Saffransskorpor

Saffransskorpor är en variant av italienska biscotti fast med saffran samt mandel och russin i. Passar till fikat, lucia, glögg och jul.

Förvara dem i burk med tättslutande lock (annars suger de åt sig fukt från luften och blir inte så knapriga). En glasburk med lock är perfekt.

ca 30 saffransskorpor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl russin (valfritt)
  • 1,5 dl hel sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg mandeln på en plåt och rosta den under tiden ugnen blir varm. Obs glöm ej bort dem så att de blir brända. Ta ut och låt svalna.
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Ta av från värmen.
  4. Kläck äggen i en bunke och vispa fluffigt några minuter med sockret.
  5. Tillsätt lite smör i taget under vispning.
  6. Blanda mjöl och bakpulver samt ev. russin och mandel i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen och blanda ihop till en deg.
  8. Du kan nu forma degen till längder som du sedan skär i skorpor. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  10. Skär längderna i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  12. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat eller över natten.
  13. Lägg de torra saffransskorporna i en lufttät burk så de håller sig torra och knapriga.
E-mail
Medel: 4.2 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept