ändarna.
  23. Pensla med resten av äggen.
  24. Grädda i 18-20 minuter till fin färg. Gräddar du två plåtar på en gång så byt plats på dem efter halva tiden.
  25. Ta ut och låt svalna något innan servering. Godast nybakta eller inom några timmar. Kan frysas.
Till lussekatterna behöver du socker, saffran, salt, bakpulver, mjölk, smör, ägg, vetemjöl och russin.
Till lussekatterna behöver du socker, saffran, salt, bakpulver, mjölk, smör, ägg, vetemjöl och russin.
Lägg russin i blöt. Mortla saffran med en msk socker.
Lägg russin i blöt. Mortla saffran med en msk socker.
Blanda vetemjöl med bakpulver i en degbunke.
Blanda vetemjöl med bakpulver i en degbunke.
Rör sönder ägg i en skål.
Rör sönder ägg i en skål.
Värm socker, salt, 1 dl mjölk och saffran. Rör tills sockret smält.
Värm socker, salt, 1 dl mjölk och saffran. Rör tills sockret smält.
Tillsätt resten av mjölken samt smöret och låt svalna.
Tillsätt resten av mjölken samt smöret och låt svalna.
Tillsätt mjölkblandningen samt nästan allt ägg till bunken med mjöl. Spara lite ägg till pensling.
Tillsätt mjölkblandningen samt nästan allt ägg till bunken med mjöl. Spara lite ägg till pensling.
Blanda ihop till en deg och tillsätt ev. lite extra vetemjöl på slutet.
Blanda ihop till en deg och tillsätt ev. lite extra vetemjöl på slutet.
Knåda hastigt ihop till en smidig deg.
Knåda hastigt ihop till en smidig deg.
Dela degen i 16 bitar.
Dela degen i 16 bitar.
Rulla degbitarna till längder ca 20-25 cm långa. Rulla ihop ändarna till ett S för lussekatter.
Rulla degbitarna till längder ca 20-25 cm långa. Rulla ihop ändarna till ett S för lussekatter.
Lägg på bakplåtspapper. Häll av russin och stoppa i russin i ändarna. Pensla med resten av ägget.
Lägg på bakplåtspapper. Häll av russin och stoppa i russin i ändarna. Pensla med resten av ägget.
Grädda på 225 grader vanlig ugn i 18-20 minuter till fin färg.
Grädda på 225 grader vanlig ugn i 18-20 minuter till fin färg.
Låt svalna något innan servering. Dessa lussekatter är godast nybakta och gärna inom några timmar.
Låt svalna något innan servering. Dessa lussekatter är godast nybakta och gärna inom några timmar.

Serveringsförslag

  • Passar som vanliga lussekatter till Lucia, Advent, jul och glöggmys.
  • Dessa lussekatter är godast nybakta eller inom några timmar.

Varianter

  • Ett alternativ om du vill ha fluffiga och mindre kompakta lussekatter är att baka vanliga lussekatter med jäst. Där hittar du även tips på varianter.
  • För vegan variant kan du byta smör mot mjölkfritt margarin samt mjölk mot vegetabilisk mjölk. Uteslut ägg.

Lussekatter utan jäst är en slags symbios av lussekatter och scones. Likt scones är de godast nygräddade.
Lussekatter utan jäst är en slags symbios av lussekatter och scones. Likt scones är de godast nygräddade.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-16

Tillbehör och liknande:

Starta julen med glögg, baconlindade dadlar och annat gott

Doften av glögg är synonymt med Advent, Lucia och jul för många. En dryck som värmer både kropp och...

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning Blandat julgodis på fat. Julgodis kan du muta tomten med. Eget...