Lussekatter med bakpulver
Baka lussekatter med bakpulver istället för jäst. Lätta och snabba att baka då degen ej behöver knådas eller jäsas.
Dessa lussekatter blir mer kompakta och liknar scones i konsistensen. Vill du ha fluffiga och saftiga lussekatter får du baka dem som vanliga lussekatter med jäst.
Tillagning
- Lägg russin med lite vatten i en skål.
- Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel.
- Häll upp 1 dl av mjölken, 1 dl socker samt salt i en kastrull.
- Tillsätt saffranet.
- Värm mjölken och rör så att sockret löser sig. Ta av från värmen.
- Tillsätt resten av mjölken och smöret. Låt stå att svalna.
- Blanda vetemjöl med bakpulver i en stor bunke.
- Vispa ihop äggen i en skål.
- Tillsätt mjölkblandningen till bunken med mjölet.
- Tillsätt nästan allt ägg. Spara lite att ha till pensling senare.
- Arbeta ihop till en smidig deg. Späd ev. med lite mer vetemjöl mot slutet tills du har en fast det som går att rulla ut till längder utan att klibba.
- Dela degen i 16 bitar. Förslagsvis genom att halvera och sedan dela vidare i halvor.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
- Rulla ut varje bit deg till en avlång längd ca 20-25 cm lång. Forma till lussekatter eller det du önskar - se nedan förslag. Tips att rulla degen på är att ta blöt wettex underst samt lägg på en skärbräda du täckt med en kökshandduk.
- LUSSEKATTER: Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som ett S om du vill ha klassiska lussekatter.
- JULKUSAR: Gör du av två korslagda lussebullar "S".
- GULLVAGN: Gör du av tre korslagda "S".
- LINDEBARN: Gör du av en sträng deg som vikts ihop på mitten och ändarna viras om varandra till en liggande spiral.
- PRÄSTENS HÅR: Gör du av tre stänger som du lägger som U tätt i varandra och gör en snurr upptill på varje ände där du sätter ett russin.
- Placera lussebullarna på plåtarna med några cm mellanrum.
- Häll av vattnet från russinen. Tryck i russin i ändarna.
- Pensla med resten av äggen.
- Grädda i 18-20 minuter till fin färg. Gräddar du två plåtar på en gång så byt plats på dem efter halva tiden.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Godast nybakta eller inom några timmar. Kan frysas.
Serveringsförslag
- Passar som vanliga lussekatter till Lucia, Advent, jul och glöggmys.
- Dessa lussekatter är godast nybakta eller inom några timmar.
Varianter
- Ett alternativ om du vill ha fluffiga och mindre kompakta lussekatter är att baka vanliga lussekatter med jäst. Där hittar du även tips på varianter.
- För vegan variant kan du byta smör mot mjölkfritt margarin samt mjölk mot vegetabilisk mjölk. Uteslut ägg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal