Saffransskorpor

Saffransskorpor är en variant av italienska biscotti fast med saffran. Biscotti med saffran eller saffransskorpor med mandel och russin passar till jul.

Förvara dem i burk med tättslutande lock (annars suger de åt sig fukt från luften och blir inte så knapriga). En glasburk med lock är perfekt.

ca 30 saffransskorpor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl russin (valfritt)
  • 1,5 dl hel sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg mandeln på en plåt och rosta den under tiden ugnen blir varm. Obs glöm ej bort dem så att de blir brända. Ta ut och låt svalna.
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Ta av från värmen.
  4. Kläck äggen i en bunke och vispa fluffigt några minuter med sockret.
  5. Tillsätt lite smör i taget under vispning.
  6. Blanda mjöl och bakpulver samt ev. russin och mandel i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen och blanda ihop till en deg.
  8. Du kan nu forma degen till längder som du sedan skär i skorpor. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  10. Skär längderna i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  12. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat eller över natten.
  13. Lägg de torra saffransskorporna i en lufttät burk så de håller sig torra och knapriga.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer