Saffransskorpor

Saffransskorpor är en variant av italienska biscotti fast med saffran samt mandel och russin i.

Passar till fikat samt doppa i glögg till lucia, advent och jul.

Förvara dem i burk med tättslutande lock (annars suger de åt sig fukt från luften och blir inte så knapriga). En glasburk med lock är perfekt.

ca 30 saffransskorpor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 gram saffran
  • 2 st ekologiska ägg eller medelstora ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl russin (valfritt)
  • 1,5 dl hel sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Lägg mandeln på en plåt och rosta den under tiden ugnen blir varm. Obs glöm ej bort dem så att de blir brända. Ta ut och låt svalna. Hacka dem sedan grovt.
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Ta av från värmen.
  4. Kläck äggen i en bunke och vispa fluffigt någon minut med sockret.
  5. Tillsätt lite smör i taget under vispning.
  6. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver samt russin och mandel i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen och blanda ihop till en deg.
  8. Du kan nu forma degen till längder som du sedan skär i skorpor. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 120 grader.
  10. Skär längderna i ca 1 centimeter tjocka sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
  12. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat eller över natten.
  13. Lägg de torra saffransskorporna i en lufttät burk så de håller sig torra och knapriga.
E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.